Forehand rechts dubbel

Gezond slapen

Als sporter is het natuurlijk belangrijk om naast voeding ook aandacht te hebben voor slaap. Wat veel mensen denken is dat als je een keer wat extra slaap nodig hebt, het goed is om eerder naar bed te gaan. Of om dan juist wat langer uit te slapen.

Maar dat is juist niet goed voor je slaap. Want iedereen heeft een eigen interne klok. En die klok heeft behoefte aan regelmaat. Dat betekent dus dat je eigenlijk het beste slaapt als je op een vast tijdstip naar bed gaat en ook weer op een vast tijdstip opstaat. Ook heeft die interne klok behoefte aan daglicht. Voornamelijk in de ochtend. Dat helpt om de klok weer wakker te maken, wat er weer voor zorgt dat je beter in slaap valt in de avond.

Een gemiddeld persoon slaapt 7 tot 8 uur per nacht. Bijvoorbeeld van 23.00 tot 07.00 uur. Dit is een heel normaal ritme. Maar wat bij jou past, is heel erg afhankelijk van het ritme van je biologische klok. Het is dus ook belangrijk om juist in het weekend op tijd op de staan. Je mag wel een uurtje later opstaan. Maar als je veel later opstaat ga je een sociale jetlag creëren en dat is niet gezond. 

Bekijk hieronder de video van Sports Valley met tips over gezond slapen en over hoe jij een gezond slaapritme creëert.