Pieter de Lange 2

'We willen bijdragen aan een sterk wedstrijdaanbod in Nederland'

Veel verandert er niet voor hem, maar Rob van Hilten is voor de eerste keer officieel toernooidirecteur van de ITF J100 in Sportcentrum Leeuwenbergh te Den Haag, één van de langst lopende juniorentoernooien van Nederland.

Op het moment dat zijn voorganger, Gerard van Hellemondt, het toernooi bijna dertig jaren geleden uit de grond stampte was er in Nederland alleen 'Castricum' als internationaal juniorentoernooi. “Daar hebben wij het van afgekeken”, zei Van Hellemondt in het verleden al eens. Het zijn deze twee toernooien die er in het Nederlandse juniorenlandschap nog altijd bovenuit steken. 'Castricum' is met J200 het hoogst aangeschreven toernooi, daarna volgt 'Leeuwenbergh' met J100 en daarnaast zijn er tien toernooien die als opstap naar het ITF-juniorencircuit (J30 of J60) kunnen worden gezien. Het aantal ITF Junioren-toernooien op Nederlandse bodem (twaalf) is in jaren niet zo hoog geweest. De afgelopen twee seizoenen waren dat er tien en in 2019 bijvoorbeeld acht.

Als trainer van de tennisschool die in Sportcentrum Leeuwenbergh talenten uit de regio Den Haag opleidt voegde Van Hilten zich zes, zeven jaren geleden bij het organisatieteam. “Eerst vertelden anderen mij hoe het werkte, nu werken wij weer de nieuwe mensen in. De afgelopen jaren besprak ik alles met Gerard, nu doe ik het zelf.” Behalve het mediacontact dat nu op zijn bordje ligt verandert er voor Van Hilten niet veel.

Onveranderd blijft ook de gedachte dat bij het opleiden en klaarstomen voor een carrière als proftennisser niet alleen goede trainingen horen, maar ook wedstrijden op niveau. Een ITF Junioren-toernooi in eigen huis is daarvoor het beproefde recept. Naast de J100 van volgende week organiseert Sportcentrum Leeuwenbergh van 9 tot en met 14 juli een J60. Van Hilten sluit niet uit dat de J100 op termijn doorgroeit naar een J200, maar dat speelt op dit moment niet. “We zijn nu content met een J60 en een J100. Wellicht dat we in de toekomst kunnen doorgroeien.”

'Vooral voor de Nederlandse spelers'

“We willen bijdragen aan een sterk wedstrijdaanbod in Nederland. We organiseren het toch vooral voor de Nederlandse spelers”, verklaart Van Hilten. "Om hoog te komen op de internationale ranking moet je veel van dat soort toernooien spelen en het kost veel geld om dat te faciliteren. Het scheelt enorm als je in eigen land kunt spelen. Ook willen we de spelers die bij T.I.K. (de tennisschool verbonden aan Leeuwenbergh, red.) trainen de gelegenheid geven om dichtbij huis een internationaal toernooi te spelen.”

Met name in het kwalificatietoernooi spelen dit jaar heel veel jongens en meisjes van eigen bodem en zij hopen zich te voegen in het hoofdschema bij Pieter de Lange (FOTO), Hidde Schoenmakers, Sander Paradis, Britt du Pree, Fleur de Bresser en Sophie Ray. De Lange en Schoenmakers strandden vorig jaar in de tweede ronde, maar op basis van de ranking is De Lange ditmaal een kanshebber op de titel. De Nederlands kampioen tot en met 18 jaar, zowel indoor als outdoor, is in ieder geval als tweede geplaatst. Du Pree, de huidige Nederlands indoorkampioen -16 jaar, is lijstaanvoerder in het meisjestoernooi.

Wildcards T.I.K.

Van tennisschool T.I.K., acroniem voor techniek, inzicht en koördinatie, hebben Dean Mansveld en Sebastiaan Bozemoj een wildcard gekregen voor het kwalificatietoernooi. Bij de meisjes spelen Megan Caffin, Roos Ligtenberg, River de Haas en Silver Bijlsma een thuiswedstrijd.

De Holiday Inn ITF Leeuwenbergh 2024 gaat maandag van start met de kwalificaties en dinsdag met het hoofdschema. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen. Sportcentrum Leeuwenbergh, met twintig gravelbanen, ligt op de rand van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. Wedstrijden zijn gratis te bezoeken.