Hidde Schoenmakers (Hillegom 2023)

Internationaal juniorentennis onder de rook van Rotterdam en in de Bollenstreek

De internationale juniorentour (ITF en Tennis Europe) dendert door in Nederland en doet komende week Ridderkerk en Hillegom aan. Onder de rook van Rotterdam is er bij TV D'Oudeland in Ridderkerk voor het eerst een Tennis Europe-toernooi en op de banen van de Hillegomse Tennis Club (HTC) is de 21ste editie van het Flowerbulb Tournament, een ITF- juniorentoernooi voor spelers tot en met 18 jaar.

Het is een landelijke trend die ervoor heeft gezorgd dat het Tennis Europe 14-toernooi in Etten-Leur na drie edities is verhuisd naar Ridderkerk, zo'n dertig kilometer verderop in noordwestelijke richting. Daar heeft de Focus Tennis Academy van Niels Stemerdink het toernooi onder zijn hoede genomen. Bij ZUITNL, vooral bekend vanwege het uitschuifbare dak boven de tennisbanen, hebben twee van de vier tennisbanen plaatsgemaakt voor padel, “Het is commercieel aantrekkelijker, die padelbanen zijn altijd bezet. Maar het is wel lastig dat er steeds meer tennisbanen verdwijnen, zeker in de winter is dat een probleem”, weet toernooidirecteur Jasper Harms, die net zoals het toernooi is verkast naar Rotterdam. “Voor mijn studie geneeskunde ben ik naar Rotterdam verhuisd. Via Niels van Focus, waar ik train, ben ik in contact gekomen met D'Oudeland in Ridderkerk.”

Met de capaciteit zit het bij die tennisvereniging wel goed. “Daar zijn dit jaar zes nieuwe gravelbanen aangelegd. Qua faciliteiten gaan we er ook niet op achteruit. Bij ZUIT had je alles in één, maar nu hebben we dat zelf geregeld met bijvoorbeeld een Van der Valk-hotel in Ridderkerk. D'Oudeland is een mooie locatie met goede banen en er is een heel enthousiaste groep vrijwilligers.”

Van categorie 3 naar 2

Ten opzichte van de eerdere edities is het toernooi gestegen in status van categorie 3 naar categorie 2 en dat houdt in dat het voor de Nederlanders lastiger is geworden om succes te boeken, maar dat het toernooi aantrekkelijker is geworden voor sterke spelers uit het buitenland. Ook moet de organisatie nu 'hospitality' aanbieden. In dit geval lunch en diner voor spelers van nationale teams. “Elk land mag hiervoor twee jongens en twee meisjes opgeven, die krijgen dan gratis lunch en diner verzorgd door onze kok. Andere spelers moeten daarvoor betalen. Hoe hoger je komt, hoe meer eisen aan de 'hospitality' worden gesteld.”

Bij categorie 1 is het bijvoorbeeld noodzakelijk om ook de overnachtingen van spelers te faciliteren. In samenspraak met de KNLTB is gekozen voor categorie 2. Dat past goed bij het niveau waarop de Nederlandse topspelers in deze leeftijdscategorie momenteel acteert.

Tot zijn spijt zag Harms de afgelopen week een aantal sterke spelers afhaken, maar er valt nog altijd genoeg te genieten met een regiment aan Nederlandse talenten die de strijd aangaan met hun buitenlandse leeftijdsgenoten. Zoals met de Oostenrijkse Kara Fronek, de huidige nummer 14 van de Tennis Europe-ranking voor meisjes tot en met 14 jaar, en de Fin Kaius Ketola, 28ste bij de jongens. Zij zijn de lijstaanvoerders. 

Klik hier voor meer over het Tennis Europe-toernooi in Ridderkerk.

Flowerbulb Tournament

In Hillegom staat Romy Blokker voor de derde keer aan het roer van een ITF J60-toernooi, dat vanwege de associatie met de bollenstreek bekend is komen te staan als het Flowerbulb Tournament. Dat is terug te zien op het tennispark van HTC, in de trofeeën, en bijvoorbeeld op de website van de club.

In het dubbelspel zijn de tulpentrofeeën regelmatig uitgereikt aan landgenoten, maar voor een Nederlandse winnaar in het enkelspel (jongens of meisjes) moeten we terug naar 2019. Voor de Covid-onderbreking won Anouck Vrancken Peeters. Britt du Pree in 2023 en Annelin Bakker in 2022 kwamen dichtbij, maar verloren de finale. De kans dat een Nederlander dit jaar wint is klein op basis van het aantal landgenoten in het hoofdschema, maar Hidde Schoenmakers is wel een kanshebber op de titel. Hij won dit jaar al twee keer een ITF J30 en bereikte de finale op de ITF J100 in Leeuwenbergh, Den Haag. Vorig jaar strandde Schoenmakers in Hillegom bij de laatste acht. Sander Paradis is ook toegelaten bij de jongens, alsmede Dallas Janssen en Floortje Crisstoffels bij de meisjes. Sammy Guinau (jongens) en Lina Elahi (meisjes) staan op de rand van toelating.

Klik hier voor meer over het ITF J60-toernooi. 

Nico Tromp Trofee

Een opvallende trofee die elk jaar wordt uitgereikt aan een speler die indruk maakt op het gebied van persoonlijkheid, sportiviteit en vechtlust, is de Nico Tromp Trofee, een initiatief dat door de organisatie in het leven is geroepen om één van de oprichters van het juniorentoernooi te vereeuwigen. Een ander pluspunt van het toernooi is de live-stream op het centrecourt. Bezoek de website voor meer informatie.

Afbeelding: Hidde Schoenmakers in 2023 in actie op de banen van de Hillegomse Tennisclub (HTC). Foto: vrijwilligers HTC.