Jongens 14 (2024 Winter Cups finale)

Europees landentennis voor junioren in de Summer Cups

Met de Winter Cups in het achterhoofd staan de Nederlandse junioren vol vertrouwen aan de start van de Summer Cups, het Europese landentoernooi voor junioren. 

De beste Nederlandse jongens en meisjes in de leeftijdscategorie tot en met 14 jaar komen vanaf zondag in actie op de Tennis Europe Summer Cups. Stan Put hoopt zijn team naar de finale te leiden, zoals hij dat ook deed in de Winter Cups, eerder dit jaar.

Een internationale tenniszomer is niet compleet zonder de Tennis Europe Summer Cups en die staan op het punt van beginnen. Het landentoernooi, dat ontstond in de jaren zeventig met het idee om juniorentennissers meer in teamverband tegen elkaar te laten spelen, trapt zondag 30 juni af met de leeftijdscategorie -14 jaar.

Sinds 2022 zijn ook de spelers tot en met twaalf jaar, die daarvoor uitkwamen in de Tennis Europe Nations Challenge, onder de paraplu van de Summer Cups gebracht. Daardoor kent het evenement nu vier leeftijdsklassen: -12, -14, -16 en -18 jaar.

Waar de strijd in de hoogste leeftijdsklasse getypeerd kan worden als de EK Junioren voor landenteams, spelen de teams in de leeftijdsklassen -16 jaar voor tickets voor de Junior Davis Cup en de Junior Fed Cup. Bij de veertienjarigen geldt de Summer Cup als het Europese kwalificatietoernooi voor de World Junior Tennis-competitie.

Zones

Elke leeftijdscategorie kent verschillende zones waarin zes, zeven of acht landen strijden voor twee tickets die recht geven op deelname aan de finaleronde. Van zondag 30 juni tot en met dinsdag 2 juli spelen de Nederlandse jongens en meisjes -14 jaar in respectievelijk Istanbul, Turkije en Bremen, Duitsland tegen hun Europese leeftijdsgenoten. Als ze de finale bereiken, moeten ze snel daarna weer hun koffers pakken want in het weekeinde daarop (5-7 juli) komen ze dan opnieuw in actie. De meisjes (eventueel) in Loano, Italië en de jongens in Valencia, Spanje.

Selecties

Nederland treedt aan met Stan Put, Joris van Linde en Laurens Drijver en met die eerste twee haalde Martijn Voorbraak in februari de finaleronde van de Winter Cups en uiteindelijk een zeer verdienstelijke vijfde plaats.

Pippa Fennis, Chioma Onunta en Cara Nitescu komen in Bremen voor Nederland de baan op. Denny van den Berg is de coach.

Later deze zomer is het de beurt aan de leeftijdscategorie 12 (25-28 juli en finale 8-11 augustus), 16 en 18 (31 juli-2 augustus en finale 5-7 augustus). De selecties hiervoor zijn nog niet bekendgemaakt.

Klik hier voor meer over de Tennis Europe Summer Cups.

AFBEELDING: In februari haalden de jongens onder 14 de finale van de Winter Cups. Coach Martijn Voorbraak gaat nu met Joris van Linde en Stan Put (staand achter) voor succes onder de Nederlandse vlag in de Summer Cups.