Frits Raijmakers 2017

Raijmakers en Vaarties moeten diep gaan voor zeges op International Seniors Open in Venlo

De ITF Grade 2 International Seniors Open Venlo is het enige Nederlandse outdoortoernooi op de Seniorstour van dit jaar en de deelnemers waren dan ook vooral blij dat er getennist werd.

Sommigen hadden al meegedaan aan de NKS 35+ Outdoor en een aantal Duitsers speelde ook al eerder wat toernooien in eigen land, maar voor veel deelnemers was het een 'Return to Tennis'. De sfeer was dan ook zeer positief: deelnemers waren blij een toernooi te kunnen spelen, coronaregels werden zonder problemen nageleefd en onder de stralende zon was het goed toeven op de terrassen, waar keurig 1,5 meter werd aangehouden. “Mensen moeten rekening houden met elkaar, maar dat was geen probleem”, zegt toernooileider John Vievermans, die merkte dat de deelnemers snel gewend waren aan de extra maatregelen, zoals het iedere ochtend opmeten van de temperatuur. “De meesten vonden dat onzin, maar na de eerste dag kwamen ze iedere ochtend uit zichzelf om dit te doen. Dat liep soepel. De verklaring die ze voor het toernooi moesten invullen had ook vrijwel iedereen bij zich.”

Vievermans zag een groot verschil in kwaliteit tussen de verschillende leeftijdsklassen. “65+ en 60+ waren heel sterk.” Nederlands kampioen en wereldkampioen Frits Raijmakers won zoals verwacht de 60+-categorie, maar moest daar diep voor gaan. De Duitser Peter Schreckenberg snoepte hem de eerste set af: 6-7, 6-2, 10-4.

Nederlandse zeges waren er bij de mannen 40+ en 45+. Dave Linckens won de 45+ na een 6-3, 6-1 zege over de Duitser Dirk Meibohm in de finale. Remco Lambers won met dezelfde cijfers van Frank Langer in de finale 40+. Peter Vaarties maakte zijn status waar als nummer één van de plaatsingslijst in de 70+. Hij veroverde de titel na een zinderende finale tegen de Zweed Mikael Hellstrom: 6-4, 3-6, 10-6.

Keith Porter

Vievermans was zelf niet van plan om mee te doen, maar stapte samen met Gerie Verkoelen toch de baan om twee dubbelspelwedstrijden te spelen. Dat was om de Canadees Keith Porter tegemoet te komen. “Die was als eerste geplaatst in de 65, maar verloor zijn eerste partij van een heel goede speler. Dat was een beetje sneu na zo'n verre reis, dus toen hebben we hem de volgende dag nog twee dubbelspelwedstrijden laten spelen.” Porter vormde een duo met Raijmakers, de bondscoach van het Nederlandse Seniorentennis 35+.

Weinig vrouwen

Dat er relatief weinig vrouwen meedoen aan de Seniorstoernooien is bekend, maar in Venlo was het dit keer wel erg lastig om de velden te vullen. Er werd in drie leeftijdscategorieën gespeeld en in twee daarvan waren slechts twee spelers. De 65+, met acht spelers, werd zoals verwacht gewonnen door de Duitse Reinhilde Adams. Sylvia Lievers-Kronenburg verloor in de halve eindstrijd.

Geen enkele onderbreking

Al met al kijkt Vievermans met een goed gevoel terug op de toernooiweek. “De sfeer was goed, mooie wedstrijden met best wat publiek. We hebben geen enkele onderbreking gehad door het weer en in het weekeinde was het helemaal prachtig. De bond en de bondscoach hebben hun steentje bijgdragen, de club (TC Venlo) een heel grote steen. Het was zeer positief.”

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de ITF Grade 2 International Seniors Open Venlo.

De volgende halte voor de Seniors 35+ is Susteren. Van 22 tot en met 29 november is daar een ITF Seniors Grade 3-indoortoernooi.