DSC09647

Met Raijmakers erbij gaan 70-plussers voor teamgoud op WK Masters

De Nederlandse delegatie voor een WK Masters is wel eens groter geweest dan voor de 65, 70, 75, 80, 85, 90 WORLD CHAMPIONSHIPS 2024, maar met een ijzersterk 70 +-herenteam is er wel een gerede kans op goud. Vanaf 10 maart zijn in het Turkse Manavgat achtereenvolgens de 'Team Championships' en de 'Individual Championships' voor 's werelds beste en oudste Masters-tennissers.

Het afhaken van een aantal sterke oudgedienden in het Nederlandse Masters-tennislandschap is met name terug te zien in de selectie voor de WK van de hoogste leeftijdsgroepen, 65+ en ouder. Waar Nederland in het verleden vaak vijf of zes teams afvaardigde blijft het nu bij vier. Deze vier teams zien er grotendeels hetzelfde uit als op de vorige WK, nog maar vijf maanden geleden. Het grote verschil is dat de 65+-herenformatie, toen nog met Frits Raijmakers, ontbreekt en dat Raijmakers nu met de 70-plussers meedoet.

Met de aanwezigheid van Rolf Thung, Martin Koek en Frank van Lerven is dit team één van de favorieten voor de wereldtitel in de 70+-klasse. In Portugal werden ze vijf maanden geleden nog vierde, maar met bondscoach en wereldtopper Raijmakers in de gelederen moet in Turkije het podium mogelijk zijn.

'Wij gaan voor goud'

Het is inmiddels vijf jaren geleden dat Raijmakers wereldkampioen werd. Met de Fransman Didier Kaisserian pakte hij goud in het dubbelspel en ook in het enkelspel 65+ werd de Nederlander wereldkampioen. 2019 was tevens het jaar dat Raijmakers, Thung en Koek zilver pakten op de teamkampioenschappen. In de finale tegen Frankrijk moest Raijmakers destijds zijn meerdere erkennen in Marc Renoult en verloor Koek zijn enkelspel van Kaisserian. Onze landgenoten azen dit jaar op revanche.

“Wij gaan voor goud, al weten we dat Frankrijk (met Marc Renoult en Didier Kaisserian) heel erg sterk is. Met een beetje pech treffen wij Frankrijk al in de halve finales. Ik denk dat zij de favoriet zijn. Op papier behoren wij met Australië en Frankrijk tot de favorieten, maar dat is op papier natuurlijk. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Iedereen moet fit blijven”, stelt Raijmakers, die zijn Franse rivalen goed kent, onder meer vanuit de Duitse tenniscompetitie. “In de singles zijn zij licht favoriet tegen ons” vertelt Raijmakers vanuit het Spaanse Marbella, waar hij een woning bezit en met zijn Nederlandse teamgenoten een trainingsweekje heeft. Ter voorbereiding op de WK speelde hij ook een MT1000-toernooi in Budapest waar de halve finales het eindstation was. Marc Renoult was daar met tweemaal 7-5 te sterk. In het dubbelspel zaten Marc en Bruno Renoult hem en zijn Hongaarse partner dwars, maar op de WK acht Raijmakers zich aan de zijde van Kaisserian kansrijker.

Selecties en 'perfecte' locatie

Van de 65+-damesselectie worden geen wonderen verwacht en voor de 75+-damesselectie zou het een knappe prestatie zijn als zij de vierde plaats van vorig jaar weten te evenaren. Ten slotte vaardigt Nederland ook nog een behoorlijk sterk 85+-herenteam af naar Manavgat, een kustplaats in het zuiden van Turkije. Het 'Ali Bey Resort' in Manavgat, met zijn zestig tennisbanen, is de perfecte locatie in de ogen van Raijmakers. “Omdat alles bij elkaar zit. Je zit niet met verschillende hotels en ergernissen over vervoer zoals op andere plekken. Alles is goed geregeld hier. Goed eten, goede banen. Je hebt alle banen op één resort dus je kunt bij elkaar kijken, elkaar steunen.”

De Nederlandse afvaardiging voor de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Team Championships 2024 ziet er als volgt uit:

Dames 65: Karien Theeuwes (captain), Thea Rietveld, Sylvia Lievers-Kronenburg en Annelies Simons.

Heren 70: Rolf Thung (captain), Frank van Lerven, Frits Raijmakers en Martin Koek. 

Dames 75: Heleen Janssen-Prins, Anneke Jelsma-De Jong (captain), Germaine Sonneveldt en Margriet Meijer-Eggenkamp. 

Heren 85: Dinant Haslinghuis, Michael van Berckel (captain), Rob Kuijpers en Peter Buter.

Bekijk hier welke landenteams meedoen aan de WK.

Klik hier voor meer over de WK Masters op de website van de ITF.

AFBEELDING: Frits Raijmakers (voor) en Martin Koek in actie op de NKS 35+ Outdoor 2023.