Rafael Pagonis (Tennis Europe, Focus Rotterdam 2023)

Griekse belofte voorkomt Nederlandse enkelspeltitel in Rotterdam

Het is de vraag of Rafael Pagonis net zo'n stormachtige ontwikkeling doormaakt als enkele andere oud-winnaars/winnaressen van de Robey Focus Tennis Academy Open, maar een jaar na zijn titel in het onder 12-toernooi maakte de Griek grote indruk met een zege bij de jongens tot en met 14 jaar.

Ondanks dat hij met zijn twaalf jaar pas de eerste stappen zet in de leeftijdscategorie 14, kwam de toernooizege van Pagonis niet uit de lucht vallen. Een week geleden was hij namelijk al dichtbij op het Tennis Europe-toernooi in Badhoevedorp. Daar moest hij opgeven in de finale tegen Miko Koeppen. Dit keer bleef fysiek ongemak hem bespaard en rekende hij in de finale af met Joris van Linde: 7-6 (4), 6-3.

Joris zet dit jaar eveneens mooie stappen in zijn juniorenloopbaan, want met het spelen van de finale van de Winter Cups (en eerder de kwalificatie) heeft onze landgenoot dit kalenderjaar al heel wat waardevolle internationale ervaring opgedaan. In Rotterdam boekte hij vijf overtuigende zeges alvorens hij moest buigen voor de Griek.

Ook in het jongensdubbelspel 14 was er Nederlandse inbreng in de finale. Mats Jutte en Ivan van Ruiten moesten hun meerdere erkennen in de Duitsers Yannick Julius Swoboda en Lorenzo Rauner: 6-3, 3-6, 10-7.

Broer en zusĀ 

Broer (Rafael) en zus (Pippa) Fennis deden in de Victoriahal van zich spreken met respectievelijk een finaleplaats en een halve finaleplaats. Pippa ging stormachtig richting laatste vier van de meisjes onder 14 met drie vlotte zeges. Ze klopte onder meer lijstaanvoerster Justine Fuchs, maar was uitgeraasd in haar halve eindstrijd tegen de Belgische qualifier Mikaella de Hert: 6-3, 6-1. Die verloor op haar beurt in de finale van Anna Wright: 6-4, 6-2. Deze Britse verloor alleen in de eerste ronde een set, van Floor van Haaster (6-3, 3-6, 6-2).

Rafael was finalist in zowel het enkel- als dubbelspel, maar greep beide keren naast de titel. Na een walk-over in de halve eindstrijd tegen landgenoot Valentijn Roodenburg verloor hij de finale van de Amerikaan Camelot Carnello met 6-3, 6-3. De dubbelspelfinale ging door de blessure van Valentijn niet door. Joao Vicento Pinto en Lucas Vieira Mallard pakten de titel met een walk-over.

Dubbelslag Aisha

Bij de meisjes tot en met 12 jaar was Aisha Galal goed voor maar liefst twee titels. In het enkelspel won ze de finale met 6-2, 7-6 (5) van de Finse Stella Hanttu. Aan de zijde van Quin Lageveen pakte ze ook de titel in het dubbelspel: 6-4, 6-7 (5), 10-5 in een volledig Nederlandse finale tegen Rita Chi/Daphne Franssen.

In de finale van het meisjesdubbelspel 14 knokten Chioma Onunta en Lilly van Dongen voor wat ze waard waren tegen Noor Ceulemans en Elle van Gestel, maar de Belgische meisjes waren met 6-1, 7-6 (6) te sterk.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de Robey Focus Tennis Academy Open.

Het volgende Tennis Europe-toernooi op Nederlandse bodem is eind april in Amsterdam. Klik hier voor de evenementenkalender.

AFBEELDING: Rafael Pagonis in actie op het Tennis Europe-toernooi in de Victoriahal. Credits: Tennis Europe.