Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc02255

Juniorentoernooi in Borne markeert start van internationale tenniszomer

Een week eerder dan vorig jaar markeert het Tennis Europe 14-toernooi in Borne de start van een serie internationale toernooien op Nederlandse bodem. De beste Nederlandse jongens en meisjes tot en met veertien jaar nemen het op de gravelbanen van Racket Club Borne op tegen hun buitenlandse leeftijdsgenoten.

De tijd van ITF- en Tennis Europe-toernooien op Nederlandse bodem is weer aangebroken. Vanaf volgende week tot aan de NJK (29 juli-7 augustus) is er elke week ergens in ons land een internationaal juniorentoernooi. Daarmee geeft de KNLTB de beste Nederlandse tennissers in hun leeftijdscategorie veel kansen om hun kwaliteiten te toetsen in een internationaal speelveld, waarmee hun ontwikkeling niet zelden in een stroomversnelling komt. De Tennis Europe-toernooien zijn onderverdeeld in de leeftijdsklassen 12, 14 en 16 waarbij die laatste categorie niet door de KNLTB gefaciliteerd wordt. De gedachte is dat deze leeftijdsgroep wel wordt bediend met de vele ITF-toernooien (tot en met 18 jaar) in het lagere segment.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de leeftijdscategorie, hoe internationaler het speelveld. Hetzelfde gaat op voor het niveau in die verschillende leeftijdscategorieën (van 1, het hoogste niveau, naar 3). In de leeftijdsklasse -14 categorie 3 is het nationale gehalte meestal hoog. Er zijn dan ook heel veel Nederlanders te bewonderen, komende week in Borne. “Daar doe je het ook voor”, verduidelijkt toernooidirecteur Ad Luttikhuis . “Om de Nederlanders dichtbij huis internationale ervaring te laten opdoen, om ze de kans te geven punten te scoren voor de internationale ranglijst.”

Thuiswedstrijd

Dichtbij huis, of zeg maar gerust een thuiswedstrijd, is het voor Quin Lageveen, Fleur Duthler (bij de meisjes), Sem Briels, Julius Mondria en David van Kooten (bij de jongens). Zij trainen bij tennisschool Approach, één van de vijftien gecertificeerde tennisscholen in Nederland en daarmee een belangrijke partner van de KNLTB in de regio (Twente). Sem en David deden een jaar geleden ook al mee in Borne.

'Lange weg te gaan'

Quin Lageveen won in februari als wildcardhouder het internationale indoortoernooi in Borne, maar dat was een toernooi voor spelers tot en met 12 jaar. “Dat is fysiek natuurlijk wel een groot verschil. Of zij nu ook ver kan komen, hangt van de loting af, maar zij zal zeker mee kunnen op dit niveau”, verwacht Luttikhuis, die Quin al jaren geleden onder zijn hoede nam. “Een meisje dat we steeds beter hebben zien worden. Zij hoorde nationaal altijd al wel bij de top in haar leeftijdsgroep”, aldus Luttikhuis over de huidige nummer vier van de nationale ranglijst voor meisjes tot en met 12 jaar. “Ze heeft nog een lange weg te gaan, maar dat geldt voor al die jongens en meisjes.”

Het toernooi is dit jaar een week eerder dan in 2023 om het niet te laten conflicteren met de Junioren Tour. Dit is een van de vele positieve gevolgen van de nieuwe toernooistructuur van de tennisbond, die meer overkoepelend is dan voorheen. Voor de topjunioren sluiten de toernooien beter op elkaar aan.

Groot schema

Met een schema van maar liefst 64 plaatsen heeft Luttikhuis niemand hoeven te teleurstellen. “Iedereen die zich heeft ingeschreven, zit erin. Dat is het voordeel van zo'n groot schema”, aldus de man die als ervaringsdeskundige geldt op het gebied van toernooiorganisatie. Naast juniorentoernooien en NRT's organiseert hij met zijn team sinds jaar en dag het ITF-toernooi (voor profs) in Oldenzaal, één van de langstlopende Futures in Nederland.

Het Tennis Europe-toernooi in Borne gaat zaterdag van start met de kwalificaties en maandag met het hoofdschema. Er zal dagelijks worden gespeeld tot pakweg zes uur, half zeven 's avonds. Volgens Luttikhuis komen de leden van de vereniging niet of nauwelijks in de knel hiermee. “Die spelen doordeweeks toch vooral 's avonds.”

“Als het weer meewerkt, is het niet zo moeilijk”, kijkt Luttikhuis vooruit. “En mocht het nodig zijn, dan kunnen we naar binnen. We hebben vier binnenbanen.”

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. Klik hier voor de kalender van internationale toernooien in Nederland.