MF NJK 2023 eerste dag 12 en 14 jaar DSC07807

Blog Sophie: Spelen met regen & een zonnetje

In deze blog gaan het we het hebben over het weer en dat wisselt bij ons nogal. Hoe speel je bijvoorbeeld als het regent, en wat doe je als de zon recht in je gezicht schijnt? Hieronder geef ik je weer wat handige tips.

Regen

Soms miezert het of heeft het geregend. Typisch Nederlands weer. Als je dan moet spelen, krijg je te maken met vochtige ballen en een vochtige baan. Wat merk je dan? De ballen voelen zwaar aan en stuiteren minder hoog op. En de baan wordt zacht en ook een beetje glad. Onder deze omstandigheden is scoren en vaart maken knap lastig, je hebt het misschien al eens meegemaakt.

Wees daarom bij regenachtig weer geduldig en accepteer dat een rally wat langer kan duren. Richt je minder op hard slaan en meer op het plaatsen van de bal. Als je het al kunt, is het spelen van sliceballen en dropshots een goed idee; door al het vocht stuitert de bal immers al niet goed op, heel lastig voor je tegenstander.

Zon

Spelen met een zonnetje is lekker. Maar soms laat de zon je ook pijn lijden. Als het te heet is en als hij bijvoorbeeld recht in je ogen schijnt. Hoe kun je nu slim spelen met de zon? (En nee, een zonnebril opzetten bedoel ik niet)

Eigenlijk heb ik het je hiervoor al verteld. Het is slim als jij je tegenstander zo nu en dan dwingt om in de zon te kijken. Sla dus eens een lob als hij naar het net komt of sla eens een hele diepe hoge bal in het achterveld. Dikke kans dat je tegenstander geen steek ziet en jij de rally kunt omzetten in een winnend punt. Serveren met de zon bijna loodrecht boven je hoofd is ook lastig. Probeer dan door je wimpers langs de zon heen te kijken (knijp je ogen een beetje toe) en te focussen op de bal. Neem geen risico’s en zorg er in de eerste plaats voor dat je de bal in slaat.

Zo, dit waren een paar regen- en zontips!

Genoeg voor nu, ga ze lekker uitproberen!

Tot de volgende blog!

Deze blog is een bewerking van hoofdstuk 7 uit het jeugdtennisboek 'Zeker een Beker', de enige coach die in je tennistas past.

Sophie Asberg