Senioren 35+ dubbel

Prestatief seniorentennis: KNLTB en Senior Tennis Nederland gaan samenwerken

De KNLTB en Senior Tennis Nederland (STN) slaan vanaf dit jaar de handen ineen om de deelname van prestatieve senioren aan competities en toernooien te stimuleren. Om aan deze ambitie te werken worden gezamenlijk een aantal activiteiten opgezet zoals trainingen ter voorbereiding op ITF Seniors toernooien en een regionale stedencompetitie. Daarnaast zal er extra aandacht zijn voor prestatief seniorentennis in de communicatie vanuit de KNLTB en is er door de STN een nieuwe website gelanceerd: www.seniortennisnederland.info.

Annemiek Wissink, Theo Hoek (initiatiefnemers van STN) en Jacco Eltingh (Technisch en Commercieel Directeur KNLTB) zijn enthousiast en kijken uit naar de samenwerking. Ze vertellen je graag meer:

Voor welke doelgroep zijn de activiteiten?

De samenwerking richt zich op seniorentennissers met een duidelijke ambitie om te presteren en via elkaar ontmoeten en het spelen van wedstrijden verder te blijven werken aan de ontwikkeling van hun tennisspel. In ieder geval gaat het om alle spelers die op basis van hun speelsterkte uitgenodigd worden voor de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ (NKS 35+), maar bovendien ook om alle prestatieve spelers die de ambitie hebben om hier naartoe te groeien.

Wat is het doel?

Van deze doelgroep neemt maar een beperkt aantal spelers actief deel aan de Nationale Kampioenschappen en ITF Seniors toernooien. Ook spelen nog niet altijd de beste spelers en speelsters daadwerkelijk in het Nederlands team. Onbekend maakt onbemind en daarom wordt samen ingezet op het vergroten van de bekendheid van deze toernooien, door er meer informatie en achtergronden over te geven. En natuurlijk om zo een veel grotere groep topspelers te krijgen die het naast een goede wedstrijd ook leuk vinden om leeftijdsgenoten te ontmoeten.

Onderzoek wijst uit dat van alle sporten tennis een gezonde keuze is. Niet alleen vanwege de directe gevolgen voor de fysieke en geestelijke gezondheid, maar ook omdat je tennis je leven lang kunt beoefenen. Het is daarom belangrijk om elkaar te stimuleren om te blijven trainen en wedstrijden te spelen. Op deze manier denkt de STN de hogere doelstelling waar te gaan maken om meer prestatieve seniorentennissers actief te krijgen en ook enkelwedstrijden te blijven spelen.

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

Naast de verbeterde communicatie gaat de STN in samenwerking met de KNLTB aan de slag met het initiatief om een steden/regiocompetitie op te zetten voor topsenioren. Verder biedt de STN activiteiten aan zoals trainingsdagen ter voorbereiding op het NKS 35+ en de ITF Seniors toernooien. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de STN of je aansluiten bij de Facebookgroep.

Het breedtesportprogramma van de KNLTB valt nadrukkelijk buiten de scope van de samenwerking, hoewel niet uit te sluiten valt dat mogelijk een paar ‘Old Stars’ alsnog weer actief willen worden in toernooien.

Pilot: Steden/regiocompetitie voor topsenioren

In 2021 wordt een pilot gedaan met een topsenioren steden/regiocompetitie. Vooralsnog wordt ingezet op 5 tot 6 teams uit verschillende regio’s. De teams zullen bestaan uit verschillende leeftijdscategorieën en zowel mannelijke als vrouwelijke topspelers. De planning is om deze competitie in het najaar/winter van 2021 te starten.

Ambassadeurs en beoogde captains zullen actief worden benaderd om hen te vragen een dergelijk team samen te stellen. Heb je interesse om teamcaptain te worden? Laat het dan weten via een e-mail aan info@seniortennisnederland.info. Voor de teamcaptains zal een middag georganiseerd worden om te tennissen en het plan verder uiteen te zetten.