MF Instroomtraining Wedstrijddag Nov 2022 DSC03674

Luttikhuis hoopt met 'Borne' ook indoor vaste plek op de kalender te verkrijgen

De Tennis Europe-tour strijkt in Nederland neer voor een aantal toernooien per indoorseizoen. Komende week nemen de Nederlandse tennistalenten het in Borne (-12 jaar) en Badhoevedorp (-14 jaar) op tegen leeftijdsgenoten van over de grens.

Na voor hun land te zijn uitgekomen in de Winter Cups richten de beste jeugdspelers zich nu op de individuele, internationale tour, die wordt vorm gegeven door Tennis Europe voor de leeftijdscategorieën -12 en -14. Met een toernooi dat nu voor het derde jaar op rij plaatsvindt, maar voor deze derde editie is verhuisd van Hoofddorp naar Badhoevedorp en met een toernooi in het 'verre oosten' dat nieuw is op de kalender.

'Nieuw op de kalender' is het toernooi in Borne bij tennisvereniging Approach, een van de elf gecertificeerde tennisscholen in Nederland. Onervaren is de toernooidirecteur echter allerminst te noemen. Sterker nog, met het ITF-toernooi in Oldenzaal dat al ruim twintig jaar oud is, heeft Ad Luttikhuis één van de langstlopende Futures in Nederland. Sinds de zomer van 2023 staat hij ook met een juniorentoernooi op de kalender en nu komt daar dus een juniorentoernooi in het indoorseizoen bij.

Op de vier tapijtbanen van Racket en Fit Centre Borne begint maandag het hoofdschema en een dag eerder de kwalificaties. Wellicht dat daarvoor uitgeweken wordt naar Wierden, waar Luttikhuis nog zeven banen tot zijn beschikking heeft. Dat waren er negen, maar ook Approach is niet immuun gebleken voor het padelvirus en heeft twee tennisbanen opgegeven voor de sport die de afgelopen jaren zo'n vlucht heeft genomen. In Borne, Wierden en Enschede heeft Approach nog in totaal veertien indoorbanen. “Daar kunnen we prima mee uit de voeten”, zegt Luttikhuis, die niet van plan is om nog meer tennisbanen te offeren voor padel. “Daarvoor ben ik te veel tennisser.”

Vaste plek

Luttikhuis organiseert het Tennis Europe-toernooi in Borne samen met Pascal Nijland. Daarnaast bestaat het team uit een hoofdscheidsrechter, een fysiotherapeut en één of twee chauffeurs. De players desk wordt bemand door een aantal vrijwilligers. De toernooidirecteur/tennistrainer hoopt dat zowel zijn toernooi in de zomer als deze in de winter een vaste plek op de kalender krijgt. “We doen het graag en vooral voor het Nederlandse tennis is het belangrijk dat dit soort toernooien er zijn. Je wilt zoveel mogelijk Nederlanders de kans geven op een internationaal podium.” Van tennisschool Approach doen drie pupillen mee. Max van Unen (bij de jongens), Quin Lageveen en Lotte Sterken (meisjes) spelen komende week een thuiswedstrijd.

Ook de jongens en meisjes die in actie komen in de Winter Cups, staan op de deelnemerslijst in Borne, waar zondag het kwalificatietoernooi van start gaat en maandag het hoofdschema.

Klik hier voor meer informatie over het Tennis Europe-toernooi in Borne en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Verhuizing

In Badhoevedorp geldt dat eveneens voor de meisjes tot en met 14 jaar. Chioma Onunta, Mila van der Lecq en Pippa Fennis, afgelopen weekeinde nog actief in de Winter Cups in het Tsjechische Rakovnik, doen mee aan het Tennis Europe-toernooi dat onder leiding staat van Stefanie Huizing. Zij organiseerde dit toernooi de afgelopen twee jaren in Hoofddorp bij Arnolduspark, maar vanwege capaciteitsproblemen is Sportcentrum Wildenhorst nu het nieuwe onderkomen. Zondag gaan de kwalificaties van start, dinsdag het hoofdschema.

Klik hier voor meer informatie over het Tennis Europe-toernooi in Badhoevedorp en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.