Dames 55+ met brons

Twee keer brons voor Nederland op Masters World Team Championships

Op de ITF Masters World Team Championships 50-60+ in Mexico hebben zowel de heren 50+ als de dames 55+ een bronzen medaille veroverd. De dames 60+ eindigden, op de vierde plaats, net naast het podium.

Na een vijfde plek op de vorige WK, in augustus in Portugal, kwamen Annemiek Wissink, Marjolein Oudegeest, Sandy Wenderhold en Eveline Hamers (FOTO boven, vlnr) dit keer wel als overwinnaar uit de groepsfase en daarmee hielden ze de medaillekansen in leven. Onze landgenotes kwamen in de zogenoemde Maureen Connolly Cup drie keer zonder al te veel problemen tot winst; na twee enkelspelen was de strijd telkens gestreden.

Na een perfecte groepsfase lag Italië echter dwars in de halve eindstrijd. Wissink, oud-nummer één van de wereld, won afgelopen week al haar enkelspelen op één na. Katy Agnelli was met 6-3, 6-2 te sterk. Simona Isidori, de huidige nummer één 55+, was met 6-3, 6-3 te sterk voor Hamers. Oudegeest en Wenderhold verloren ook het dubbelspel.

De strijd om het brons tegen Spanje was een zinderende. Na de enkelspelen waarin Wissink van Homedes Carballo won (6-2, 6-4) en Hamers van Bielsa-Hierro (6-3, 6-1) verloor, bracht het dubbelspel Nederland het verlossende tweede punt. Na verlies van de openingsset knokten Hamers en Oudegeest zich naar de winst tegen Bielsa-Hierro en Almirall Garbayo: 4-6, 6-4, 10-6. 

Net zoals voor de dames 55+ werd de weg naar de finale ook voor de 50+ heren versperd door Italië.

Na een niet onverwachte, maar toch knappe groepswinst waren de Zuid-Europeanen een maatje te groot voor David Hofman, Bas Snelders en Bart Beks (FOTO, vlnr). Lorenzo Pennissi ontdeed zich met 6-3, 6-2 van Hofman en Beks moest opgeven tegen Davide Greganian. Zijn achterstand was op dat moment 6-1, 3-1. Voor het niet meer belangrijke dubbelspel gaven onze landgenoten een walk-over in de hoop om nog enigszins fris aan de strijd om het brons te beginnen. De ziek geworden Hofman moest deze strijd aan zich voorbij laten gaan, maar Beks en Snelders klaarden de klus overtuigend.  Snelders won met 6-2, 6-2 van Nigel Birkett en Beks met 6-3, 6-2 van Jeffrey Hunter. 

Zonder Hendrik-Jan Davids en Bart Theelen, met wie Beks en Snelders vorig jaar nog wereldkampioen werden, is de bronzen medaille een prima prestatie van het 50+-team.

Klik hier voor alle uitslagen van de Fred Perry Cup en de Maureen Connolly cup.

Dames 60+: 4e plaats

Voor de Nederlandse dames 60+ (Carole de Bruin, Evelyn Podzimek-Buermann, Mieke Smits en Liselot Prechtel) was er net als in 2023 een vierde plaats. Na drie keer te hebben gewonnen in de groepsfase was in de halve eindstrijd Duitsland te sterk. De Bruin en Prechtel, die afgelopen week alle enkelspelen voor hun rekening namen, konden het niet bolwerken tegen onze oosterburen. De Bruin verloor met 6-3, 6-1 van Kerstin Garcia en Liselot Prechtel redde het niet tegen regerend wereldkampioene (individueel) Helga Nauck: 6-2, 3-6, 6-1.

Nederland was vervolgens dichtbij het brons, maar in het dubbelspel ging het toch mis waardoor Italië voor de derde keer deze WK een medaille voor onze neus wegkaapte. Na winst van Prechtel en verlies van De Bruin kwam ditzelfde duo tegen Francesca Ciardi en Giovanna Tortorella net tekort: 2-6, 7-6 (7), 10-7. 

Wellicht dat de hieropvolgende individuele kampioenschappen, zaterdag van start gegaan, wel een medaille opleveren. Prechtel is als nummer twee van de plaatsingslijst één van de favorieten achter de Duitse titelverdediger Helga Nauck. Vorig jaar verloor Prechtel als nummer één van de wereld in de kwartfinales van het damesenkelspel 60+.

Klik hier voor alle uitslagen van de Alice Marble Cup.

Heren 60+: 8ste plaats

De heren 60+ wonnen in de groep van Canada en Portugal, maar waren door een nederlaag tegen de VS veroordeeld tot de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht. Tegen Zuid-Afrika kwam het daarin net tekort. Frans Grimbergen won met 5-7, 6-2, 7-6 (7) van Guillaume Oberholster en Fredrik Koers verloor met 6-2, 6-3 van Brian Clark. Geert Koeman en Mark Nije moesten in het dubbelspel hun meerdere erkennen in Clark en Oberholster: 7-6 (5), 6-3. Door een 3-0 nederlaag tegen Australië was de achtste plaats een feit.

Klik hier voor alle uitslagen van de Von Cramm Cup.

Heren 55+: 11e plaats

Het team bestaande uit Frank Vermeer, Erik Dijkman Dulkes, Bart Theelen en Leo Pijnacker werd door een overwinning op Turkije en verlies van Groot-Brittannië tweede in een groep van drie en had niet het geluk om als nummer twee door te gaan naar de kwartfinales. Tegen de Britten was het ondanks een 3-0 eindstand heel erg spannend. Dijkman Dulkes verloor met 7-5, 4-6, 7-6 (5) van Daniel Ahl en Frank Vermeer verloor eveneens de beslissende set van Mathhew Coombes: 7-6 (3), 3-6, 6-3.

In de strijd om de plaatsen negen tot en met twaalf verloren we met 2-1 van Zweden en in de laatste wedstrijd tegen Zuid-Afrika (3-0 winst) kwam de beoogde kopman Theelen pas voor het eerst in actie. Dat was in het dubbelspel. Het was niet voldoende voor de nummer drie van de wereld om mee te gaan doen aan de individuele kampioenschappen, waar hij vorig jaar zilver veroverde. Dijkman Dulkes staat daarin wel aan de start en plaatste zich voor de tweede ronde. Klik hier voor alle uitslagen van de Austria Cup.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de World Individual Championships (4-11 mei).