Rafael Fennis (finale 2024)

Genieten en leren van topsportsfeer in finaleronde Winter Cups

Met een zesde plaats in de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop voor twaalfjarigen keren Valentijn Roodenburg, Rafael Fennis, Braulio Sanchez Escudero en coach Ronald Wind moe, maar voldaan terug uit het Engelse Sunderland. “De jongens hebben zich qua spel en mentaliteit goed staande weten te houden.”

Op het vliegveld in Engeland, kort voor de terugreis richting Schiphol aanvangt, gaan de gedachten al gauw terug naar vrijdag. Naar een matchpoint in de wedstrijdtiebreak van het beslissende dubbelspel.

Op dag één van het finaleweekeinde in het Sunderland Tennis Centre, waarvoor Nederland zich twee weken eerder wist te kwalificeren, staat het 1-1 tegen Finland. Rafael Fennis (FOTO) heeft in een spannende pot nipt verloren van Adam Naperi (0-6, 6-4, 4-6) en door de winst van Valentijn Roodenburg op Jimi Juvonen (6-2, 6-1) moet het dubbelspel de beslissing brengen. Daarin beginnen Valentijn en Rafael uitstekend. Ze winnen de eerste set met 6-3 en bouwen in set twee een 4-0 voorsprong op. De set gaat alsnog verloren met 7-5, maar in de supertiebreak pikken onze landgenoten de positieve draad weer op. Na het missen van een wedstrijdpunt op 9-8, pakken de Finnen echter wel door en maken zij het twee punten later af.

“Het lag gewoon heel dicht bij elkaar. Ook toen wij de ruime voorsprong hadden waren er al heel veel spannende games die wij elke keer net pakten. Wel jammer natuurlijk dat we nipt verliezen, anders sta je bij de laatste vier van Europa”, zegt Ronald Wind, die trots is op hoe de spelers zich herpakken en er zaterdag weer 'staan'.

In het zogenoemde troostschema wordt Polen zaterdag met 3-0 opzij gezet. Braulio Sanchez Escudero klopt Julian Zieba met 2-6, 7-5, 6-1 en Rafael Fennis is met 6-4, 6-2 te sterk voor Daniel Kwiecien. Het dubbelspel winnen Valentijn en Braulio met 6-4, 6-2.

Weer wedstrijdtiebreak

Tegen Groot-Brittannië, om de vijfde plaats in de Winter Cups, komt het net als op dag één aan op een wedstrijdtiebreak in het dubbelspel. Het is Valentijn die met een gewonnen enkelspel (zijn vijfde in vijf enkelspelduels deze Winter Cups) een punt voor Oranje op het bord zet en na een nederlaag van Braulio staat het 1-1. Valentijn en Rafael beginnen weer sterk aan het dubbelspel, maar dat wordt met 2-6, 6-2, 10-8 toch een prooi voor de Britse jongens.

“Goed om te zien dat we met de beste landen meedoen”, stelt Wind, die al met al terugkijkt op een zeer positief weekeinde. “Het is heel mooi dat de jongens zich qua spel en mentaliteit goed staande wisten te houden.”

'Positieve prikkel'

Met name Valentijn Roodenburg maakte indruk in deze Winter Cups met vijf zeges in vijf enkelspelduels (kwalificatie en finaleronde). “Die heeft echt een goed niveau laten zien. Al die wedstrijden helpen hem om zijn niveau verder op te krikken. Dat geldt trouwens ook voor die andere jongens. Ze hebben stappen gezet en dit is een heel goede stimulans. Een enorm positieve prikkel zo aan het begin van het seizoen.”

Wind genoot van de sfeer in de tennishal in Sunderland. “Er waren een hoop goede spelers daar en dan zie je dat dit de topsportsfeer versterkt, zowel op als naast de baan. We hebben er heel veel van geleerd.”

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop.

Volgende halte: Borne 

Voor het Nederlandse drietal is er weinig tijd om na te genieten of uit te rusten van deze Winter Cups aangezien in Borne het volgende toernooi al weer wacht, een Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar. “Ze worden op Schiphol opgepikt door hun ouders en gaan dan gelijk door. Het is heel goed voor hun ontwikkeling dat ze in korte tijd zoveel internationale wedstrijden spelen”, aldus Wind.

Afbeelding: Rafael Fennis in actie. Credits: Tennis Europe.