Winter Cups Leeuwarden 2024

Nederlandse jongens en meisjes in Leeuwarden en verspreid over Europa aan de bak in Winter Cups

De crème de la crème van het Nederlandse jeugdtennis maakt zich op voor de Tennis Europe Winter Cups by Dunlop, het Europese landentoernooi voor junioren. In Leeuwarden proberen Joris Clermonts, Raul Clarijs en Dean Mansveld een plekje in de finaleronde te bemachtigen.

Waar afgelopen weekeinde de junioren tot en met 12 jaar het spits afbeten, is het komend weekeinde de beurt aan de leeftijdscategorieën -14 en -16 jaar. Terwijl coaches Kiki Bertens, Daniël Fennis en Martijn Voorbraak de selecties begeleiden in respectievelijk Letland, Tsjechië en Italië hoeft Raymond Knaap de grens niet over met de jongens van zestien jaar en jonger. Toch wordt ook deze trip benadert als een 'uitwedstrijd'; de selectie overnacht van donderdag tot zondag in het Eurohotel te Leeuwarden. Dat is pal naast LTV De Bontekoe.

“Wij gaan ook intern. Dat is juist zo leuk aan een 'team event'; de betrokkenheid, dat je elkaar leert kennen, dat je een aantal dagen op elkaar aangewezen bent en een teamgevoel creëert”, vertelt Knaap, die er ook als coach naar uitkijkt. “Het is een gave afwisseling om in teamverband te kunnen werken en het is leuk om op de baan te kunnen zitten tijdens de wedstrijden.”

Het programma ziet er als volgt uit: “Donderdag om 15.00 uur verzamelen bij de Bontekoe in Leeuwarden, trainen, captains meeting om 18.00 uur, gezamenlijk diner, overnachten, en dan vrijdag, zaterdag en zondag aan de bak.”

Met België, Duitsland, Frankrijk, Estland, Hongarije, Letland en Luxemburg gaat Nederland uitmaken wie zich plaatsen voor de finaleronde in het Franse Ronchin (16-18 februari). Op basis van de ranking weten Joris, Raul en Dean op voorhand dat ze flink aan de bak moeten om een kans te maken. Joris weet wel hoe het is om ver te komen in de Winter Cups. In 2020 plaatste hij zich met het onder 12-team voor de finaleronde en daarin reikte hij met Thijs Bogaard en Thomas van den Heuvel tot de laatste vier. 

Nog dichterbij de eindzege kwamen onze jongens en meisjes tot en met 16 jaar. In 2020 haalden Anouk Koevermans, Florentine Dekkers en Sophie Schouten de finale bij de meisjes en in 2018 waren Guy den Ouden, Fons van Sambeek en Thijmen Loof één landenoverwinning verwijderd van de hoofdprijs. Twee jaar daarvoor beleefden Lodewijk Weststrate, Amadatus Admiraal en Julian Prins ook een succesvolle campagne, resulterend in een finaleplaats. 

Sinds 1977

De Tennis Europe Winter Cups by Dunlop bestaat grofweg uit twee onderdelen. Tijdens de kwalificaties spelen de landenteams in één van de vier poules, die bestaan uit maximaal acht landen. Deze landen spelen in een knock-outsysteem om twee plekken in de finaleronde. De winnaar en de runner-up plaatsen zich dus voor deze finaleronde. Een ontmoeting bestaat uit twee enkelspelen en een dubbelspel.

Het toernooi werd in 1977 gelanceerd voor spelers in de leeftijdscategorieën -14 en -16 jaar en sinds 2012 hoort -12 jaar daar ook bij. Voor die jongste leeftijdscategorie was er vorig jaar echter geen Winter Cups, 'vanwege overmacht' (aldus de website van de ITF). In 2022 en 2021 zette corona een streep door het hele toernooi.

Publiek

Liefhebbers die de top van het Nederlandse juniorentennis in actie willen zien, zijn komend weekeinde van harte welkom in de tennishal van LTV De Bontekoe te Leeuwarden. De wedstrijden beginnen vrijdag en zaterdag om 10.00 uur en zondag om 09.00 uur.

Selectie Winter Cups

Jongens 12 (Kreefeld, Duitsland): Rafael Fennis, Valentijn Roodenburg, Braulio Sanchez Escudero. Geplaatst voor finaleronde in Sunderland 9-11 februari.

Meisjes 12 (Tallinn, Estland): Rita Chi, Daphne Franssen, Quin Lageveen. Coach: Kelvin Nieberg. Niet door kwalificatie geraakt.

Jongens 14 (Altamura, Italië): Stan Put, Joris van Linde, Rogier Verbeet. Coach: Martijn Voorbraak. Kwalificatie 2-4 februari.

Meisjes 14 (Rakovnik, Tsjechië): Chioma Onunta, Pippa Fennis, Mila van der Lecq. Coach: Daniël Fennis. Kwalificatie 2-4 februari.

Jongens 16 (Leeuwarden, Nederland): Joris Clermonts, Raul Clarijs, Dean Mansveld. Coach: Raymond Knaap. Kwalificatie 2-4 februari.

Meisjes 16 (Aizkraukle, Letland): Antonia Stoyanov, Fleur de Bresser, Sophie Ray. Coach: Kiki Bertens. Kwalificatie 2-4 februari.

Klik hier voor meer informatie en tijdens het weekeinde speelschema's en uitslagen.