Antonia Stoyanov

Antonia Stoyanov komt net tekort in halve eindstrijd BICT Group ITF Junior The Hague

In het sterke internationale speelveld van de BICT Group ITF Junior The Hague was het voor de Nederlandse junioren lastig om zich te onderscheiden, maar Antonia Stoyanov stak haar kop boven het maaiveld uit in sportcentrum De Rhijenhof. Zowel in het enkel- als het dubbelspel boog ze slechts voor de latere winnaars.

Op dezelfde plek waar oudere zus Sophie Stoyanov vorig jaar de titel veroverde van het ITF J30-toernooi streden de junioren afgelopen week om de prijzen op een ITF J100-toernooi, twee treden hoger op de ladder van internationale toernooien voor junioren tot en met 18 jaar. Op een Nederlandse toernooizege, in het enkelspel althans, werd dan ook niet gerekend. Desalniettemin kwam Antonia, nog maar 14 jaar, dichtbij. Na een knappe zege in de kwartfinales over de als derde geplaatste Duitse Karla Bartel (7-6, 6-2) moest ze in de halve eindstrijd haar meerdere erkennen in de Roemeense Giulia Safina Popa: 7-5, 6-3. De als tweede geplaatste Popa won in de finale met 6-4, 6-2 van de Duitse Philippa Faerber.

Dubbelspel

Ook in het dubbelspel verloor Antonia, die een koppel vormde met Fleur de Bresser, van de latere winnaressen. In de kwartfinales trokken de Britse Tegan Bush en Tiana Tian Deng uit Zweden met 6-4, 5-7, 10-5 aan het langste eind. Deng won een week eerder met Zweden de Winter Cups bij de meisjes 16.

Voor Antonia was het haar tweede ITF-juniorentoernooi van het jaar en ook in Offenbach haalde ze, in januari, de laatste vier. Fleur en Antonia deden, samen met Sophie Ray, namens Nederland mee aan de Winter Cups. In Letland kwamen onze landgenotes niet door de voorronde bij de meisjes 16.

Franse glorie

Bij de jongens was er in Den Haag een ijzersterke Franse delegatie, waarbij Pierre-Antoine Faut vriend en vijand verraste door de titel voor zich op te eisen. Faut won in de finale met 6-4, 6-2 van landgenoot Alexandre Vassard en met Lucas Marionneau stond er nog een derde Fransman in de halve eindstrijd. Faut had in de derde ronde met 6-4, 7-5 gewonnen van Lewie Bouman, die als enige Nederlander de laatste zestien had weten te bereiken van het jongensenkelspel.

Samen met Sep de Visser haalde Bouman de kwartfinales in het dubbelspel en daarin was het Belgische koppel Jules Garot/Louis-Lou Langenaken net te sterk: 7-6 (5), 6-2, Ook voor Ties de Regt en Sammy Guinau waren de kwartfinales het eindstation in het dubbelspel, dat uiteindelijk een prooi werd voor de Amerikaan Mark Krupkin en de Zweed Tom Noltorp. Zij klopten Garot en Langenaken in de finale met 6-2, 6-3.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van het ITF J100-toernooi in Den Haag.

Het volgende ITF-juniorentoernooi op Nederlandse bodem is opnieuw een J100-toernooi in Den Haag. Niet in de Rhijenhof, maar in sportcentrum Leeuwenbergh. Dit toernooi is in juni. Klik hier voor de evenementenkalender.

AFBEELDING: Antonia Stoyanov in actie. Credits: Tennis Europe.