WK Masters 2024 (heren 70+)

WK Masters: Nederlandse heren 70+ grijpen net naast podium

Op de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Team Championships 2024 in het Turkse Manavgat zijn de Nederlandse heren 70+ net naast het podium geëindigd. De verwachte tweestrijd met grote rivaal Frankrijk pakte niet goed uit voor onze landgenoten.

Favoriet voor de wereldtitel was de Nederlandse formatie bestaande uit Frits Raijmakers, Rolf Thung, Martin Koek en Frank van Lerven niet, maar goud was wel het doel van het team dat vorig jaar zonder Raijmakers ook vierde werd. Het zat er niet in tegen de ijzersterke Fransen, die een dag later de zogenoemde Jack Crawford Cup veroverden door in de finale Canada te verslaan.

Na in de groepsfase met de VS en India te hebben afgerekend, stond Nederland in de kwartfinales tegenover Zwitserland. Een ontmoeting die al na twee duels beslist was aangezien Raijmakers en Koek hun enkelspel wonnen. De halve eindstrijd tegen Frankrijk bracht niet wat er van verwacht werd, althans vanuit Nederlands standpunt. Na de enkelspelen was het pleit beslecht en daarmee viel de gouden droom in duigen. Didier Kaisserian was met 6-3, 6-4 te sterk voor Rolf Thung en Frits Raijmakers moest met 7-5, 6-4 zijn meerdere erkennen in Marc Renoult, die inmiddels een behoorlijke angstgegner is geworden voor Raijmakers. Het was voor de Nederlandse bondscoach de zevende nederlaag in zeven onderlinge duels in het ITF Masters-circuit.

Net als vorig jaar (nog maar vijf maanden geleden) eindigde de 70+-herenformatie als vierde aangezien de strijd om het brons verloren ging tegen Australië. Raijmakers verloor een slijtageslag van Ross Orford: 4-6, 7-6 (5), 6-3. Rolf Thung ging met 6-3, 6-1 ten onder tegen Andrew Rae.

Wellicht krijgt Raijmakers op de individuele kampioenschappen al snel de kans op revanche; hij kan Orford treffen in de kwartfinales. Een nieuwe tweestrijd met Marc Renoult is pas mogelijk in de finale.

Lorne Main Cup (heren 85+): 5e plaats

Voor de Nederlandse heren (Dinant Haslinghuis, Michael van Berckel, Rob Kuijpers en Peter Buter) was na een nederlaag tegen Duitsland en een overwinning op Zwitserland in de groepsfase de vierde plaats het hoogst haalbare. In de strijd om de plaatsen vier tot en met zes wonnen onze landgenoten met 2-1 van Groot-Brittannië, maar was Zweden uiteindelijk te sterk. Van Berckel verloor in een zinderende marathonsessie met 6-7 (5), 6-2, 11-9 van Witold Bajera en Buter was niet opgewassen tegen Rolf Westman (6-1, 6-2).

Queens Cup (dames 75+): 6e plaats

De dames die vorig jaar vierde werden op de mondiale titelstrijd moesten ditmaal Australië in de groepsfase voor laten gaan. Heleen Janssen-Prins, Anneke Jelsma-De Jong, Germaine Sonneveldt en Margriet Meijer-Eggenkamp konden zich vervolgens concentreren op de strijd om plek vijf. Dat ging goed tegen Zweden, maar de Zwitserse vrouwen waren in de laatste wedstrijd te sterk. Anneke Jelsma verloor met 6-3, 6-3 van Hedy Vonarburg en Margriet Meijer-Eggenkamp moest opgeven. Ze stond toen met 5-0 achter tegen Susy Burggraf. Jelsma en Sonneveldt wonnen wel het dubbelspel en bepaalden daarmee de eindstand op 2-1.

Kitty Godfree Cup (dames 65+): 10e plaats

Karien Theeuwes, Thea Rietveld, Sylvia Lievers-Kronenburg en Annelies Simons speelden drie spannende groepswedstrijden tegen Canada (2-1 winst), Duitsland en Spanje (2-1 verlies). In de strijd om de plekken 9-12 won Oranje van Turkije met 3-0 om vervolgens te buigen voor Italië. Annelies Simons en Karien Theeuwes verloren hun enkelspel.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Team Championships.

Veel landgenoten die afgelopen week in actie kwamen op de teamkampioenschappen doen ook een gooi naar eremetaal op de individuele kampioenschappen, die altijd aansluitend plaatsvinden. Volg hier de verrichtingen van onze landgenoten en lees volgende week op deze website een verslag.

AFBEELDING: vlnr Frank van Lerven, Rolf Thung, Martin Koek en Frits Raijmakers.