Genneper Parken (Amjoy Cup)

Amjoy Cup: Tennis Europe dit jaar ook op Genneper Parken Tennis

In navolging van het ITF Juniorentoernooi van Amjoy vindt het Tennis Europe-toernooi dit jaar ook plaats op Genneper Parken Tennis. “Dat is, logistiek gezien, wel zo handig”, zegt Bianca Schaeffer, die samen met Annemieke van Sambeek de toernooidirectie vormt.

Met rond de dertig verschillende nationaliteiten is het internationale gehalte van de onder 12- en onder 14-toernooien weer groot. “Dat is natuurlijk mooi voor een Tennis Europe. Daarnaast doen alle goede Nederlandse spelers mee. Alleen in de onder 14 niet omdat je in het weekeinde met de Summer Cups zit”, zegt Schaeffer vooruitkijkend op het Tennis Europe-toernooi.

Naast de grote Nederlandse inbreng is ze ook benieuwd naar Igor Brania, de Franse winnaar van het onder 12-toernooi in 2023 en nu op de deelnemerslijst bij de 'onder 14'. Net als vorig jaar bij Stan Put is het de vraag of hij in een hogere leeftijdsklasse ook gelijk om de prijzen kan strijden. Stan strandde vorig jaar in de halve finales en zou op basis van zijn leeftijd dit jaar nog steeds mee kunnen doen aan het Tennis Europe-toernooi, maar het talent uit Bavel is dat niveau inmiddels ontgroeid. Bovendien doet hij namens Nederland mee aan de Summer Cups. Wellicht dat Stan later deze zomer al een kans krijgt op het ITF Juniorentoernooi van de Amjoy Cup. Dat is voor spelers tot en met achttien jaar.

“Het mooiste is als je de spelers ziet meegroeien door de jaren heen. Niet alleen de Nederlanders, maar ook de buitenlandse kinderen die meedoen aan het onder 12-toernooi, daarna onder 14 en vervolgens de ITF junior spelen. Dat is leuk om te zien en ook een bevestiging van dat je het goed doet als organisatie”, aldus Schaeffer, bij wie gelijk de naam Josy Daems te binnen schiet. De nu achttienjarige Duitse won in 2018 het onder 12-toernooi een jaar later het onder 14-toernooi en deed in 2021 als vijftienjarige mee aan het ITF-juniorentoernooi. Inmiddels is Daems al actief bij de dames op de ITF WTT-tour, maar helaas voor haar en voor Amjoy staat het ITF WTT-toernooi dit jaar niet meer op de agenda. Wellicht dat de Future in de toekomst terugkeert, maar dit jaar gaat het vanwege een gebrek aan sponsoren niet door.

Amjoy Cup

De Amjoy Cup is de verzamelnaam voor de internationale (jeugd)tennistoernooien die zijn voortgekomen uit de behoefte van de AMJOY Tennis Academy. De Brabantse sportondernemer Wim van den Hurk begon in 2018 met één Tennis Europe-toernooi voor spelers tot en met twaalf jaar. Een jaar later werd dat al uitgebreid met een TE -14, een ITF-juniorentoernooi voor rolstoeltennissers en een ITF J4-toernooi. Het ITF- en Tennis Europe-evenement werden toen nog in dezelfde week gehouden, maar dat is nu niet meer zo.

In 2022 werd er een U10-evenement toegevoegd. Dit is geen officieel Tennis Europe-toernooi, maar wordt wel ondersteund door de KNLTB. De beste acht jongens en meisjes van Nederland tot en met tien jaar doen hieraan mee.

Verhuizing

Het Tennis Europe-toernooi van Amjoy is voor deze editie verhuisd van TOS Bergeijck naar Genneper Parken Tennis, waar het ITF-juniorentoernooi een jaar eerder al onderdak had gevonden.

Voor de organisatie is het wel zo makkelijk dat beide toernooien nu op één locatie zitten. “Niks ten nadele van TOS, dat is ook een fijn park op een mooie plek, in de bossen. Maar voor ons is het logistiek gezien wel zo handig dat het op één locatie is. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van de winddoeken, met 'KNLTB' en de namen van alle sponsoren erop. Het scheelt enorm dat we dat maar één keer hoeven doen”, aldus Schaeffer.

Komend weekeinde gaan de kwalificaties van de Amjoy Cup Powered by Van Udenhout van start, op maandag het hoofdschema van 'onder 14' en op dinsdag het hoofdschema van 'onder 12'. Klik hier voor meer informatie en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.