DSC09049

Winter Cups: Nederlandse jongens succesvol in Altamura

Op de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop hebben onze landgenoten in de leeftijdscategorie -14 jaar overtuigend de finaleronde bereikt. In het Italiaanse Altamura versloegen Stan Put, Joris van Linde en Rogier Verbeet de landenteams van Turkije, Bulgarije en Slowakije. In Rakovnik (Tsjechië), Aizkraukle (Letland) en Leeuwarden kwamen de Nederlandse jongens en meisjes niet door de voorronde.

Het toernooi dat junioren van twaalf tot en met zestien jaar in de wintermaanden een internationaal podium biedt en voor menig talent een eerste trip naar het buitenland betekent, bestaat grofweg uit twee onderdelen. Tijdens de kwalificaties spelen de landenteams verspreid door Europa in één van de vier poules, die bestaan uit maximaal acht landen. Deze landen spelen in een knock-outsysteem om twee plekken in de finaleronde. De winnaar en de runner-up plaatsen zich dus voor deze finaleronde. Een ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel.

Onder leiding van coach Martijn Voorbraak (bondscoach voor de tennisjeugd van 11 tot en met 14 jaar) veroverde het Oranje-drietal tot en met 14 jaar dankzij overwinningen op Turkije en Bulgarije een ticket voor de finaleronde. Beide landen werden zonder setverlies opzij gezet op de Italiaanse indoorbaan. Stan Put en Joris van Linde wonnen hun enkelspelen en met Rogier Verbeet won Joris ook het dubbelspel. Het was genoeg voor het bereiken van de finaleronde, van 15-17 februari in het Duitse Niederzier.

Op de derde dag nam Nederland het op tegen Slowakije en ondanks dat beide landen al zeker waren van kwalificatie ontspon zich een spannende strijd. Na de winst van Stan op Max Lorincik (6-3, 6-1) moest Joris zijn meerdere erkennen in Andrej Adamovic (6-3, 3-6, 5-7). Stan en Joris wonnen het beslissende dubbelspel met 6-3, 6-4 van Max en Andrej.

Stan Put (FOTO) maakte eerder dit jaar ook al indruk op Les Petits As Mondial Lacoste. De dertienjarige Brabander haalde de kwartfinales enkelspel en halve finales dubbelspel van het prestigieuze juniorentoernooi dat altijd aan het begin van het kalenderjaar in Frankrijk plaatsvindt. Hij steeg hierdoor naar de achtste plaats op de wereldranglijst voor spelers tot en met veertien jaar.

Vader en dochter Fennis

Voor de Nederlandse meisjes -14 jaar, de jongens -16 jaar en de meisjes -16 jaar is het avontuur van de Winter Cups na het eerste weekeinde ten einde gekomen. In het Tsjechische Rakovnik moesten de meisjes -14 jaar buigen voor Turkije op de openingsdag. Mila van der Lecq redde het niet tegen Ayse Bal (6-3, 6-0) en coach Daniël Fennis zag zijn dochter Pippa met 6-1, 6-1 verliezen van Ecrin Yal Yavuz. De Turkse meisjes wonnen het dubbelspel met 6-3, 6-0 van Chioma Onunta en Pippa Fennis. In het vervolg van de kwalificatieronde rekende Nederland af met Cyprus (3-0) en Hongarije (2-1).

Net niet in Oost-Europa

Kiki Bertens en de meiden van zestien jaar en jonger kwamen aan de rand van Europa, in Aizkraukle, Letland, één zege tekort voor een vervolg in de Winter Cups. Antonia Stoyanov, Fleur de Bresser en Sophie Ray zetten op vrijdag Noorwegen aan de kant met 3-0, maar moesten op zaterdag hun meerdere erkennen in Duitsland. Zowel Antonia als Fleur begonnen met setwinst aan hun enkelspel, maar zagen hun Duitse opponentes de partij omdraaien en in drie sets uit het vuur slepen. Het werd 3-0 voor onze oosterburen door een dubbelspelzege van Mariella Thamm en Tamina Kochta over Fleur en Sophie: 4-1, 4-1. Nederland versloeg op de derde dag Finland met 2-1. Fleur en Antonia wonnen het beslissende dubbelspel met 6-3, 6-3 van Ilona Kanerva en Emma Tuominen.

Connectie gemaakt in Leeuwarden 

Van de jongens -16 jaar werden in Leeuwarden geen wonderen verwacht. Zonder Thijs Bogaard en Mees Rottgering kwam het team onder leiding van Raymond Knaap in actie in de tennishal van LTV De Bontekoe. België was op de eerste dag een maatje te groot. Raul Clarijs ging met 6-2, 6-2 ten onder tegen Nik Denotte en Joris Clermonts verloor met 6-3, 6-2 van Nand Vandepoele. In het dubbelspel kwamen Joris en Dean Mansveld net tekort tegen Jules Dannevoye en Nand Vandepoele: 5-7, 6-2, 16-14. Op dag twee boog Nederland met 3-0 voor Estland.

Gerard Jaszczuk, voorzitter van de vereniging, kijkt terug op een mooi weekeinde bij LTV Bontekoe. “Het gaat er natuurlijk om dat we door dit toernooi een connectie maken naar tennisminded Leeuwarden en dat is zeker gelukt. Vrijdagavond mocht de jeugd van de tennisvereniging onder leiding van de trainers van de Bontekoe spelen met deze nationale toppers. Heerlijk om onze eigen jeugdspelers te zien tennissen tegen de beste Europese spelers tot en met zestien jaar", aldus Jaszczuk.

Nederlandse teams in Winter Cups 2024

Jongens 12 (Krefeld, Duitsland): Rafael Fennis, Valentijn Roodenburg, Braulio Sanchez Escudero. Geplaatst voor finaleronde in Sunderland 9-11 februari.

Meisjes 12 (Tallinn, Estland): Rita Chi, Daphne Franssen, Quin Lageveen. Coach: Kelvin Nieberg. Niet door kwalificatie geraakt.

Jongens 14 (Altamura, Italië): Stan Put, Joris van Linde, Rogier Verbeet. Coach: Martijn Voorbraak. Geplaatst voor finaleronde in Niederzier, 15-17 februari.

Meisjes 14 (Rakovnik, Tsjechië): Chioma Onunta, Pippa Fennis, Mila van der Lecq. Coach: Daniël Fennis. Niet door kwalificatie geraakt.

Jongens 16 (Leeuwarden, Nederland): Joris Clermonts, Raul Clarijs, Dean Mansveld. Coach: Raymond Knaap. Niet door kwalificatie geraakt.

Meisjes 16 (Aizkraukle, Letland): Antonia Stoyanov, Fleur de Bresser, Sophie Ray. Coach: Kiki Bertens. Niet door kwalificatie geraakt.

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en uitslagen van de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop.