Z9A1890

'Hard blijven werken om ze de baan op te krijgen'

Op de Provinciale Jeugd Kampioenschappen nemen de acht beste spelers per provincie het tegen elkaar op in hun leeftijdscategorie, maar de Tenniskids-jeugd, en dan vooral 'rood en 'oranje', blijkt moeilijk te mobiliseren.

Edwin Buruma herinnert zich uit zijn jeugd nog dat de District Jeugd Kampioenschappen (DJK), de voorganger van de PJK, een toernooi was waar hij en andere kinderen met veel verlangen en spanning naar uitkeken. “In mijn tijd was dit het toernooi van het jaar, met heel grote schema's.”

De tennistrainer van Tennisteam Het Noorden, de verzamelplaats voor cluboverstijgende spelers uit Groningen en omstreken, merkt dat de animo voor de PJK in bepaalde leeftijdsgroepen niet groot is. Dit gaat met name over de schema's in 'rood' (t/m 8 jaar) en 'oranje' (8-10 jaar), maar ook de schema's in de hoogste leeftijdsgroep (t/m 16 jaar) kampen met gaten. “Je ziet dat het bij de oudere kinderen al wat minder als prestigieus wordt gezien”, zegt Buruma, die instroomtrainer is bij TTHN en dus een goed beeld heeft van de talentontwikkeling in Groningen. De instroomtrainingen zijn door de KNLTB in het leven geroepen voor gedreven jeugdspelers van 7-10 jaar, die extra uitdaging zoeken bovenop de clubtrainingen.

Dat de rode en oranje schema's zo weinig spelers trekken en vaak dus helemaal niet doorgaan, vindt hij een zorgelijke ontwikkeling. “De spelers zijn er wel en het past ook wel in het opleidingstraject om de PJK te spelen. Wellicht leeft het niet meer zo omdat er ook al veel goede Junior Tour-toernooien zijn. Ik weet het niet. We brengen het wel bij trainers en kinderen onder de aandacht”, zegt Buruma.

Landelijke trend

Niet alleen in Groningen, maar ook in veel andere provincies blijkt het een uitdaging om de jongste 'Tenniskids' op de PJK te krijgen. Zuid-Holland is voorlopig de enige provincie waar zowel in 'rood' als 'oranje' wordt gespeeld en verder is er alleen in Noord-Brabant en Utrecht een oranje schema.

Ronduit zorgelijk is het kleine aantal meisjes, dat in alle leeftijdscategorieën achterblijft bij het aantal jongens. In Groningen is er bijvoorbeeld 1 meisje dat zich heeft aangemeld in 'groen' (10-12 jaar) ten opzichte van 13 jongens. Dat meisje gaat dus bij de jongens meespelen. “Je ziet het in alle leeftijdsklassen. Ook bij de JT-toernooien, de meisjesschema's zitten vol met gaten, tot Goud-niveau aan toe. We moeten hard blijven werken om ze de baan op te krijgen”, stelt Buruma. Ook hier is sprake van een landelijke trend.

In Groningen komen op 29 mei ruim 40 jeugdspelers in actie op de gravelbanen van TSH (Tennis en Squash Haren), dat een indoor-uitwijkmoglijkheid heeft mochten de weergoden roet in het eten gooien. De organisatie is in handen van tennisschool Smashing, die lesgeeft bij TSH, GLTB (Groningen), De Marsch (Paterswolde, Drenthe) en TC Ten Boer.

Next Gen

“De charme van dit toernooi is dat het op één dag wordt gespeeld. Dat brengt een leuke sfeer met zich mee. Het zijn ook ander type wedstrijden omdat er met Next Gen-regels wordt gespeeld. Dat gaat sneller en spelers moeten er dus gelijk 'staan'. Dat kan extra druk met zich meebrengen”, zegt Paul Klijnsma, evenementen- en toernooiorganisator van Smashing. 

Ook in Drenthe, Friesland, Overijssel, Noord-Holland, Gelderland, Zuid-Holland en Zeeland wordt op 29 mei (Hemelvaartsdag) gespeeld. In Flevoland, Noord-Brabant en Limburg is zondag 8 juni de speeldag. In Utrecht wordt er een knip gemaakt tussen de oudere en jongere kinderen, waarbij de leeftijdgroepen tot en met 12 jaar op 29 mei in actie komen en die vanaf 13 jaar op 8 juni.

Klik hier voor meer over de Provinciale Jeugd Kampioenschappen (PJK).