DSC09453

Relatieve nieuwkomer pakt drie titels op NKS 35+ Indoor

346 spelers kwamen de afgelopen negen dagen in actie op de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Indoor in Hilversum, waar Daniël Fennis (FOTO) zich ontpopte tot grote gouddelver. In hetzelfde weekeinde waarin zoon Rafael zich met Oranje onder 12 plaatste voor de finale van de Winter Cups sleepte hij maar liefst drie titels in de wacht in het Tulip Tennis Center.

Toernooileider Riet Sagius kijkt weer met veel plezier terug op het evenement dat zij in 2017 voor het eerst bestierde met haar team, bestaande uit Jan van Helvert, Astrid van Oosterhout en toernooicoach Niesje Schuckink-Kool. Een team dat de zaken zo goed voor elkaar heeft, dat er tijdens de toernooiweek niet of nauwelijks problemen opdoemen en er veel ruimte is voor een lach. “We hebben alleen maar complimenten gekregen”, zegt Sagius na een intensieve week met twee speeldagen die pas na middernacht ten einde kwamen. “Het is vermoeiend, maar we hebben er veel plezier in. Tuurlijk komt er wel eens een opmerking of is iemand een beetje boos omdat een partij niet kan worden verplaatst of iets dergelijks, maar daar liggen we niet wakker van. Met elkaar hebben we er echt plezier in en volgens spelers stralen we dat ook uit. We zitten met een lach achter de tafel.”

Dat de organisatie nauwelijks voor grote uitdagingen is komen te staan, ligt grotendeels aan de goede voorbereiding, lees: strakke planning. In tegenstelling tot eerdere jaren waren de wedstrijden al voor de hele week ingepland. Dat betekende meer werk vooraf, maar scheelde een hoop geregel en geschuif op de wedstrijddagen. “Toch kun je nog in de knoei komen als er in een finaleweekeinde meerdere spelers zijn die op drie onderdelen in actie komen.”

Daniel Fennis was één van die spelers die in het finaleweekeinde nog op drie fronten actief was. Met zes wedstrijden in twee dagen tijd was het volle bak voor de eigenaar van Tennisschool Daniel Fennis in Bussum, die sinds vorig jaar meedoet aan de titelstrijd voor 35-plussers. In het dubbelspel was het in 2023 al twee keer raak voor Fennis, maar na twee verloren finales in het enkelspel (zowel indoor als outdoor) greep hij nu ook de meest prestigieuze titel. Helaas duurde de finale van het herenenkelspel 35+ slechts vijf games. Op weg naar de finale moest Fennis behoorlijk aan de bak, maar de finale kwam bij een 3-2 stand op dramatische wijze ten einde. Tegenstander Remi Kegel, die zelf Anwar Salam in de halve eindstrijd zag opgeven met een blessure, schreeuwde het uit nadat hij een verkeerde beweging met zijn knie maakte. “Hij schreeuwde zo hard dat we het in de kantine konden horen”, zegt Sagius. “Heel sneu, hij is met een rolstoel van de baan gegaan.”

Tenniskinderen

Met Tjerry Eekert veroverde Fennis de titel in het herendubbelspel en met Regina Balcune pakte hij ook nog de hoofdprijs in het gemengddubbelspel 35+. Drie titels dus voor Fennis en dat in het weekeinde waarin zoon Rafael met de Oranje-selectie -12 jaar de finaleronde van de Winter Cups bereikte. In het Duitse Kreefeld won de Nederlandse formatie drie duels in het landentoernooi voor junioren. De appel valt niet ver van de boom in het gezin Fennis, want met Pippa heeft Daniel ook nog een op hoog niveau tennissende dochter.

Twee titels

Meervoudig nationaal kampioene Balcune won naast het GD35 ook de titel in het DE45, maar werd van een derde titel gehouden door Elleke Wolters en Lianne Elzinga. In de finale DD35+ wonnen zij met 6-0 en 6-4 van Balcune en Olga Kalyuzhnaya, die voor het eerst sinds 2020 weer van de partij was. Met twee drie sets-overwinningen pakte Kalyuzhnaya zoals verwacht de titel in het DE35.

Tot de succesvolste spelers van dit toernooi behoren verder Pim Zijlstra, Leo Pijnacker, Eva Haslinghuis, Martin Koek en Wil Baks, die met twee titels naar huis gingen. Zijlstra was de beste in het herenenkel- en dubbelspel 50+, met Leo Pijnacker. Laatstgenoemde pakte verrassend de titel in het HE55. Hij zag favoriet Bart Theelen in de halve eindstrijd opgeven na de eerste set (6-3). In de finale klopte hij Tom Heskes met 6-4, 2-6, 6-4.

Martin Koek maakte zijn status als favoriet in het HE70 waar en won met overmacht. In drie optredens stond hij slechts acht games af. Evenmin verrassend was zijn titel in het HD60, al moest hij met Frits Raijmakers aan de bak in de finale: 7-6, 6-3 tegen Gerie Verkoelen en Ben van der Steen.

Wilhelmina Baks voegde nog maar eens twee nationale titels toe aan haar rijke palmares. Zij won het damesenkelspel 80+, de hoogste leeftijdscategorie bij de vrouwen, en het gemengddubbelspel 70+.

Respect

Voor de oudste speler van het toernooi was er geen succes in de vorm van een winstpartij, maar met zijn 89 jaar -dit jaar wordt hij 90- dwong Piet Borst respect af in Hilversum. Hij kwam met drie andere heren in actie in het herenenkelspel 85+, waar Peter Buter de macht greep. Voor de Zwollenaar was dat alweer zijn veertiende nationale titel in het Masters-circuit en zijn eerste in het enkelspel sinds 2020. 

Klik hier voor alle uitslagen en speelschema's van de NKS 35+ Indoor.