Bo Groot Antink

Optimale bezetting voor Nederland op EK Beachtennis

Voor het eerst in de historie van de EK Beachtennis staat Nederland met vier teams aan de start en in de aanloop naar dit toernooi (29 september-2 oktober op Kreta, Griekenland) beleefden één van die duo's (Bo Groot Antink/Joeri Ertner) nog een primeur. Voor 'een seizoen hard werken' werden zij beloond met een wildcard voor de WK.

Beachtennis in Nederland zit in de lift. Tim van Pagee, drijvende kracht achter deze sport en eigenaar van Beach Tennis Holland, ziet her en der meer tennissers in het zand -'in de breedte groeit het zeker'- en is trots op de progressie die de Nederlanders ook internationaal maken.

In een sport die gedomineerd wordt door Italiaanse mannen en vrouwen, en in mindere mate door spelers uit Brazilië, Spanje en Frankrijk, is deelname aan de WK uitzonderlijk voor Nederlanders. Enkele Nederlandse vrouwen gingen Groot Antink en Ertner voor en bij de mannen is er één duo dat deze ervaring deelt. In 2016 plaatsten Pieter Boot en Ronald van Slooten zich.

Sinds Groot Antink en Ertner in 2021 de krachten bundelden zijn zij het toonaangevende Nederlandse duo en bestormen ze de wereldranglijst met als ultieme doel een plaats in de top dertig. Zo ver is het nog niet (Ertner is de huidige nummer 67 en Groot Antink de nummer 86), maar de progressie van het duo is ook de ITF niet ontgaan en leverde hen dus een WK-wildcard op. Afgelopen week debuteerden de 32-jarige Ertner en de 21-jarige Groot Antink in Terracina, Italië, op het allerhoogste podium en die kennismaking was geen sinecure.

“Het was pittig. Zij speelden heel snel, we konden het in de rally niet overnemen. Het was lastig om ons eigen spelletje te spelen”, zegt Groot Antink enkele uren na de 6-0, 6-3 nederlaag tegen de Italiaan Mattia Spoto en de Fransman Nicolas Gianotti. Dit als tweede geplaatste duo haalde uiteindelijk, zoals verwacht, de finale waarin ze verloren van het als eerste geplaatste koppel Michele Cappelletti/Antonio Miguel Ramos Viera.

“Twee duo's die je echt niet wilt treffen. Die steken er bovenuit. Tegen de als derde geplaatsten hadden we al eens een tiebreak gespeeld of een beslissende set. Maar dit was echt een ander niveau”, aldus Groot Antink.

Kwartfinales EK

Voor de EK van dit jaar worden de nationale kampioenen van vorig jaar uitgezonden (Joeri Ertner/Bo Groot Antink en Fleur van Haasteren/Anne Hoogendam) plus twee teams die zich via een beslissingswedstrijd hebben geplaatst. Dyvand Koolman/Casper Gerth en Margot van Doorn/Martine van Woudenburg wonnen deze zogenoemde 'Battle for Greece'.

Het grote verschil tussen de ITF Beach Tennis World Championships en de European Beach Tennis Championships is dat op de WK spelers van verschillende nationaliteiten een duo mogen vormen. De gecombineerde ranking van de twee spelers bepaalt of er een plek is in het hoofdschema of het kwalificatietoernooi. De EK is echt een landenstrijd. “We hebben vorig jaar de tweede ronde gehaald. De beste zestien, een mooie prestatie op zich. Dit jaar willen we graag een stapje verder”, aldus Groot Antink.

Dynamisch en explosief

De 1m97 lange Nederlander kwam als klein jochie met de sport in aanraking toen hij op Aruba woonde en zijn vader een beachtennistoernooi organiseerde. Groot Antink: “Daarna ben ik de sport uit het oog verloren en pas later heb ik het weer opgepakt. 15 jaar was ik toen. Ik vind het mooi dat het zo dynamisch is, zo explosief kan zijn. Harde services, harde smashes, het betere stunt- en vliegwerk, daar hou ik van. Ik merkte 'ik kan dit wel, ik wil zien wat er inzit.'

Het eerste doel was top honderd, tweede top zeventig. Joeri staat daar al, ik ben goed op weg. Het derde doel is top dertig. Maar voor volgend seizoen gaan we eerst voor de top vijftig. We vullen elkaar goed aan. Joeri is heel consistent, maakt weinig fouten en is tactisch sterk. Ik ben iets meer van de power.”

Financieel

Het Nederlandse duo wordt dit jaar ondersteund door het KPN Sportfonds, maar het is niet waarschijnlijk dat dit in 2023 ook nog het geval is. “We hebben ook nog andere sponsoren, die erg belangrijk zijn voor ons. Maar we zullen weer even actief op zoek moeten gaan, om het financiële plaatje compleet te maken. Er valt wel iets weg.”

Klik hier voor meer informatie over de EK Beachtennis.