Mees Rottgering forehand schreeuw

Toernooizege In-Doorn voor 'ontroerende' Duitse qualifier; halve finales Rottgering

Toernooidirecteur Charlotte Bogtstra kijkt terug op twee bruisende weken internationaal jeugdtennis in Tenniscenter Heuvelrug te Doorn. Met in de tweede week een stuk minder Nederlands succes dan in de eerste, maar wel een prettig ontwapenende winnaar uit Duitsland die voor het eerst te maken kreeg met lijnrechters.

Waar in de eerste week op het ITF J3-toernooi In-Doorn de Nederlanders uitstekend presteerden en zo'n beetje alle prijzen in de wacht sleepten, waren er op het ITF J5-toernooi in de tweede week geen vaderlandse finalisten in het enkelspel. Mees Rottgering (FOTO) presteerde het beste met een halve finaleplek in het jongensenkelspel. De als tweede geplaatste Rottgering verloor van de Duitser Marc Majdandzic met 6-4, 6-2. Majdandzic verloor de finale vervolgens verrassend van landgenoot Vincent Marysko, die zijn achtste wedstrijd in acht dagen tijd speelde. Hij kwam namelijk uit het kwalificatietoernooi en won in het hoofdschema onder meer van Pieter de Lange in de kwartfinales met 6-3, 6-3. In de eerste ronde had Marysko een zware kluif aan Pepijn Bastiaansen: 6-1, 4-6, 7-6 (4).

Voor de zestienjarige Marysko was het een bijzondere week aangezien hij niet eerder voorbij de tweede ronde op een internationaal (junioren)toernooi was gekomen. Met name de finale was een belevenis voor de Duitser, die daarin voor het eerst te maken kreeg met lijnrechters. “Hij vertelde na afloop dat hij dat heel spannend vond. Daar moest-ie even aan wennen”, zegt toernooidirecteur Bogtstra. “Ik vond dat ontwapenend en ontroerend om te horen. Deze toernooien zijn toch een opstap naar de toekomst en het is super leuk dat een speler hier zo'n mooie ervaring opdoet.”

In het dubbelspel was er wel een Nederlandse finaleplaats voor Pieter de Lange en Christopher Lam. Zij moesten met 7-6 (0), 7-5 hun meerdere erkennen in Marc Majdandzic en Sasha Grandvincent en grepen zo net naast de titel.

Broers Forger

Mooi was het gezamenlijke optreden van de 'thuis spelende' broers Abel en Tijl Forger, beide trainend op de BK Tennis Academy. De veertienjarige Tijl kwam net als een week eerder in Doorn niet door de kwalificaties van het enkelspel, maar mocht met een wildcard meedoen in het dubbelspel aan de zijde van twee jaar oudere broer Abel. Die pakte een week eerder nog de enkelspeltitel op het J3-toernooi. De tennisbroers uit Soest moesten in de eerste ronde van het dubbelspel met 6-2, 4-6, 10-4 hun meerdere erkennen in de Portugees Ivo Isqueiro en de Belg Nyo van Dyck.

Van Zonneveld gestrand in tweede ronde

Bij de meisjes bereikten Charlotte van Zonneveld en Lina Ilahi de tweede ronde van het hoofdtoernooi. De vroege nederlaag van Van Zonneveld was verrassend. Zij was als eerste geplaatst en won dit jaar al drie ITF Junior-toernooien. In Doorn was de Roemeense Anamaria Federica Oana met 7-6 (6), 6-3 te sterk. Oana verloor uiteindelijk in de halve finales van de latere winnares Tilda Svensson. Dit Zweedse talent versloeg in de finale de Deense Sarafina Olivia Hansen met 6-3, 6-2.

Het Nederlandse koppel Safien Boulonois/Jinte Eve de Boer bereikte de halve finales in het meisjesdubbelspel. Het werd 6-4, 2-6, 10-8 tegen de latere winnaars uit Tsjechië, Nicole Lukesova en Magdalena Navratilova.

“Het waren twee mooie weken, met enorm leuk tennis. Het bruiste echt hier, met al die ouders en kinderen. Dat bracht enorm veel sfeer. Heel erg leuk”, kijkt Bogtstra met veel genoegen terug op twee weken toernooitennis in Tenniscenter Heuvelrug.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het ITF Juniors In-Doorn Grade 5.