DSC09650

Raijmakers en Theeuwes zorgen voor fraaie oogst op WK Masters

Met goud, twee keer zilver en brons keert de Nederlandse formatie terug van de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Individual Championships 2024 in het Turkse Manavgat. Deze oogst werd binnengehaald door bondscoach Frits Raijmakers, die in de 70+ het herendubbelspel won en de enkelspelfinale verloor, en Karien Theeuwes.

Het is niet voor het eerst dat Raijmakers (FOTO) op één WK zowel de finale van het enkel- als dubbelspel heeft weten te bereiken. In 2019 was er zelfs tweemaal goud voor Raijmakers in wat toen zijn eerste seizoen in de 65+ was. Destijds was er ook zilver in de teamkampioenschappen. In 2021 behaalde hij twee keer zilver op de 'individuele'. 

Op de teamkampioenschappen greep Raijmakers dit jaar met landgenoten Rolf Thung, Martin Koek en Frank van Lerven net naast het podium in de 70+-klasse, maar in de daarop volgende individuele kampioenschappen stond er geen maat op de Nederlandse bondscoach, tot aan de finale althans. Dat gold echter ook voor zijn tegenstander in de enkelspelfinale, zijn eeuwige rivaal Marc Renoult. Allebei vieren ze later dit jaar hun zeventigste verjaardag.

Renoult bereikte nog overtuigender de eindstrijd en trok die lijn op zaterdag door met een 6-1, 6-3 overwinning op Raijmakers, Tijdens de teamkampioenschappen werd het 7-0 in de onderlinge ontmoetingen toen Frankrijk van Nederland won in de halve finales. De titelstrijd op de 'individuele' betekende het achtste verlies in acht onderlinge ontmoetingen (enkelspel). Renoult houdt er indrukwekkende cijfers op na in het Masters-circuit. Zijn winst-verlies-balans in het enkelspel is 108-18. Dit jaar verloor hij zelfs nog niet eenmaal in zeventien optredens.

Goud in dubbelspel

Raijmakers speelde de enkelspelfinale met het goud van het herendubbelspel al op zak. Voor de tweede keer werd hij samen met de Fransman Didier Kaisserian wereldkampioen, vijf jaar na hun eerste zege. In de finale klopte het Nederlands/Franse koppel de broers Bruno en Marc Renoult met 6-2, 4-6, 10-6. Dat setverlies (in de tweede set) was pas het eerste van de week voor Raijmakers en Kaisserian, die in de halve finales knap hadden afgerekend met lijstaanvoerders Daniel Grossman/Andrew Rae (6-1, 6-1).

Zilver en brons Theeuwes

Voor Karien Theeuwes was er een mooie zilveren plak in het damesdubbelspel 65+. Samen met Sabine Schmitz kwam ze een stapje verder dan vorig jaar op de WK, toen het Nederlands/Duitse duo in de halve finales strandde. Nu haalden ze de finale en daarin was het Amerikaanse koppel Anne Hayden Frautschi/Carolyn Nichols met 6-1, 6-2 te sterk.

In het gemengd dubbelspel was de halve eindstrijd het eindstation voor Theeuwes en haar Nieuw-Zeelandse partner Peter Hampton. Uitgerekend haar dubbelpartner Sabine Schmitz, die samenspeelde met de Brit Martin Cornish, versperde haar de weg naar de finale. Het werd 7-5, 6-3 en dat betekende een bronzen medaille voor Theeuwes. 

Klik hier voor meer informatie, speelschema's en uitslagen van de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Individual Championships 2024.