Beachtennis duik Tim

Titels en EK-tickets te verdelen op ijzersterk bezette NK Beachtennis

'Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan'. Als er één racketsport is, waarop het adagium van Herman van Veen van toepassing is, dan is het wel beachtennis. Vanaf zondag strijden de beste beachtennissers van ons land, inclusief junioren, drie weekeinden achter elkaar op het strand in Scheveningen om de titels in het enkelspel, heren- en damesdubbelspel en gemengd dubbelspel. Naast nationale titels staat er deelname aan de EK 2023 op het spel.

De komende editie van de NK Beachtennis, dat net zoals voorgaande jaren wordt gehouden bij strandclub Xiringuito op het Scheveningse strand, is ijzersterk bezet. “Op Anne Hoogendam na is de hele top tien van de partij, zowel bij de dames als de heren”, zegt organisator Tim van Pagee (FOTO) tevreden. Over het aantal inschrijvingen in totaal maakt hij zich ook geen zorgen. Van 'ongelooflijke haast' is namelijk geen sprake bij de beachtennissers, integendeel.

“Beachtennissers schrijven zich altijd laat in”, weet Van Pagee. De benadering is wat relaxter en dat geldt, onder meer door de loungemuziek, ook voor de sfeer eromheen, maar wie denkt dat we hier te maken met een lome zomeravondsport komt bedrogen uit. De deelnemers 'rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan' alsof hun leven ervan af hangt. “Die jonge gasten duiken nog meer dan wij. Dat enthousiasme is mooi om te zien. Echt een feel good-evenement”, zegt Van Pagee als het gaat over de NK junioren, die sinds 2019 onderdeel uitmaken van de landelijke titelstrijd.

Enkelspel

Net zoals het, een jaar eerder toegevoegde, enkelspel, is dat uitgegroeid tot een volwaardig onderdeel. “In 2018 was het nog zo van 'laten we dit eens proberen'. Nu wordt er door de spelers ook echt naar toegeleefd. Er zijn, nationaal en internationaal, niet veel toernooien die enkelspel aanbieden, omdat het conditioneel heel zwaar is. Voor de NK maken de spelers echter graag een uitzondering”, aldus Van Pagee.

Verschil met het dubbelspel, is dat er wordt gespeeld op een veld van 16 meter lang en 4,5 meter breed, in plaats van 16x8. “Met name als je serveert, is het zwaar. Je rent de hele tijd naar voren en naar achteren”, weet de man die vorig jaar de titel veroverde in het enkelspel.

EK-tickets

Dat het enkelspel, net zoals in het tennis, uitgroeit tot populairste onderdeel, is in het beachtennis niet aan de orde. Op de EK en WK is er alleen dubbelspel en ook op de NK is het dubbelspel in alle opzichten nog het meeste prestigieuze onderdeel, en dan met name het heren- en damesdubbelspel. Dit staat dan ook gepland voor het slotweekeinde (27 en 28 augustus). Hierbij zijn tickets te verdienen voor de EK van 2023.

Voor de EK van dit jaar (29 september-2 oktober op Kreta, Griekenland) worden de kampioenen van vorig jaar uitgezonden (Joeri Ertner/Bo Groot Antink en Fleur van Haasteren en Anne Hoogendam) plus twee teams die zich via een beslissingswedstrijd hebben geplaatst. Dyvand Koolman/Casper Gerth en Margot van Doorn/Martine van Woudenburg wonnen deze zogenoemde 'Battle for Greece'.

Ontwikkeling

Van Pagee, één van de aanjagers van beachtennis in Nederland, is erg te spreken over de ontwikkeling van de sport. Hij ziet steeds meer professionalisering. “Er is een aantal dat er voor leeft en fulltime traint. Zij worden door het KPN Sportfonds ondersteunt en trainen ook bij NOC*NSF. Joeri Ertner en Bo Groot Antink gaan ervoor, zij staan beide top honderd en hebben de ambitie om de top dertig te bereiken. Wat zij neerzetten is heel mooi. Bij de dames wil Martine van Woudenberg nog één keer proberen het maximale eruit te halen.”

Van Woudenberg mocht in 2019 al eens haar opwachting maken op het allerhoogste podium, de WK. Samen met Roos de Hart verloor zij in de eerste ronde van een Italiaans duo. De Hart is inmiddels wat weggevallen en dat geldt ook voor Anne Hoogendam, Fleur van Haasteren en Margot van Doorn, die allemaal al eens in de top vijftig stonden.

Olympische status

Internationaal wordt er gedroomd van een olympische status voor de sport. “In Brazilië gaat het als een raket. Daar zouden al ruim een miljoen mensen beachtennissen. Het wordt daar ook op de nationale sportzender uitgezonden. Internationaal is dat land een aanjager. Binnenkort is er voor het eerst een toernooi met 100,000 dollar prijzengeld, in Puerto Rico.”

In Nederland gaat het volgens Van Pagee ook de goede kant op, met een sterker wordende eredivisie en steeds meer trainingsgroepjes die her en der ontstaan. “Dat zien we in het Indoor Beach Centrum Lindobeach in Den Haag en op het strand in Scheveningen. Dit jaar hebben we vanuit de KNLTB voor het eerst een trainerscursus gegeven. Er zijn op dit moment acht gecertificeerde trainers in Nederland. Die geven les in Breda, Rotterdam, Huizen, Scheveningen en Amersfoort.”

De NK Beachtennis gaan dit weekeinde van start met het enkelspel (zaterdag voorronde en zondag hoofdschema). Op 20 en 21 augustus is het gemengd dubbelspel en op 27 en 28 augustus is het heren- en damesdubbelspel en de NK jeugd. Klik hier voor speelschema's en uitslagen.

Naast de NK wordt er elk weekeinde een recreatief beachtennistoernooi georganiseerd door Beach Tennis Holland. Deze zomertour is speciaal voor beachtennissers van verschillende niveaus.