Joris van Linde (Focus Tennis Acadmy 2024)

Tweede titel in 'onder 14' blijft vooralsnog uit voor Nederlands talent

Net als eerder dit jaar (in Rotterdam) moest Joris van Linde in de finale van een Tennis Europe-toernooi zijn meerdere erkennen in de Griek Rafael Pagonis. Op het TE 14-toernooi bij Approach in Borne gingen de titels in het dubbelspel wel naar landgenoten. 

Joris (geboren in 2010) en Rafael (geboren in 2011) kennen elkaar goed. Naast hun eerdere ontmoetingen in het enkelspel dubbelden ze in april samen op een toernooi in Spanje en haalden daar de finale. Nadat Joris begin mei in Amsterdam zijn eerste enkelspeltitel wist te veroveren in de 'onder 14', probeerde hij het een paar keer op een hoger niveau in deze leeftijdsklasse. De Tennis Europe-toernooien zijn per leeftijdsklasse onderverdeeld in drie categorieën, waarbij het merendeel van de toernooien in Nederland in de derde, en laagste categorie valt. Dat past het beste bij het niveau van de spelers. Van Linde wilde wel eens verder kijken en strandde op een categorie 2-toernooi in Tsjechië in de kwartfinales. In Milaan kwam hij vervolgens niet door de eerste ronde van een categorie 1-toernooi, maar samen met Stan Put pakte hij daar wel de titel in het dubbelspel. Stan en Joris waren aan het begin van dit jaar ook samen succesvol voor Nederland in de Winter Cups.

Zonder setverlies naar finale

Op de gravelbanen van Racket Club Borne stonden Joris en Rafael afgelopen week geen set af op weg naar de finale. De Griek versloeg onder meer Liam de Bruijn en Mats Jutte en Joris moest aan de bak in de halve eindstrijd tegen Ivan van Ruiten (7-5, 6-4). De finale werd met 6-2, 6-4 een prooi voor Rafael Pagonis.

Oranje dubbelspeltitels 

Beide finalisten lieten het dubbelspel links liggen. Laurens Drijver en Ivan van Ruiten wonnen in een Nederlandse finale van Sem Briels en Liam de Bruijn: 6-2, 6-2.

Ook het meisjesdubbelspel in Borne was een prooi voor een Nederlands duo. Danha Castillo Garcia en Danica Struiken klopten Zoey Rayer en de Duitse Carlotta Kasiske met 7-5, 4-6, 10-7. Voor de Duitse was dat haar tweede finale. In het enkelspel moest ze de titel laten aan landgenote Lara Wasserfuhr: 6-2. 6-2.

Duitse zit landgenotes dwars

Maar liefst vier landgenotes moesten buigen voor Carlotta Kasiske, die in de halve finales met 6-2, 6-1 won van Mila van der Lecq en in de kwartfinales met 6-2, 6-4 van Chiomu Onunta. Cara Nitescu en Zoey Rayer bleven ook steken in de kwartfinales.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Borne. Het volgende Tennis Europe-toernooi op Nederlandse bodem begint over een week in Eindhoven, de Amjoy Cup voor de leeftijdsklassen -12 en -14. Klik hier voor de kalender van internationale (junioren)toernooien in Nederland.

AFBEELDING: Joris van Linde haalt uit met de forehand. Credits: Toptennis.photos / Tennis Europe.