Beachtennis junioren kids service

Hoe speel je beachtennis?

Beachtennis is snel, dynamisch en vooral heerlijk zomers. De sport laat zich het beste omschrijven als een kruising tussen tennis en beachvolleybal die vooral in de zomermaanden door tennisliefhebbers wordt omarmd.  Meestal speel je beachtennis in duo’s, dus 2 tegen 2, maar singles is ook mogelijk.

Beachtennis Basiskennis

Wil je beachtennis gaan proberen? Met deze basiskennis kun jij zo het strand op:

 

Speelveld

Het speelveld bij beachtennis zal je misschien wel bekend voorkomen want het heeft precies dezelfde afmetingen als een beachvolleybalveld, namelijk 16 bij 8 meter. Het net hangt op 1.70 meter hoogte bij dames- en gemengd dubbelevents; bij herenevents is de officiële nethoogte 1.80 meter. De belijning is simpel: een baseline en een zijlijn. En die liggen natuurlijk op een mooi vlak gemaakte ondergrond van zand.

Het racket

Beachtennis speel je met een 'pallet', een racket zonder snaren. Het blad is gesloten met een gatenstructuur. Beginners spelen het beste met een korter racket, ervaren spelers kiezen liever een iets langer racket voor meer power

De bal

De bal die bij beachtennis wordt gebruikt is een zogenaamde Stage 2-bal, een tennisbal met een verlaagde druk. Deze vliegt minder hard door de lucht dan een normale tennisbal. 

Spelregels

De regels van beachtennis zijn niet ingewikkeld en komen in grote lijnen overeen met die van tennis, met als grootste verschil dat de bal niet mag stuiteren. Zodra de bal het zand raakt, is het punt voorbij. Verder is er geen belijning tussen de linker- en rechterzijde van het veld dus de positie van serveerder en ontvanger is niet gebonden aan een bepaalde kant van het veld. Wel is er sinds enkele jaren een verboden zone ingesteld van 3 meter vanaf het net, waar je alleen tijdens de service niet mag staan.

Score

Ook de score van beachtennis is gelijk aan die van tennis, met als klein verschil dat er bij een stand van 40-40 direct een beslissend punt wordt gespeeld voor de game. Het eerste team dat 6 games wint, wint de set mits het verschil met de tegenstanders ten minste 2 games bedraagt. Bij een gelijke stand van 6 games wordt er een tiebreakgame gespeeld.

 

Nu ken je de basisregels van beachtennis. Meer weten? Voor een volledig overzicht van de spelregels van beachtennis verwijzen we je naar de Beachtennisspelregels 2024.