Summer Cups jongens 14 (vliegveld Valencia)

Jongens verdienen ticket ITF World Junior Tennis Finals; 'iedereen is zo diep gegaan'

Trots op het bereiken van de halve eindstrijd en pijn over het mislopen van een derde plaats vechten om voorrang bij coach Martijn Voorbraak als hij terugkijkt op de finale van de Summer Cups, het Europese landentoernooi voor junioren. Daarin toonde Stan Put zich de beste speler in zijn leeftijdscategorie (14 jaar en jonger). Hij won al zijn enkelspelen overtuigend.

Met het bereiken van de laatste vier veroverde het team bestaande uit Stan Put, Joris van Linde en Laurens Drijver een ticket voor de ITF World Junior Tennis Finals in Prostejov, Tsjechië. Daar deed de nederlaag in de halve eindstrijd en in de strijd om plek drie niets aan af.

Zestien landen, gekwalificeerd op hun eigen continent, komen over een maand in actie op de ITF World Junior Tennis Finals met hun beste spelers tot en met 14 jaar. De vijf beste landen op de Summer Cups plus gastland Tsjechië verdienden namens Europa een startbewijs.

Het is een passende beloning voor een succesvol, maar vooral ook intensief traject dat de Nederlandse jongens met Voorbraak hebben afgelegd. Voorbraak is KNLTB Coach Jeugd verantwoordelijk voor de jeugd van 11 tot en met 14 jaar. Op enkele grote Tennis Europe-toernooien, zoals die in Porto in april en in Milaan in juni, zag hij de progressie al. In Milaan won Stan het enkelspel en samen met Joris het dubbelspel. Onder meer op die toernooien werd de basis gelegd voor een succesvolle Summer Cups.

Geen toeval

“Wat wij laten zien is geen toeval”, zegt Voorbraak, met ook de finaleplaats op de Winter Cups in zijn achterhoofd. “Wij zijn, samen met de privé-coaches uiteraard, hard met die jongens aan de slag. We zoeken de weerstand op en je ziet dat ze daar steeds beter mee om leren gaan. Dat vergroot de kans op succes. Aan Stan zie je nu dat hij er staat op de momenten (in een wedstrijd) waar het om gaat. Durft te zwaaien, durft in te komen als er kans is. Gaat niet lopen afwachten en hopen op een fout van de tegenstander”, ziet Voorbraak met een mengeling van bewondering voor het volwassen spel van de veertienjarige en voldoening van het geleverde werk.

Afbeelding boven: Joris van Linde, Martijn Voorbraak, Stan Put en Laurens Drijver op het vliegveld voor de terugkeer naar Nederland.

Afbeelding onder: Het Nederlandse onder 14-team voorafgaand aan de finale van de 'Copa Del Sol', oftewel de Summer Cups, in Valencia. 

Superintensief

“We zijn na de kwalificatie in Istanbul rechtstreeks doorgegaan naar Valencia, dus we zijn tien dagen van huis geweest. Superintensief. De finale zijn we ingegaan met het idee van 'we kunnen winnen' en dat is ook gebleken”, zegt Voorbraak. Net zoals in de kwalificaties toonde Stan Put zich in de finale een klasse apart. Het 1m90 lange talent uit Bavel is de nummer zes van Europa in zijn leeftijdsklasse, maar rekende af met twee hoger geplaatste spelers alsof het niets was. Vrijdag klopte hij Andrei Radu (nummer 4) met 6-3, 6-1 en tilde hij Oranje voorbij Roemenië.

Tegen de op papier favoriete Britten was Stan met 6-0, 6-3 te sterk voor Eric Lorimer, de nummer 1 van Europa. Het beslissende dubbelspel tegen Scott Watson en Niall Pickerd-Barua werd met 6-4, 6-0 een prooi voor de Britten.

Net als in de kwalificatie een week geleden eindigde de enerverende rit met een duel tegen Frankrijk, en wederom waren de Fransen met 2-1 te sterk. Stan won weer van Pablo Pradat, ditmaal met 6-4, 7-6 (2). Omdat Quentin Dodin won van Laurens Drijver met 7-6 (5), 6-4 moest het dubbelspel de beslissing brengen. Die wedstrijd tussen Quentin/Pablo en Stan/Joris (2-6, 6-4, 11-9) is een verhaal op zich.

'Door de pijn heen bijten'

Nederland plaatste op 5-3 achter in set twee een rebreak en kwam op 30-0 voordat het noodlot toesloeg. Joris, die al geblesseerd was aan zijn voet en daardoor niet in het enkelspel werd opgesteld, viel ongelukkig op zijn hand/pols en lag vervolgens wat verdwaasd op de grond. “Hij kon daarna geen dubbelhandige backhand meer slaan en ook nauwelijks nog lopen. Toch komen we in de supertiebreak nog 5-3 voor en komen we terug van 9-5 achter. Hoe? Door de pijn heen bijten, de backhand 'slicen' en door de opstelling op de baan Stan proberen extra ballen te laten spelen. Op 9-9 spelen we twee rally's van vijftig, zestig slagen, op hoog niveau. Helaas gingen die verloren, maar dat was echt genieten. Je had er bij moeten zijn”, aldus Voorbraak, die zijn spelers een groot compliment geeft voor de vechtlust en teamspirit.

“Iedereen is zo diep gegaan. Het was bizar vermoeiend. De wedstrijden, het reizen, je bent structureel aan het slepen met spullen. Het zat ook niet mee met de blessure van Joris en Laurens die ook nog ziek werd. Voor Laurens, ons beste '2011-jongetje' was het best heftig om al zo aan de bak te moeten. Maar we hebben gevochten als leeuwen en zijn met opgeheven hoofd vertrokken.”

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de Tennis Europe Summer Cups.