Pieter de Lange (2)

Leeuwenbergh: Nederlandse jongensfinale en exceptionele winnares bij de meisjes

Pieter de Lange heeft in een volledig Nederlandse finale van de ITF J100 in Den Haag afgerekend met Hidde Schoenmakers en daarmee zijn grootste titel tot dusverre veroverd. Bij de meisjes sloeg Britt du Pree zich naar de eindstrijd.

Een jaar geleden was de tweede ronde hun eindstation, afgelopen zondag stonden ze tegenover elkaar in de finale van het toernooi bij Sportcentrum Leeuwenbergh, gelegen op de rand van Rijswijk, Voorburg en Leidschendam. De Lange (18), Nederlands juniorenkampioen indoor en outdoor, was met 6-4, 6-4 te sterk voor de één jaar jongere Schoenmakers. Het was niet de eerste keer dat de Nederlandse talenten elkaar troffen in een finale. Aan het begin van 2023 won De Lange de ITF J30 indoor in Den Haag door een 6-2, 6-1 zege over Schoenmakers. Hij veroverde in het vervolg van het seizoen nog twee titels (J60) en won nu dus voor het eerst een J100-toernooi.

Lesje

Naast De Lange en Schoenmakers was er nog één landgenoot die de kwartfinales bereikte in het jongensenkelspel. De pas veertienjarige Stan Put kreeg daarin met 6-1, 6-0 een lesje van Schoenmakers, die met vertrouwen aan de start zal staan van de ITF J30 in Hilversum, waar hij ten opzichte van vorig seizoen een finaleplaats verdedigt. Hij is deze week als eerste geplaatst op de gravelbanen van het Tulip Tennis Centre. Stan Put speelt komend weekeinde in zijn eigen leeftijdsklasse (t/m 14) voor Nederland in de Summer Cups.

Dubbelslag

De Lange en Schoenmaker pikten in Den Haag ook nog de dubbelspeltitel op. In een spannende, gelijkopgaande finale versloegen zij de Australiërs Jerome Estephan en Daniel Jovanovski met 7-6 (5), 7-6 (4).

Buitengewoon

Britt du Pree kwam net tekort voor haar tweede titel op de ITF-juniorentour. Onze 17-jarige landgenote verloor de eerste set die ze speelde 'op' Leeuwenbergh, maar won er vervolgens acht op rij. In de finale moest ze met 6-4, 1-6, 7-5 buigen voor een exceptioneel talent uit Australië, luisterend naar de naam Koharu Nishikawa. Het is een buitengewone prestatie om op 15-jarige leeftijd al een ITF J100-toernooi te winnen. Een naam om te onthouden dus.

Bij de meisjes was er één landgenote die ver kwam in het dubbelspel. Fleur de Bresser sloeg zich met haar Russische partner Ekaterina Khodzaeva (uitkomend onder een neutrale, witte vlag) naar de finale. Daarin was het Franse koppel Eva Marie Desvignes/Cindy Langlais met met 6-3, 7-6 (3) te sterk.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF J100 bij Sportcentrum Leeuwenbergh in Den Haag.