Toernooien Jeugd tenniskids rood high five

Blog Sophie: YES! EEN POTJE SPELEN

Weet je wat misschien wel het allerleukste is van tennis? Een potje spelen. Ten minste, dat vind ik. Wedstrijden spelen hóórt natuurlijk ook echt bij de sport. Maar waarom is het dan zo leuk? Daar heb ik eens over nagedacht. En ik denk, heel simpel, omdat tennis gewoon leuk spelletje is waarbij je je tegenstander alle hoeken van de baan kunt laten zien en er een winnaar en een verliezer komen bovendrijven. Oók nog lekker spannend dus.

Ook is het spelen van wedstrijden leuk omdat je het doet tijdens de jeugdcompetitie of tijdens een toernooi. Of als je gewoon met je tennisvrienden en -vriendinnen aan het vrijspelen bent.

Competitie

Competitie is supergezellig omdat je in een team speelt. Met jouw team probeer je te winnen van de teams van andere verenigingen uit jouw poule. Je kunt ‘uit’ en ‘thuis’ spelen. Als je ‘uit’ speelt, dan ga je bij een andere club op bezoek en als je ‘thuis’ speelt, dan speel je op je eigen park. Het zijn altijd gezellige (mid)dagen/ochtenden waarop je genoeg wedstrijden speelt (singles en dubbels). Het team dat als poulewinnaar eindigt, wordt kampioen!

Toernooien

Een toernooitje spelen is óók heel leuk. Een toernooi duurt meestal een aantal dagen en je speelt tegen kinderen van jouw eigen leeftijd. Je kunt zowel singelen als dubbelen. Als je aan een toernooi meedoet, speel je natuurlijk niet zoals tijdens de competitie in een team. Maar het is daarom niet minder gezellig! Je kunt je namelijk samen met een paar tennismaatjes inschrijven en buiten de wedstrijden om zijn er vaak leuke activiteiten georganiseerd.

Wedstrijdtips

Nu ben ik wel enthousiast over het spelen van een potje, maar lang niet iedereen is het met me eens dat een wedstrijd tennissen leuk is. Maar waarom zou dát dan zijn? Daar heb ik óók eens over nagedacht. Ik denk dat voor sommigen het ‘probleem’ zit bij het winnen en verliezen. Of liever gezegd, bij het verliezen, want wie vindt winnen nu niet leuk? Jammer hoor. Want natuurlijk is winnen leuk, maar zeker niet het allerbelangrijkste. Het belangrijkste is dat je plezier hebt op de baan. En het klinkt gek, maar dat kan ook zonder dat je wint. Ik ga je vertellen hoe, door je drie tips te geven. Misschien dat ze helpen.    

  • Probeer het ‘winnen’ eens te vergeten. Doe liever ieder punt je best en richt je aandacht alleen op het spelen van het punt waarmee je bezig bent. Dat geeft rust in je hoofd. In ‘tennistaal’ noemen we dat: speel punt voor punt.
  • Onthoud: je hoeft niet ‘goed’ te zijn en alles goed te doen. Je bent tenslotte tennissen aan het leren, en daar hoort bij dat je fouten maakt. Dus ook in een wedstrijd! Oefen in je wedstrijd eens wat je aan het leren bent in de les. Daar ga je van vooruit.
  • Speel gewoon veel wedstrijdjes, dan wordt het steeds leuker!

Informatie

Als het je leuk lijkt om competitie te spelen of aan een toernooi mee te doen maar het is nieuw voor je, vraag dan je trainer of club om informatie. 

Sophie Asberg

Blogger voor KNLTB