K Swiss Schoenen op gravel

Enkel verzwikt

Heb je je enkel verzwikt? Dit kan zwelling, pijn en ongemak veroorzaken. Het kan gebeuren na het struikelen over een bal of een ongelukkige beweging waarbij de enkel dubbel klapt. Het is van essentieel belang om direct actie te ondernemen. De eerste stap is om je voet hoog te houden, volgens het RICE-principe: rusten, koelen, compressie en hoog houden. In deze eerste fase is het belangrijk om de enkel hoog te houden en vervolgens compressie toe te passen met behulp van een bandage of zwachtel. Dit helpt de zwelling te verminderen en bevordert het herstelproces.

Na verloop van tijd, wanneer de pijn afneemt, kun je beginnen met lopen. Als je in staat bent om ongeveer vier passen te lopen zonder al te veel pijn, is de kans klein dat de enkel gebroken is, maar het is nooit uitgesloten. Als de pijn na vier dagen niet afneemt, is het verstandig om medische hulp te zoeken en een huisarts te raadplegen.

Belangrijk om te weten is dat het enkelgewricht en de zenuw in het begin wat opgerekt is. De coördinatie van je enkel is dan niet zo goed en moet weer opgebouwd worden. Het opbouwen van de kracht en stabiliteit van de enkel is dan cruciaal. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen, maar een snelle en handige optie is om de app 'Versterk je enkel' te raadplegen. Deze app biedt diverse oefeningen om de enkel te versterken en zo snel mogelijk weer op de been te zijn.

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sports Valley.