Noord-Brabant-Winnaarsjongens12-JurreVrolijk

PJK Noord-Brabant: prestatief tennis, worstenbroodjes en 'Brabant' door de speakers

De winnaars van de Provinciale Jeugd Kampioenschappen 2024 zijn bekend. Rond de achthonderd spelers, iets minder dan in 2023 en iets meer dan in 2022, streden op twaalf verschillende locaties in verschillende leeftijdscategorieën om de prestigieuze titel provinciekampioen. In Noord-Brabant denkt de organisatie aan een kwalificatietoernooi om nog meer jongens en meisjes een kans te geven. “We hebben maar liefst 65 spelers moeten teleurstellen.”

Robin Haase en Kiki Bertens wonnen ooit deze kampioenschappen toen ze nog als districtskampioenschappen te boek stonden. In die tijd namen de winnaars van de verschillende districten het ook nog tegen elkaar op in een landelijk format, maar sinds het toernooi door het leven gaat als de PJK (2019) gebeurt dat niet meer.

Er werd gespeeld in de categorieën 12 jaar en jonger, 13/14 jaar en 15/16 jaar. De acceptatie gebeurde op basis van de KNLTB Juniorenranglijst. Per provincie kruisten de beste acht spelers per leeftijdscategorie de degens. De Tenniskids-jeugd kon meedoen aan de onderdelen rood (-8 jaar), oranje (8-10 jaar) of groen (10-12 jaar), maar in de praktijk bleek dat er voor rood geen animo was en verder niet in alle provincies genoeg inschrijvingen waren om een volledig groen en/of oranje speelveld te vullen.

Noord-Brabant, waar TV Markant in Breda gastheer was, vormde een uitzondering hierop. De provincie met het meeste aantal deelnemers (134), had in tegenstelling tot veel andere provincies een vol schema in 'groen', waarbij er de nodige jongens moesten worden teleurgesteld, en als enige een 'oranje' speelveld. Deze was gemengd. “We hebben maar liefst 65 spelers moeten teleurstellen. Dus we denken eraan om volgend jaar een kwalificatietoernooi eraan te hangen. Dan kunnen we op één dag een kwalificatietoernooi houden en op één dag het hoofdschema. Dat zullen we bespreken met de KNLTB en met de club; er moet uiteraard ook ruimte voor zijn op het tennispark”, aldus Tineke Lodewijks van de driekoppige organisatie. “We hebben er hard aan getrokken vantevoren, veel trainers gemobiliseerd bijvoorbeeld”, verklaart Lodewijks de grote aanloop. “We wilden het gelijk goed neerzetten.”

Van Rosmalen naar Breda

Tennisvereniging Markant was voor de eerste keer gastheer van de PJK Noord-Brabant, die de afgelopen jaren in Rosmalen plaatsvonden. Lodewijks, die samen met haar dochter en een bestuurslid van Markant de organisatie vormde, kijkt terug op een prachtige dag. Een dag met als thema 'Brabant'.

Brabants bont

“Ik ben naar de markt gegaan om Brabants bontstof te kopen. Dat is het rood-wit geblokte, van de vlag van Noord-Brabant. Daar hebben we vlaggen en vlaggetjes van gemaakt, tafelkleedjes, schorten. Er waren handdoeken en ballonnen in rood-wit, er waren worstenbroodjes. En Brabant (van Guus Meeuwis, red.) door de speakers. Niet de hele dag, maar wel een aantal keer”, lacht Lodewijks, die zich haast te zeggen dat het wel om het tennis ging. “Het is een prestatief toernooi en het zijn de beste jongens en meisjes van de provincie, dus er werd fel gestreden. Er werd ook een hoog niveau gehaald.”

Klik hier voor de resultaten van de Provinciale Jeugd Kampioenschappen, die de afgelopen drie weken plaatsvonden bij twaalf verenigingen door het hele land. 

AFBEELDING BOVEN: De winnaars van de jongens tot en met twaalf jaar, met Jurre Vrolijk op het hoogste schavot.

Afbeeldingen zijn afkomstig van de organisatie van de PJK Noord-Brabant.

Links de winnaars van de meisjes tot en met 12 jaar, met Kiki Beck op het hoogste schavot.

Hieronder in het midden: Tineke Lodewijks (met bloemen).