Y4A0868

Oeps! Het waait!

Ben jij een mooi-weer-speler? Nee? Dan heb je geluk. Want in ons land schijnt lang niet altijd de zon. Hoe speel je bij verschillende weersomstandigheden? Ik vind het belangrijk om je er iets over te vertellen. Want in Nederland hebben wij daar nu eenmaal mee te maken. Eigenlijk gaat het over slim spelen. Al lezende ontdek je wel waarom.

Als je buiten speelt, heb je te maken met het weer. Zon, regen, kou, hitte en wind. Het weer heeft invloed op de baan, de ballen en misschien wel op jou. Het is dus belangrijk dat je snapt wat het weer doet met het spel en dat jij weet hoe je speelt met het weer. Hieronder geef ik je wat tips over spelen met een windje.

Wind

Soms waait het zo hard dat de wind met je speelt. Hij trekt aan je racket, je kleren en je haar. En ook de ballen vliegen alle kanten op. Kortom, het gaat helemaal niet zoals jij het wilt. Dan is het tijd om de rollen om te draaien. Jij gaat spelen met de wind. Maar hoe dan?

Van welke kant komt de wind?

Kijk eerst eens waar de wind vandaan komt. Blaast de wind in je rug of juist in je gezicht? Komt de wind van de zijkant, van links of van rechts? Vind je het moeilijk om dit te bepalen? Kijk dan eens naar welke kant de bomen ombuigen. Of steek een natte vinger in de lucht. Dan voel je het meteen.

Wind in je rug

Heb je de wind in je rug? Sla de ballen dan niet te hard en te vlak. De kans is dan groot dat de bal uitvliegt. De wind geeft immers al een hoop vaart aan de bal. Als je dat al kunt, speel dan het liefst met topspin. Een spinbal daalt lekker snel en je kunt wat harder blijven slaan. Komt de wind van rechts of van links? Dan geldt hetzelfde. Speel niet met te veel vaart in de richting waarin de wind blaast. Sla bij wind mee hoe dan ook niet te scherp tegen de lijnen.

Wind in je gezicht

Waait de wind in je gezicht? Dan zul je merken dat de ballen sneller en harder op jouw speelhelft belanden. Je moet vast alle zeilen bijzetten. Weet je al hoe je een dropshot slaat? Probeer die dan eens uit. Dat is slim bij wind tegen. De bal waait na de stuit namelijk weer naar jou toe, en je tegenstander moet zich een ongeluk rennen om jouw dropshot te halen.

De wind is een verrassing

Als het waait, is het ook lastig om goed voor de bal te staan. De wind kan namelijk plotseling van alles met de bal doen: versnellen, tegenhouden of optillen. Beweeg daarom goed op je voeten, zodat jij je makkelijk kunt aanpassen aan de fratsen van de wind.

Serveren

Serveren bij harde wind is ook écht geen lolletje. Zodra je de bal in de lucht gooit, wordt-ie weggeblazen. En jij moet een dansje maken onder de bal om hem nog net te kunnen raken. Natuurlijk ligt dan een dubbele fout op de loer. Gooi daarom bij harde wind de bal niet te hoog op. Dan krijgt de wind er minder vat op, waardoor je de bal beter kunt slaan.

Storm

Heel soms stormt het zó hard dat je bijna op de wind kunt gaan liggen. Als dat het geval is, houd dan de bal ‘gewoon’ maar in het spel. Degene die daar het best in slaagt, wint de rally!

De eerste game

Als je de mogelijkheid hebt, zorg er dan voor dat je de eerste game van de wedstrijd tegen de wind in speelt, dikke kans dat je die dan wint. Omdat je vaak toch nog wat wiebelig bent in de eerste game, is het wel fijn dat de wind het je moeilijk maakt om de bal uit te slaan.

Wind je niet op!

Spelen met veel wind is lang niet altijd een lolletje en de kans bestaat dat je boos en gefrustreerd wordt omdat het helemaal niet gaat zoals jij het liefste wil. Bedenk dan dat jouw tegenstander met precies dezelfde wind te maken heeft als jij en dat je het weer niet kunt veranderen. Kortom: accepteer de wind en wind je niet op!      

Zo, genoeg windtips voor nu. Ik hoop dat het snel waait, zodat je lekker met de bal en de wind kunt gaan experimenteren. Veel plezier!

Sophie Asberg