Nouk Kleinenberg (Arnolduspark 2023)

Sterke start voor Nederlandse meisjes met halve finales in Rotterdam

Op het ITF-juniorentoernooi in Rotterdam maakten de pas vijftienjarige Mia Woo en veertienjarige Nouk Kleinenberg (FOTO) indruk met een plek in de halve finales. Voor de nog jongere Nederlandse tieners waren er mooie successen op de Tennis Europe-toernooien in Badhoevedorp en Borne.

Mia en Nouk zijn sterk begonnen aan hun eerste jaar dat zij volledige uitkomen op de ITF-juniorentour en niet meer in de Tennis Europe-toernooien. In de eerste helft van 2023 speelden zij nog de Tennis Europe 14-toernooien om na de zomer hun geluk te beproeven in de ITF-toernooien voor spelers tot en met achttien jaar. Een eerste halve finale is nu een feit voor beide talenten. 

Een Nederlandse enkelspelfinalist zat er niet in op de Yonex Focus Tennis Academy Open in de Rotterdamse Victoriahal, maar in het finaleweekeinde kwamen er de nodige landgenoten in actie. Nouk, Mia en Sammy Guinau strandden op de rand van de finale. Mia won de openingsset van de Duitse Juliane Koschinski weliswaar met 6-0, maar moest vervolgens toch buigen met 6-3, 6-1. Nouk kwam er niet aan tegen de Belgische Elysa Axinie (6-1, 6-2). In de finale won Juliane met 6-4, 6-2 van Elysa.

Bij de jongens moest Sammy zijn meerdere erkennen in de Duitser Hendrik Tomas Neuss (6-3, 6-0). Die verloor op zijn beurt weer de finale van de als eerste geplaatste Victor Kirov. 

Voor Sammy en Mia was de koek daarmee niet op, aangezien zij ook in het dubbelspel ver kwamen. Sammy haalde met Ties de Regt de finale en zij wonnen op zondag van Luka Nikolic (Frankrijk) en Nand Vandepoele (België) met 6-4, 7-5. Bij de meisjes verloren Mia en Sophie Ray na een zinderende strijd de finale van de Duitse meisjes Julia Hillebrand en Juliane Koschinski: 6-4, 4-6, 11-9.

Klik hier voor alle speelschema en uitslagen van de Yonex Focus Tennis Academy Open.

Badhoevedorp

Sportcentrum De Wildenhorst in Badhoevedorp was gastheer van een Tennis Europe 14-toernooi dat vorig jaar nog in Hoofddorp op Arnolduspark werd gehouden. In het enkelspel kwamen de Nederlanders er nauwelijks aan te pas. Ivan van Ruiten reikte het verst. In de kwartfinales verloor hij met 6-2, 6-4 van de Rus Petr Minakhin. De Duitser Miko Koeppen was uiteindelijk de beste. Hij maakte zijn status als nummer één van de plaatsingslijst waar en gaf tot de finale geen set weg. In die finale verloor hij wel de eerste set, maar zag hij de Griek Rafael Pagonis opgeven bij een stand van 1-6, 7-5.

Samen met Laurens Drijver pakte Ivan van Ruiten de titel in het jongensdubbelspel. In een Nederlandse finale klopten ze Liam de Bruijn en Mats Jutte met 6-3, 6-4.

Ella van Gestel verraste vriend en vijand door als qualifier de titel voor zich op te eisen bij de meisjes. Onderweg naar de finale had ze al de nummer twee van de plaatsingslijst uitgeschakeld en in de finale moest ook lijstaanvoerder Karolina Smidova uit Tsjechië eraan geloven. De Belgische was met 6-3, 6-1 te sterk.

Het dubbelspel werd een prooi voor de Britse Lisa Bolton en de Duitse Alissa Kuchynka, die Pippa Fennis en Mila van der Lecq in de finale klopten met 6-3, 6-3.

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Badhoevedorp. 

Borne

De Nederlanders die dit jaar in actie kwamen in de Winters Cup 12, lieten zich in Racket en Fit Center Borne van hun beste kant zien. Valentijn Roodenburg klopte Rafael Fennis in een Nederlandse onderonsje in de halve eindstrijd met 6-2, 6-2. De Chinees Yanru Li was in de finale met 6-2, 6-2 te sterk. Diezelfde Chinese jongen pakte met Enzo Ganzi Garcia ook de dubbelspeltitel.

Bij de meisjes sloegen Rita Chi, Quin Lageveen en Daphne Franssen zich allemaal door de groepsfase, evenals Britt Busscher. Quin toonde zich uiteindelijk de sterkste. Met een overtuigende 6-3, 6-3 in de finale tegen Rita pakte zij de titel op het Tennis Europe-toernooi. Rita had in de kwartfinales gewonnen van Daphne met 6-4, 7-6 (6). Samen veroverden zij de titel in het dubbelspel: 6-0, 6-2 in de finale tegen Quin en Dianne Franssen (het jongere zusje van Daphne).

Klik hier voor alle speelschema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Borne.

AFBEELDING: Nouk Kleinenberg in actie. Credits: Tennis Europe.