Jongens 14 (2024 Winter Cups finale)

Winter Cups: trots op vijfde plaats, maar gemengde gevoelens door zuur verlies

Met een verdienstelijke vijfde plaats keerden onze jongens terug van de Winter Cups 14&U in het Duitse Niederzier, maar het resultaat zorgt voor gemengde gevoelens bij coach Martijn Voorbraak. “Het verlies op de eerste dag was heel zuur.”

Vooropgesteld: we staan er goed op in het juniorentennis en het bewijs daarvoor is te vinden in de recente edities van de Winter en Summer Cups, de Europese landentoernooien (indoor en outdoor) voor junioren. “Dit maak je niet vaak mee, als Nederland zijnde. Dat je met drie lichtingen achtereen (2010, 2011 en 2012) de finales bereikt”, zegt Voorbraak. De bondscoach van het juniorentennis in de leeftijd 11 tot en met 14 doelt daarmee op bereikte finales van de jongens 12 in de Summer Cups 2023 en van de jongens 12 en jongens 14 in de Winter Cups 2024. “Dat is alleen voor de grote tennislanden weggelegd. Het laat zien dat we op de goede weg zijn. Dit is geen toeval namelijk.”

De trots van Voorbraak over de progressie van het juniorentennis maakt plaats voor gemengde gevoelens als hij terugkijkt op het weekeinde in Niederzier, een stad net over de grens van Nederland en Duitsland. In een niet zo sfeervolle tennishal met hoogpolig tapijt als ondergrond ('dat was even wennen') kwam Nederland, dat zich twee weken in het Italiaanse Altamura had gekwalificeerd voor deze finaleronde, op de eerste dag in actie tegen Finland.

Met een overwinning van Stan Put (6-3, 6-2 tegen Alex Tuomolin) op zak was Oranje dichtbij een plek bij de laatste vier. Joris van Linde kon een sterke start tegen Aatu Niemelä echter niet verzilveren: 4-6, 7-6 (4), 6-2. “Hij stond een set en 3-0 voor en kreeg een matchpoint op 6-5 in de tweede set. Dat was eigenlijk een niet te missen bal”, kijkt Voorbraak terug. Het beslissende dubbelspel prooi werd na een uur en vijftig minuten tennis een prooi voor de Finnen Kaius Ketola en Alex Tuomolin: 7-6 (5), 6-3. Ook in deze wedstrijd gaf Nederland een voorsprong uit handen; 5-2 in de eerste set.

Stan op waarde geklopt

In de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht won Nederland op vrijdag van Duitsland met 2-1 en op zaterdag van Roemenië met 2-1. In beide gevallen bracht het dubbelspel de beslissing. Na vijf zeges leed Stan Put tegen Andrei Radu zijn eerste enkelspelnederlaag in deze Winter Cups (6-2, 7-5), maar Joris van Linde sleepte er met een 7-6 (4), 6-2 zege over Darius Dorin een beslissende wedstrijd uit. Dit was even slikken voor Stan, die volgens Voorbraak op waarde werd geklopt. “Hij trof een heel goede Roemeen en daar had-ie even niet de oplossing voor. Hij was er ziek van en dat is logisch. Maar ik heb wel gezegd: 'ik heb je nodig voor het dubbelspel.' De knop ging snel om bij hem.” Met een overtuigende 6-2, 6-1 zege over David Ioan Arcip en Darius Dorin trokken Stan en Joris de zege voor Nederland over de streep.

'Hier gebeurt het'

De veerkracht die Stan aan de dag legde is één van de kwaliteiten van het dertienjarige talent uit het Brabantse Bavel, maar volgens Voorbraak is het op dit niveau tevens de norm. “Dat kunnen al die anderen ook. Je kunt niet blijven hangen in teleurstellingen. Dat hoort erbij”, stelt Voorbraak, die genoot van de topsportsfeer in Niederzier. “Het zijn allemaal bijzondere talenten, je maakt elkaar beter. Als coach en als speler voel je: 'hier gebeurt het'. Hier doe je het voor. Daarom vinden we die New Years Cup ook zo belangrijk, ter voorbereiding hierop. Hoe meer je van dit soort weekeinden meemaakt, hoe beter.”

Les Petits As

Dat Stan Put tot de wereldtop in zijn leeftijdscategorie behoort, bewees hij eerder dit jaar op Les Petits As, het prestigieuze juniorentoernooi dat jaarlijks in januari in Frankrijk wordt gehouden. Hij haalde daar de kwartfinales enkelspel en halve finales dubbelspel bij de jongens tot en met veertien jaar. “Hij won daar ook nog de eerste set van Jordan Lee, die als de beste van de wereld wordt gezien. Hij heeft zeker laten zien dat-ie bij de top hoort en dat zie je ook terug op de ranglijst.” Stan (13) is de huidige nummer vier van Europa bij de jongens tot en met veertien jaar.

Klik hier voor alle uitslagen van het finaleweekeinde in Niederzier en klik hier voor meer informatie over de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop.

AFBEELDING: vlnr coach Martijn Voorbraak, Rogier Verbeet, Joris van Linde en Stan Put voor de finale van de Winter Cups 14&U. Credits: Tennis Europe.