Bert Beks

Drie Nederlandse 'Masters' met WK-goud terug uit Mexico

De ITF Masters World Individual Championships 50, 55, 60 in Mexico City zijn voor Nederland uiterst succesvol verlopen waarbij Bart Beks met twee gouden en een zilveren medaille de grootste prijzenpakker was. Frans Grimbergen veroverde goud en zilver en ook Erik Dijkman Dulkes keert als wereldkampioen terug in ons land.

Beks is niet de meest actieve Masters-tennisser, maar dat komt vooral doordat hij op verschillende fronten actief is, en met succes. Niet alleen op de tennisbaan, maar ook in de padelkooi weet de vijftigjarige Nederlander van wanten en in het verleden toonde Beks zich tevens een meester in racketlon (de vierkamp van badminton, tafeltennis, tennis en squash). Zo won hij dit kalenderjaar een (open) HE2-toernooi en kwam hij met Rob Jaspers onder meer in actie op de NK Padel.

Wat betreft het Masters-tennis slaat hij vrijwel nooit een WK over en ook op de NKS 35+ indoor en outdoor is hij een vaste klant. Waar Beks grossiert in wereldtitels dubbelspel (heren en gemengd) is het hem pas twee keer gelukt om wereldkampioen enkelspel te worden. Dat was in 2014 en 2016 en sindsdien greep hij meer dan eens net naast een nieuwe wereldtitel. Ook dit jaar kwam Beks er weer dichtbij, maar moest hij net als in 2018, 2019 en 2023 genoegen nemen met zilver. De Oostenrijker Clemens Weinhandl trok in de finale met 7-6 (6), 6-3 aan het langste eind.

In het herendubbelspel voegde Beks een achtste wereldtitel toe aan zijn indrukwekkende palmares en waar hij de eerste zeven veroverde met een landgenoot, deed hij dat nu met de Brit Sebastian Jackson. Zij kregen in de finale een walk-over tegen de Roemeen Ovidiu Dragomir en de Braziliaan Matias Epifanio. In de halve eindstrijd tegen het Indische duo Nitten Kartane/Jagdish Tanwar moesten Beks en Jackson wel aan de bak: 6-2, 2-6, 10-6.

Het is de derde keer voor Beks dat hij mondiaal goud verovert in het gemengd dubbelspel en net als in 2017 deed hij dat aan de zijde van de Slowaakse Barbara Muley. Ze waren oppermachtig in de Mexicaanse hoofdstad en wonnen in de finale met 6-1, 7-5 van de Australische Isabelle Gemmel en de Indiër Nitten Kirtane: 6-1, 7-5. In de tweede set verloren ze pas voor de eerste keer in de week meer dan drie games per set.

Primeur voor Grimbergen en Dijkman Dulkes

Gouden medailles in Mexico waren er ook voor Frans Grimbergen en Erik Dijkman Dulkes, die zegevierden in respectievelijk het herendubbelspel 60+ en gemengd dubbelspel 55+. In beide gevallen was het de eerste wereldtitel in hun carrière. 

De wereldtitel van Frans Grimbergen en de Amerikaan Scott Works was werkelijk zwaar bevochten. In hun laatste drie duels moest een wedstrijdtiebreak de beslissing brengen. De finale werd met 6-7 (2), 6-4, 10-4 gewonnen van de Spanjaard Miquel Puigdevall Lamolla en de Italiaan James Zabbernardi.

Voor Grimbergen bleef het daar niet bij. De Nederlander die dit jaar 60 wordt, haalde ook de kwartfinales van het enkelspel 60+ en de finale van het gemengd dubbelspel 55+. In het enkelspel zag hij zich genoodzaakt op te geven tegen de Amerikaan Bill K Moss bij een (achter)stand van 7-5, 2-2.

Nederlands onderonsje in finale

Het gemengd dubbelspel in de 55+ eindigde met een Nederlands onderonsje in de finale. Met Annemiek Wissink stuitte Grimbergen op het Australisch/Nederlandse koppel Kerryn Cyprien/Erik Dijkman Dulkes, dat met 7-6 (4), 6-4 aan het langste eind trok. Verrassend aangezien Wissink en Grimbergen tot de finale geen centje pijn hadden, terwijl Cyprien en Dijkman Dulkes juist aan de bak moesten, zoals in de halve eindstrijd (14-12 beslissende set). Voor Dijkman Dulkes (56) is het de eerste keer dat hij in de prijzen valt op een WK.

Annemiek Wissink en Carole de Bruin hadden niet voor het eerst een vol programma op de individuele WK nadat ze met Nederland ook al actief waren op de teamkampioenschappen. Met vier overwinningen in vijf enkelspelduels was Wissink (56) daarin erg belangrijk voor Oranje, dat brons pakte in de Maureen Connolly Cup (55+). Op de 'individuele' sloeg Wissink zich naar de halve finales, waar ze jammer genoeg nipt haar meerdere moest erkennen in Karim Strohmeier-Merino uit Peru: 6-4, 4-6, 7-5.

Met Grimbergen pakte ze dus zilver in het gemengd dubbelspel 55+ en in het damesdubbelspel was de kwartfinales het eindstation. Samen met Carole de Bruin verloor ze met 6-3, 6-2 van het Australische koppel Kerryn Cyprien/Jill Meggs.

Zilver De Bruin/Nije

Carole de Bruin en Mark Nije sloegen zich knap naar de finale van het gemengd dubbelspel 60+, maar daarin waren Brenda Foster en Brad Middleton uit Australië een maatje te groot. Het duo dat eerder dit jaar Nederlands indoorkampioen werd, verloor de finale met 6-3, 6-1 en won daarmee zilver. 

De Bruin (62) moest in een sterk bezet 60+-damesenkelspelschema genoegen nemen met een plek in de derde ronde/laatste zestien. De Amerikaanse Vicki V Buholz won met 6-2, 6-3. Landgenote Liselot Prechtel kwam een ronde verder en moest in de kwartfinales haar meerdere erkennen in de Zweedse Stina Mosvold (6-4, 6-0).  

Diezelfde Mosvold zat Prechtel ook dwars in het damesdubbelspel. Met de Britse Gillian Brook ging het in derde ronde mis tegen Mosvold en Shelly Works: 6-1, 6-3. Datzelfde duo schakelde in de kwartfinales onze landgenotes Evelyn Podzimek en Mieke Smits uit: 6-1, 6-2.

Bart Theelen, tenslotte, arriveerde niet helemaal fit in Mexico en deed dan ook niet mee aan het enkelspel 55+. De verliezend finalist van vorig jaar trad wel aan in het dubbelspel. Met de Rus Sergey Korolev verloor hij in de kwartfinales met 6-3, 3-6, 11-9 van de Portugees Nuno Delfino en de Braziliaan Marcelo Amaro da Silveira Maciel.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de ITF Masters World Individual Championships 50, 55, 60.