Speler op bank

KNLTB bekijkt opties Voorjaarscompetitie 2021

Tennissend Nederland kijkt uit naar de Voorjaarscompetitie, de wedstrijden, het teamgevoel en de gezelligheid. Meer dan 30.000 teams hebben zich ingeschreven, het animo om competitie te spelen is groot. De KNLTB doet er dan ook alles aan om competitie spelen mogelijk te maken, uiteraard veilig en verantwoord binnen de geldende coronamaatregelen. Met de huidige lockdown en de onzekerheid over de situatie in april kijkt de KNLTB naar verschillende scenario’s voor de start van de competitie.

De komende weken zijn cruciaal en zullen we een aantal beslissingen moeten nemen. Ondanks alle onzekerheden beginnen we nu aan de voorbereiding voor de competitie. De werkzaamheden voor de indeling zijn dan ook gestart, alle aanvragen en inschrijvingen worden bekeken en we maken een indeling, waarbij we de reisbewegingen zoveel mogelijk proberen te beperken. Het uitgangspunt hierbij is poules van 8 teams (7 speeldagen); op vrijdagavond wordt om de week in poules van 6 teams (2x 5 speeldagen) gespeeld. Welke overwegingen en keuzes zijn er voor de start van de competitie en het aantal speeldagen? We willen alle opties open houden en mee kunnen bewegen met veranderende maatregelen. We lichten het hieronder kort toe.

Normale competitie

Als begin april het spelen van officiële wedstrijden weer mogelijk is, kan de competitie doorgaan zoals gepland conform de indeling en regels bij een ‘normale’ competitie. Ook als er nog beperkingen zijn door bijvoorbeeld de 1.5 meterregel en gesloten clubhuizen. Is wedstrijden spelen begin april nog niet mogelijk, dan is het een optie om de competitie bijvoorbeeld een paar weken later te laten starten. De intentie is dan alsnog dat de competitie voor de zomervakantie afgespeeld is, waardoor er ruimte is voor toernooien. Bij een eventuele overlap met toernooien zullen we dan samen met de toernooiorganisaties naar een passende oplossing kijken. In deze scenario’s kan er zoals gewoonlijk tijdens de Voorjaarscompetitie om promotie/degradatie worden gespeeld.

Minder speeldagen

Kunnen officiële wedstrijden pas vanaf eind mei worden gespeeld, dan lukt het niet om alle speeldagen voor de zomervakantie af te ronden. Een optie is dan om niet alle resp. 7 en 5 speeldagen van de competitie te spelen, maar slechts een gedeelte daarvan. Daarmee geven we ruimte aan de toernooien in de zomerperiode. In dit scenario wordt dan niet om promotie/degradatie gespeeld. Mocht het zo zijn dat tot eind mei geen officiële wedstrijden zijn toegestaan, dan zal er helaas geen competitie worden gespeeld in het voorjaar.

Planning

Op dit moment hebben we niet alle antwoorden om de beslissingen over de start van de competitie te kunnen nemen. Onze intentie is voor iedereen die graag competitie wil spelen dit mogelijk te maken binnen de geldende maatregelen. Dat vraagt geduld en flexibiliteit.

We blijven de ontwikkelingen rond het coronavirus en de maatregelen vanuit de overheid op de voet volgen. Uiteraard zijn we continu in gesprek met NOC&NSF, de sportbonden en ministeries in Den Haag om de versoepelingen voor de sport op de agenda te zetten, zodra de situatie dit weer toe laat.
Vanwege de voorbereiding bij de KNLTB en bij verenigingen, is het streven om uiterlijk 1 april een beslissing te nemen over de start van de competitie begin mei.