Stan Put Libema Open 2024 (web)

Put hoort bij wereldtop onder 14 jaar: ‘Hopelijk kom ik Djokovic in de kleedkamer tegen’

De grootste Nederlandse talenten volgen het toptennisplan Five steps to the Top. Nu lijkt het misschien dat de top slechts een paar stappen verwijderd is, maar het vergt duizenden uren hard werken om er te komen.

Een harde werker met een soepele techniek. Zo zou je Stan Put kunnen omschrijven. De 14-jarige speler uit Bavel behoort in zijn leeftijdscategorie tot de top5 van de wereld.

Put wil een grote speler worden en hij is letterlijk en figuurlijk goed onderweg. De 1.90 meter lange Brabander groeit waarschijnlijk door naar de twee meter en heeft grootse plannen. ‘Mijn doelen zijn om nummer één van de wereld te worden en Grand Slams te winnen.’

De ouders van Stan hebben elkaar op de tennisbaan ontmoet. Zijn twee oudere broers en jongere broertje tennissen of hebben getennist. De familie Put kun je met recht een tennisfamilie noemen. Het hele gezin is dol op het spelletje, waarbij het talent van Stan er bovenuit stijgt.

‘Tennis is mijn passie en het allerliefste dat ik doe. Ik wil mij verbeteren en zo vaak mogelijk met tennis bezig zijn. De strijd en het één tegen één gevecht vind ik mooi. Het gevoel dat je graag wilt winnen is geweldig. Al je emoties kun je op de baan uiten. Dat heb ik eigenlijk bij alles wat ik doe. Ik wil altijd winnen.’

Na de zomervakantie begint Put aan het vierde jaar van de Havo op het Sint-Joriscollege. Deze middelbare school is speciaal voor kinderen die talentvol zijn in sport. Zij krijgen de ruimte – mits er goede cijfers worden behaald – hun sport optimaal te beoefenen. Het betekent echter wel dat Put van Bavel naar Eindhoven moet reizen. Hij overnacht daarom twee keer per week in een gastgezin.

Om een inzicht te geven in zijn wekelijks rooster deelt hij zijn agenda.

Maandag
‘Mijn wekker gaat om 06.30, want om 07.30 uur stap ik op de trein naar Eindhoven. Om 09.00 uur begint school. Vervolgens train ik van 13.30 tot 16.30 uur bij Amjoy in Eindhoven. Op maandag blijf ik altijd bij een gastgezin in Eindhoven slapen.’

Dinsdag
Om 07.00 uur start de eerste training en duurt tot 09.30 uur. Om 10.00 uur begint school. Dan reis ik om 13.00 uur naar het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen waar ik drie uur train. Dit is een combinatie van tennis en fysieke training. Dan rij ik na het eten naar huis waar ik rond 20.30 uur arriveer. Ik duik meteen mijn bed in, want het zijn intensieve dagen.’

Woensdag
‘Dit is een lange schooldag van 09.00 tot 15.00 uur. Meestal heb ik in de middag 1,5 uur privétraining gevolgd door 45 minuten fysieke training in Eindhoven.’

Donderdag
‘Dit is de dag dat ik iets langer kan slapen. Ik ga dan pas rond 09.00 uur richting school, want de eerste les begint om 10.30 uur. Na school train ik van 14.00 tot 16.00 uur op Genneper Parken Tennis. Ook dan blijf ik in Eindhoven slapen.’

Vrijdag
‘School begint om 09.00 uur. Daarna heb ik weer privétraining en dan zit het weekrooster er op.’

Weekend
‘In het weekend tennis ik op zaterdag vaak met mijn broer of mijn vader. Padellen wil ook nog wel eens doen. Van de fysiotherapeut krijg ik soms nog wat fysieke oefeningen om te doen op zaterdag. Op zondag doe ik even helemaal niets. Het lichaam moet ook rust hebben natuurlijk.’

‘Als ik mijn werkweek zo opnoem dan klinkt het best pittig, maar zolang ik het leuk vind is het goed vol te houden. Voor mijn ouders is het natuurlijk ook best zwaar met al het rijden. Zolang zij zien dat ik dit met veel plezier en passie doe hebben ze het er graag voor over.’

Put is gemotiveerd en weet goed wat hij wil en waarom hij zo hard werkt. Van de KNLTB ontvangt hij steun. ‘De KNLTB ondersteunt mij met trainingen en helpt mij om beter te worden. Ik train er ook elke week. De bond helpt daarnaast mijn trainer van Amjoy Benjamin Reek.’

Ook al is hij pas 14 jaar jong toch heeft Put al aan het proftennis mogen ruiken. Op de finaledag van Libéma Open mocht hij spelen tegen Robin Haase. De tribunes rondom baan 3 waren volgepakt.

‘Het was magisch om op gras te spelen. Het was ook spannend en gaaf om tegen Robin op de finaledag van Libéma Open te spelen. De tribunes zaten vol. Vrienden van mij kwamen kijken en ik hoorde ze aanmoedigen. Ik voelde mij steeds meer op mijn gemak. Ik denk dat ik het uiteindelijk goed heb gedaan, haha.’

Libéma Open wordt vaak gezien als voorbereidingstoernooi op Wimbledon. Zo ook voor Put. In de tweede week van het Grand Slamtoernooi wordt er een evenement georganiseerd voor de beste spelers ter wereld onder de 14 jaar en het Brabantse talent heeft een uitnodiging ontvangen.

‘Dit is iets waar ik enorm naar uitkijk. Het wordt mijn eerste keer dat ik naar Wimbledon ga. De beste 16 kinderen tot en met 14 jaar van de wereld nemen het tegen elkaar op. Het is tijdens de tweede week van het grote Wimbledon. Hopelijk kom ik in de kleedkamer Novak Djokovic tegen. Dat lijkt me supervet.’

Het is de eerste kennismaking met het heilige grastoernooi in Londen voor Put. Maar als het aan de lange Brabander ligt zeker niet zijn laatste bezoek. ‘Mijn droom is om later Wimbledon te winnen. Het is gewoon het mooiste toernooi dat bestaat.’

Stan Put uit Bavel is groot en denkt groots. ‘Druk hoort erbij en daar moet je mee om leren gaan. Het motiveert mij in ieder geval om hard te werken. Druk kan ook mooi zijn, want dat betekent dat mensen je goed vinden en iets van je verwachten. Dat geeft een kick.’