Thijs (1)

Juniorentennis van de bovenste plank in Castricum en Amsterdam

Er komt een mooie week aan voor het juniorentennis in Nederland met de internationaal gerenommeerde Dutch Junior Open in Castricum en de Amstelpark Tennis Academy Trophy in Amsterdam.

Het is nog altijd de parel in het Nederlandse juniorentennislandschap. Al sinds 1956 op het programma en nog altijd toonaangevend, zowel voor collega-toernooiorganisatoren in Nederland als voor spelers. De Dutch Junior Open in Castricum is een ITF J200-toernooi en daarmee behoort het tot de vijftig grootste juniorentoernooien in Europa. 

Alleen de beste Nederlandse junioren komen in aanmerking voor deelname aan dit toernooi waar de grootste tennisnamen ooit aan de start stonden. Grootheden als Gustavo Kuerten, Jo-Wilfried Tsonga, Richard Krajicek en Sjeng Schalken deden ooit mee in Castricum, alsmede de huidige technisch directeur van de KNLTB, Jacco Eltingh. Hij won het toernooi in 1985. Van de profs die nu nog spelen boekten onder meer de Fransman Gael Monfils en de Canadees Felix Auger-Aliassime succes in Castricum. Wie zeker zijn sporen heeft achtergelaten op het gravel in Bakkum is Carlos Alcaraz. De Spanjaard die onlangs op Roland Garros zijn derde Grand Slam-titel veroverde maakte in 2018 indruk door als vijftienjarige de titel te pakken. Dat was een bijzondere editie want Holger Rune stond in datzelfde jaar in de halve finales.

Nederlandse inbreng

Wellicht dat Thijs Boogaard (FOTO) weer eens voor Nederlands succes kan gaan zorgen. De grote Nederlandse belofte kent na een baanbrekend 2023 een wat minder succesvol seizoen, maar kan daar in Castricum verandering in gaan brengen. De vijftienjarige Boogaard heeft dit jaar veel ervaring opgedaan in het seniorentennis door zijn deelname aan de Eredivisie Heren en hoopt daar nu in de grote internationale juniorentoernooien de vruchten van te gaan plukken.

Pieter de Lange, Britt du Pree en de pas veertienjarige Antonia Stoyanov zijn de overige Nederlanders die rechtstreeks tot het hoofdschema zijn toegelaten. De Lange haalde vorig jaar als wildcardhouder de kwartfinales. Rose Marie Nijkamp kwam toen dichtbij de titel, maar moest in de finale haar meerdere erkennen in de Italiaanse Noemi Basiletti.

Klik hier voor meer over de Dutch Junior Open in Castricum.

Amstelpark

In Amsterdam strijden kinderen in de leeftijdscategorieën 12 en 14 om de prijzen op de Amstelpark Tennis Academy Trophy. Zaterdag begint het kwalificatietoernooi en maandag het hoofdschema. Wat opvalt is een grote groep spelers uit Australië en Nieuw-Zeeland, verdeeld over de verschillende onderdelen, en het hoge internationale gehalte. Naast verscheidene Europese landen zijn ook de VS, Japan, Canada, Mexico en India vertegenwoordigd. “Heel gaaf om al die jongeren weer te mogen ontvangen en mooi dat er zoveel spelers uit verre landen bij zijn. Het is altijd weer mooi om te zien hoe die jongeren spelen, wat het niveau is. Het geeft bovendien een mooie sfeer op het tennispark”, vertelt Ilse Puijker voorafgaand aan de elfde editie van het Tennis Europe-toernooi.

Puijker kijkt onder meer uit naar het weerzien met spelers die vorig jaar in de 'onder 12' meededen en nu in de 'onder 14' uitkomen. Zoals de Nederlanders Rogier Verbeet, Julius Mondria en Erik-Paul Zoons. Met name Rogier heeft in een jaar tijd enorme stappen gezet. Vorig jaar strandde hij in de groepsfase van het onder 12-toernooi, maar nu staat hij als lijstaanvoerder in de 'onder 14' op papier. Voor de Amerikaanse winnaar van vorig jaar in de 'onder 12', Camelot Carnello, is er ook een plekje in het hoofdschema van de 'onder 14'.

Het onder 12-toernooi valt in categorie 2 en het onder 14-toernooi in categorie 3. De toernooien van Tennis Europe zijn per leeftijdsklasse verdeeld in drie niveaus, van 1 (het hoogste niveau) naar 3. In Nederland zijn er voornamelijk Tennis Europe-toernooien van categorie 3. 

Klik hier voor meer over de Amstelpark Tennis Academy Trophy in Amsterdam.