Bo Antink beachtennis

Meer toeschouwers dan ooit genieten van NK Beachtennis; 'promotie voor de sport'

Met Bo Groot Antink/Joeri Ertner en Anne Hoogendam/Dido Blonk als niet verrassende winnaars in het slotweekeinde van de NK Beachtennis kijkt organisator Tim van Pagee terug op een toernooi dat zowel qua niveau als sfeer aan alle verwachtingen voldeed, en ze misschien wel overtrof.

Mooi moment tijdens de herendubbelspelfinale op zondagmiddag. “De wave ging rond, niet één keer maar wel drie keer. Dat was echt genieten. Maatgevend voor de sfeer”, blikt Van Pagee terug op een fraaie editie.

“De randvoorwaarden waren perfect. We hebben de hele maand fantastisch weer gehad en dat draagt bij aan de sfeer natuurlijk. Een beetje wind, maar dat heb je altijd wel aan de kust. De omstandigheden waren gewoon erg goed”, zegt Van Pagee, die voor het finaleweekeinde een omroeper had geregeld. Deze 'MC' praatte de finales aan elkaar en lokte daarbij ook de nodige voorbijgangers van de boulevard naar het in totaal 22 velden tellende beachtennisterrein. “En die bleven hangen”, merkte Van Pagee, die niet eerder zo veel mensen zag tijdens de NK bij strandclub Xiringuito aan het Scheveningse strand.

“Tijdens de finales (herendubbel en damesdubbel) stond het vol rondom de velden. De toeschouwers hebben genoten van mooie finales en voor ons als organisatie was het genieten om dat te zien.”

Curaçao

De grootste verrassing was de finaleplaats van Jori Meulenbeld en Moos Sporken in het herendubbelspel. Meulenbeld woont en werkt op Curaçao als (beach)tennisleraar en was speciaal voor de NK naar Nederland gekomen. Hij groeide met zijn enthousiasme uit tot publiekslieveling. Vooraf werd het duo door niemand getipt, maar dat veranderde na de spectaculaire zege in de eerste ronde over Casper Gerth en Dyvand Koolman (4-6, 7-6, 10-8). Pas in de finale moesten Meulenbeld en Sporken met 6-3, 6-1 buigen voor de ongenaakbare Groot Antink en Ertner, die als torenhoge favorieten de verwachtingen waarmaakten. “Bo en Jori werden vooral in de kwartfinales tegen Pieter Boot en Dario Lo Conte uitgedaagd. Dat was een zware wedstrijd voor ze.”

Bij de vrouwen lag de titel voor Anne Hoogendam en Dido Blonk misschien minder voor de hand afgaande op de plaatsingslijst, maar het als derde geplaatste duo werd overtuigend kampioen. Dat betekende titelprolongatie voor Hoogendam, die vorig jaar met Fleur van Haasteren de finale won van Dido Blonk en Mirjam Westerink. “Anne is nu met drie verschillende partners kampioen geworden. Erg knap. Zij speelde nu voor het eerst samen met Dido.” Blonk en Hoogendam versloegen Margot van Doorn en Martine van Woudenberg in de finale met 6-3, 6-2.

Enkelspel

Hoogendam liet verstek gaan tijdens het eerste van drie weekeinden op deze NK en deed dus niet mee aan het enkelspel. Tijdens het tweede weekeinde pakte zij met Dyvand Koolman de titel in het gemengd dubbelspel. Zij wonnen de finale met 2-6, 6-1, 11-9 van Joeri Ertner en Joyce Fennis.

Bo Groot Antink pakte zoals verwacht de titel in het herenenkelspel (ten koste van zijn maatje Joeri Ertner) en ook de titel van Roos de Hart in het damesenkelspel kwam niet uit de lucht vallen. Het is haar derde enkelspeltitel, na 2018 en 2019. In de finale klopte zij Martine van Woudenberg met 8-6 nadat ze in de groepsfase nog met 7-2 van de titelverdediger had verloren.

Genieten

“Bo en Joeri hebben meestal internationale verplichtingen tijdens het enkelspel in het eerste weekeinde, dus het was mooi dat die er dit keer bij waren. Het was echt genieten om die tegen elkaar te zien spelen in de finale”, vond Van Pagee.

“Wat deze editie zo bijzonder maakte, was de levendige sfeer. Dat heb ik nog niet eerder zo meegemaakt. Er waren veel mensen die echt voor het beachtennis kwamen en die hebben genoten. Het niveau was spectaculair.”

EK-tickets

Voor de winnaars van het heren- en damesdubbelspel liggen tickets klaar voor de EK Beachtennis 2023. Bo Groot Antink/Joeri Ertner en Anne Hoogendam/Dido Blonk vertegenwoordigen ons land daar. Het is nog niet duidelijk of er ook een tweede duo, bij zowel de heren als de dames, wordt uitgezonden.

Voor de EK van dit jaar (29 september-2 oktober op Kreta, Griekenland) worden de kampioenen van vorig jaar uitgezonden (Joeri Ertner/Bo Groot Antink en Fleur van Haasteren/Anne Hoogendam) plus twee teams die zich via een beslissingswedstrijd hebben geplaatst. Dyvand Koolman/Casper Gerth en Margot van Doorn/Martine van Woudenburg wonnen eerder dit jaar deze zogenoemde 'Battle for Greece'.

NK jeugd

Marijn Holtkamp en Jayden Schlemmer kroonden zich tot jeugdkampioenen door in de eindstrijd Philip Gobits en Max Ankerman te verslaan met 6-1. Het was de vijfde overwinning voor Marijn en Jayden na vier overwinning in de groepsfase. De nummers één en twee van een groep van vijf duo's mochten aantreden op het centre court voor de finale. 

Klik hier voor meer informatie en uitslagen van de NK Beachtennis 2022.