Mfnjkstartdag12en14 Jaar2020dsc02169

'Serieus internationaal niveau' op Winter Cups voor twaalfjarigen

In het Duitse Krefeld hebben de Nederlandse jongens in de leeftijdscategorie -12 jaar de finaleronde bereikt van de Winter Cups, het Europese landentoernooi voor junioren (indoor). Coach Ronald Wind zag een 'serieus internationaal niveau' op de slotdag van een succesvol en leerzaam weekeinde.

Hoewel de ontwikkeling bij de junioren tot en met twaalf jaar voorop staat, wordt er de nodige waarde gehecht aan een overwinning in dit jaarlijks terugkerende evenement. Een zege betekent namelijk voortgang in het toernooi en dus een extra mogelijkheid om ervaring op te doen op internationaal niveau. “Deze wedstrijden helpen enorm bij de ontwikkeling”, weet Wind. “Als je er mentaal even niet bij bent, loop je achter de feiten aan. Dit zijn wedstrijden waar je er de hele tijd moet staan”, aldus Wind, die aangenaam verrast was met de winst van zijn formatie in Kreefeld.

Het team bestaande uit Rafael Fennis, Valentijn Roodenburg en Braulio Sanchez Escudero plaatste zich samen met Oostenrijk voor de finaleronde in het Engelse Sunderland, van 9 tot en met 11 februari. Het was al zeker van kwalificatie na de overwinningen op België (2-1) en Duitsland (2-0).

Op de slotdag won Braulio Sanchez Escudero met 6-3, 6-1 van de Oostenrijker Fabian Leitner. Valentijn Roodenburg maakte er 2-0 van door Luca Sageder met 6-3, 6-4 te verslaan. Het dubbelspel werd met 6-3, 6-3 een prooi voor Oostenrijk. Wind zag 'een serieus internationaal niveau' in het duel tussen Valentijn en zijn Oostenrijkse leeftijdsgenoot, dat bovendien spannender was dan de uitslag doet vermoeden. “Veel lange games en lange rally's en echt een wedstrijd op hoog niveau.”

Wind koestert de mogelijkheid om opnieuw een weekeinde op pad te gaan met het drietal. Naast de wedstrijden op hoog niveau is het vooral die ervaring die de Winter Cups maken tot wat het is: een kans om (wellicht voor het eerst) een lang weekeinde zonder ouders op pad te gaan, een stukje zelfstandigheid te bevorderen en teamgevoel te creëren. De New Years Cup, waar al deze spelers eerder dit jaar aan meededen, was wat dat aangaat een ideaal leermoment. Dit is een evenement waarop de KNLTB de omstandigheden van zo'n weekeinde zonder ouders nabootst. 

Eerste keer

“Dit was hun eerste Europese trip, de eerste keer voor het land spelen. Dat geeft weer een andere vibe. Daar zijn ze heel goed mee omgegaan. Ze hebben elkaar als team goed aangemoedigd, waren super betrokken.” Ook buiten de wedstrijden om was het leerzaam. “Zelf de tas inpakken, zelf de warming-up doen. Op tijd slapen, en wakker worden. Je bent op jezelf, en elkaar, aangewezen”, aldus Wind, die genoot van het weekeinde in Kreefeld en niet kan wachten op de finaleronde. “We kijken erg uit naar het weekeinde in Sunderland.”

Meisjes onderuit

In Tallinn, Estland, kwamen de Nederlandse meisjes tot en met 12 jaar in actie in de Winter Cups. Voor Rita Chi, Daphne Franssen en Quin Lageveen eindigde het avontuur daar. Groot-Brittannië was op de openingsdag met 3-0 te sterk. Daphne Franssen verloor met 6-3, 6-2 van Naina Kapoor en Rita Chi moest met 7-5, 6-2 haar meerdere erkennen in Dasha Jones. Daphne en Quin bogen in het dubbelspel voor Dasha Jones en Sofia Cuninghame: 4-2, 4-1. In het zogenoemde 'troosttoernooi' was Finland vervolgens met 2-1 te sterk.

Leeuwarden

Voor de junioren in de leeftijdscategorieën -14 en -16 jaar gaan de Winter Cups komend weekeinde van start. In Leeuwarden strijden de jongens van 16 jaar en jonger voor een plaats in de finaleronde. Joris Clermonts, Raul Clarijs en Dean Mansveld spelen daar onder leiding van coach Raymond Knaap. Hou deze week de website in de gaten voor een voorbeschouwing op dit weekeinde.

Klik hier voor meer informatie, uitslagen en speelschema's van de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop.