EuroGames 2022

EuroGames 2022: Tennis is voor iedereen

Ruim 2000 sporters uit 41 landen hebben van woensdag 27 t/m zaterdag 30 juli 2022 deelgenomen aan de EuroGames in Nijmegen. Tennis was een van de 17 sporten. De EuroGames is een multi-sporttoernooi voor homo’s, lesbo’s en andere lhbtiq, waarbij hetero’s vanzelfsprekend ook van harte welkom zijn. De EuroGames worden elk jaar in een andere Europese stad georganiseerd met deelnemers uit heel Europa en daarbuiten. Nijmegen toonde zich een fantastische gastheer met haar goede sportfaciliteiten, gastvrijheid en inclusiviteit. Wethouder Grete Visser onderstreepte het belang dat Nijmegen hecht aan gastvrijheid en inclusiviteit en sprak uit hoe trots de gemeente is de EuroGames te mogen hosten. De tenniswedstrijden vonden plaats op de banen van TV Rapiditas en TC Quick.

Sporters doen mee aan EuroGames om met andere lhbti’ers te sporten, oude vrienden weer te zien en nieuwe mensen te ontmoeten. De bekende slogan ‘vriendschap door sport’ gaat zeker op. Voor velen zijn de EuroGames een feest, voor sommigen echter vormt dit sportevenement een noodzakelijke veilige haven. Ook in de Nederlandse tennissport voelen lang niet alle lhbtiq’s zich welkom. Topspeelster Demi Schuurs treedt daarom op als ambassadrice van de EuroGames en sprak zich al eerder luid en duidelijk uit: “Tennis is voor iedereen!”

"Tennis is voor iedereen: jong en oud, man, vrouw of non-binair, kruks en cracks. Ik promoot de tennissport, want samen tennissen is gezond en ontzettend leuk! Bij diversiteit hoort zichtbaarheid, want zichtbaarheid vergroot acceptatie en integratie. Gelukkig ervaren de meeste Nederlandse tennissers bij hun vereniging een veilig sportklimaat. Helaas is dat nog niet bij elke vereniging vanzelfsprekend. Met 25 LGTBQI toernooien in Europa is regenboog tennis in veel landen zichtbaar. Ik hoop dat de EuroGames Nijmegen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het LGTBQI tennis in Europa en daarbuiten. En ik hoop dat LGBTQI-ers ook de weg naar reguliere tennisverenigingen weten te vinden en daar met elkaar en met anderen genieten van deze prachtige sport. Ik wens alle deelnemers een prachtig toernooi. Samen met de organisatie en met jullie roep ik van harte: We Love to Move!” aldus Demi Schuurs.

Ook de KNLTB heeft zich verbonden aan de EuroGames 2022. Tijdens de prijsuitreiking sprak bondssecretaris Marchien van Doorn haar bewondering uit voor de fantastische sfeer en de inzet van alle vrijwilligers. Zij benadrukte dat tennis voor iedereen is en dat de KNLTB daar pal voor staat, maar dat tegelijkertijd ook in het Nederlandse tennis diversiteit en inclusiviteit vergroot moeten worden. Zij nodigde de organisatie uit om hier samen met de bond aan te werken. De aanwezigheid en uitgesproken betrokkenheid van de bond en ambassadrice wordt door de deelnemers erg gewaardeerd. Tennis is voor iedereen – onderstreepten Van Doorn en Visser samen met drie winnaars die vanwege hun prestaties en sportiviteit geselecteerd werden.

Voor meer informatie over de EuroGames, klik hier. 

Foto (van links naar rechts): Grete Visser (wethouder gemeente Nijmegen), Evangelos Chatzikalymnios (winnaar gemengd dubbel D, Griekenland), Emma van Zalinge (winnares dames dubbel C 40+, Nederland), Marchien van Doorn (secretaris KNLTB) en Françoise Grindou (winnares dames enkel en dubbel Open, Frankrijk), foto: Tao Heslenfeld.