Ksenia Efremova (2022) - Tennis Europe

Op de Robey Focus Tennis Academy Open worden junioren behandeld als 'kleine profs'

Voor de tweede week op rij organiseert Niels Stemerdink in de Rotterdamse Victoriahal een internationaal juniorentoernooi. Na de spelers tot en met 18 jaar, is het volgende week de beurt aan de jongste junioren (-12 en -14 jaar). De Robey Focus Tennis Academy Walk of Fame keert terug na een glorieuze entree in 2023.

“Het is bijzonder dat je nu 12, 14 en 18 hebt”, zegt Stemerdink, doelend op de verschillende leeftijdscategorieën in het juniorentennis die deze en volgende week bij hem over de tennisvloer komen. “Ook nog met het ABN AMRO-toernooi om de hoek”, aldus de tennistrainer van Focus, die vorig jaar een Finse delegatie blij maakte door kaarten te regelen voor een partij van Emil Ruusuvuori in Ahoy. Of er dit jaar gebruik van wordt gemaakt is de vraag, maar voor de deelnemers aan het ITF-juniorentoernooi heeft Stemerdink een ingang om 'last minute' aan kaarten te komen voor het ATP-toernooi.

Het zijn zaken die horen bij het toernooi van deze week, maar in gedachten is Stemerdink ook al bezig met het Tennis Europe-toernooi. Dat kent een rijkere historie dan het ITF junioren-toernooi dat deze week voor het eerst in de Victoriahal wordt gehouden.

Walk of Fame

Hij heeft ze al weer klaarliggen: alle speelschema's van het toernooi dat in 2012 haar eerste editie beleefde. Om het evenement wat extra cachet te geven kwam de organisatie vorig jaar met een 'Walk of Fame' op de proppen. De weg van de kantine naar de tennisbaan werd behangen met alle speelschema's door de jaren heen. Daarop zijn heel wat namen te vinden van spelers die inmiddels furore hebben gemaakt op de proftour. Wat te denken van Iga Swiatek, die in 2014 in de kwartfinales verloor van de Russin Sabrina Avilycheva bij de meisjes tot en met veertien jaar. De nu 22-jarige Poolse is momenteel de nummer één van de wereld. “Jongens als Alexei Popyrin en Zizou Bergs hebben hier ook gespeeld”, zegt Stemerdink, die van de Nederlanders onder meer Suzan Lamens, Bart Stevens en Daniel Verbeek ooit zag zegevieren.

'Je zag het aan alles'

In 2022 maakte Ksenia Efremova grote indruk in de Victoriahal door als twaalfjarige het onder 14-toernooi te winnen en Stemerdink is dan ook niet verbaasd om te zien dat de Française (van Russische afkomst) een stormachtige ontwikkeling doormaakt. Dit jaar stond ze als veertienjarige in de kwartfinales van het juniorentoernooi op de Australian Open en boekte ze in Tunesië ook al haar eerste toernooizege bij de senioren. “Je zag het aan alles. Haar spel, haar gedrag op de baan en daarbuiten, ook haar begeleiding. Allemaal heel professioneel en volwassen”, aldus Stemerdink, die een professionele houding stimuleert. “Wij vinden het ook leuk om ze al een beetje als 'kleine profs' te behandelen, en dat wordt erg gewaardeerd. We brengen de kids van en naar het hotel. Daar hebben we vrijwilligers voor gevonden. Het is een extra service die wij aanbieden. Daar wordt volop gebruik van gemaakt. Ook een leuk kleinigheidje is dat ze aan het begin van het toernooi een badge krijgen met hun naam en de vlag van hun land erop.”

Tennis Europe

Zoals gebruikelijk bij de toernooien van Tennis Europe wordt er bij de jongste tennissers (-12 jaar) gespeeld met een groepsfase in het enkelspel zodat iedereen in het hoofdschema minimaal drie keer in actie komt. Vanaf de kwartfinales is er een knock-out-systeem. De jongens en meisjes tot en met veertien jaar spelen vanaf de eerste ronde in een knock-out-systeem. De wedstrijden in het kwalificatietoernooi worden zaterdag en zondag afgewerkt waarna maandag het hoofdtoernooi begint. Op zondag 25 februari maart zijn de finales.

Klik hier voor meer informatie over de Robey Focus Tennis Academy Open 2024 en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

AFBEELDING: Ksenia Efremova in 2022 in actie in de Victoriahal. Credits: Tennis Europe, TopTennis.Photos