Antonia Stoyanov

Internationaal juniorentennis van hoog niveau op BICT Groep ITF Juniors The Hague

Vorig jaar waren de enkelspelfinales in het Haagse sportcentrum De Rhijenhof volledig Nederlands gekleurd, maar nu het juniorentoernooi de status van ITF J100 heeft, is de kans op Nederlands succes iets minder groot. Desalniettemin aast Antonia Stoyanov op de titel die grote zus Sophie een jaar geleden veroverde.

Hoe zit het nu precies?

Sinds 2016 was Tenniscenter Heuvelrug in Doorn thuishaven van een ITF-juniorentoernooi, de laatste twee edities met een status van J100. Voor Nederlandse begrippen is dat een hoog niveau. 'Doorn' heeft zich echter teruggetrokken als organisator, waardoor de KNLTB op zoek moest naar een vervanger en uitkwam bij Mark-Paul Burgersdijk in De Rhijenhof. Het ITF J30-toernooi dat hier de afgelopen jaren plaatsvond, is verhuisd naar Rotterdam. Dat wordt deze week georganiseerd door Niels Stemerdink van de Focus Tennis Academy.

De Rhijenhof

De Rhijenhof is bekend terrein voor de Nederlandse jeugdtennissers en voor de KNLTB. Het Haagse sportcentrum is dit jaar voor de zesde keer gastheer van een ITF-juniorentoernooi en is tevens de plaats waar Burgersdijk Tennis, een gecertificeerd tennispartner van de KNLTB, haar tennislessen verzorgt en kantoor houdt. De afgelopen jaren werd de NOJK er gehouden en de Nederlandse tennisbond weet de Rhijenhof ook voor andere toernooien te vinden. Met twaalf indoorbanen is het de tennishal met de op één na grootste capaciteit in Nederland. Alleen het NTC in Amstelveen heeft meer indoorbanen, veertien om precies te zijn.

“De wens om een juniorentoernooi te organiseren is ontstaan omdat we ook al een ITF-toernooi hadden. We willen er graag voor iedereen zijn met de toptennisambitie. Niet alleen de 'Aranxta Russen van deze wereld', maar ook voor de aankomende talenten. Een internationaal juniorentoernooi hoort daar bij”, aldus Burgersdijk.

Met de BICT Group heeft het toernooi een sponsor die tevens haar naam verbindt aan het ITF-toernooi voor mannen en vrouwen, in juli.

Nederlandse glorie

Abel Forger won het ITF J100-toernooi (in Doorn) in 2022 en bij de meisjes stonden Isis Louise van den Broek (2022) en Annelin Bakker (2023) met de trofee in handen. Al deze spelers zijn inmiddels actief op de ITF-tour voor senioren. Zo won Van den Broek vorige week van Bakker op een 15,000 dollar-toernooi in Tunesië.

Op basis van de ranking is er dit jaar niet zo gauw een vaderlandse kanshebber te bespeuren, maar met Niels van der Sijs, Sander Paradis, Lewie Bouwman, Kaj Glaser, Rein Koenders en Ivar Vinke staan er de nodige Nederlandse jongens in het hoofdschema.

Zusje

Bij de meisjes zien we Antonia Stoyanov, Fleur de Bresser, Charlotte Pikkaart, Dallas Janssen, Lina Elahi en Floortje Christoffels in het hoofdschema. Elahi verloor vorig jaar in Den Haag de finale van Sophie Stoyanov toen het nog een ITF J30-toernooi was. Antonia, het jongere zusje van Sophie, maakt een stormachtige ontwikkeling door. Sinds april 2023 speelt de veertienjarige Antonia op de ITF-juniorentour, voor spelers tot en met 18 jaar, en in haar eerste jaar won ze al gelijk twee toernooien. En dat waren dan ook nog J60-toernooien.

ITF Juniors

De toernooien op de ITF Junior-tour zijn opgedeeld in verschillende niveaus, van laag (J30) tot hoog (J500). Van die hoogste categorie staan in 2024 wereldwijd vier toernooien op het programma. Buiten de Grand Slams, die hier nog boven staan, zijn er zes niveaus: J30, J60, J100, J200, J300 en J500. Het hoogste niveau in Nederland is een ITF J200-toernooi, al sinds jaar en dag in Castricum. Het toernooi van volgende week in Den Haag zit hier één trede onder.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

AFBEELDING: Antonia Stoyanov in actie. Credits: Tennis Europe.