202203126FvL Sportsnap KNLTB Foto impressie NK Sen 35 plus 39

NKS 35+ Indoor is prestatieve uitputtingsslag en weerzien met oude bekenden

De grote aanwas en het hoge niveau in het herenenkelspel 35+ doen het toernooi goed, maar het zijn de trouwe deelnemers uit de oudere leeftijdsgroepen die de Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ Indoor maken tot wat ze zijn. Een prestatieve uitputtingsslag tegen de achtergrond van een weerzien met oude bekenden.

De titelstrijd die traditioneel meer deelnemers trekt dan de outdoorkampioenschappen in de zomer is weer sterk bezet; een groot deel van de Nederlandse top in het Masters-tennis is van de partij in Hilversum. Vanaf zaterdag barst de strijd los op de negen plexiplavebanen van het Tulip Tennis Center en dat is een week eerder dan normaal. Toernooileider Riet Sagius denkt dat de afwezigheid van enkele titelverdedigers daarmee, deels, verklaard is. Caroline de Vries, Frank van den Heuvel, Hans van Scheppingen en Patrick Marteijn, vorig jaar goed voor twee hoofdprijzen, laten verstek gaan, maar met 344 deelnemers en een stoet aan (inter)nationale toppers is het zowel met de kwantiteit als de kwaliteit goed gesteld.

Blij is Sagius met de grote aanwas en de hoge kwaliteit in het herenenkelspel 35 -“dat is toch de toekomst”-, maar tegelijkertijd roemt zij de zeventigers en tachtigers die al zo lang onderdeel uitmaken van het Masters-circuit. De oudste deelnemer is Piet Borst, die dit jaar 90 wordt. “Als er een 90-klasse was, had hij daar aan mee willen doen. Maar die is er niet. We hebben nu een 85+ met vier deelnemers. Trouwe klanten die we ieder jaar weer terug zien. Dat geldt overigens voor de meeste deelnemers in de oudere leeftijdsgroepen”, ziet Sagius. Bij de vrouwen, die in aantal weer ver achterblijven op de mannen, is 80+ de hoogste leeftijdsklasse.

Liefdewerk oud papier

De combinatie van oud en jong met die van absolute overgave op de baan en het belang van sociale contacten daarbuiten geeft het toernooi een unieke sfeer, waar ook de organisatie zich graag in wentelt. Net als vorig jaar bestaat het team uit Riet Sagius, Jan van Helvert, Niesje Schuckink-Kool en Astrid van Oosterhout. “Het kost heel veel tijd, maar we doen het nog altijd met veel plezier. Een kwestie van liefdewerk oud papier, zullen we maar zeggen”, lacht Sagius.

Kalyuzhnaya van de partij

Onder meer Carole de Bruin (goed voor drie titels in 2023), Regina Balcune, Anneke Jelsma-De Jong, Bart Beks, Bart Theelen, Frits Raijmakers, Martin Koek en Olga Kalyuzhnaya zijn van de partij en met name de aanwezigheid van die laatste is een opsteker. De voormalig prof deed in 2020 voor het laatst mee en net als toen heeft ze zich ingeschreven voor de 35+. Ondanks haar leeftijd van 41 is ze, op basis van haar speelsterkte, favoriet in een speelveld van vier vrouwen. Samen met Balcune (46) doet ze ook een gooi naar de titel in het damesdubbelspel 35+. Op de WK van 2021 kwam Kalyuzhnaya voor het laatst in actie in het Masters-circuit.

Iemand die ieder jaar van de partij is en al vijf keer drie titels in één week wist te veroveren doet het dit jaar iets rustiger aan. Carole de Bruin gaat voor titelprolongatie in het damesenkel- en gemengddubbelspel 60+, maar laat het damesdubbelspel ditmaal aan zich voorbij gaan.

Sprintje naar het net

Frits Raijmakers doet uit voorzorg niet mee aan het enkelspel in de 70+-klasse waar hij sinds dit jaar in uitkomt. Vorig jaar raakte hij geblesseerd aan de hamstring bij een sprintje naar het net en daarom doet de bondscoach van het Masters-tennis nu alleen aan het dubbelspel mee. “Dat is toch minder belastend. Het is te hopen dat ik niet te veel sprintjes naar het net hoef te maken, maar dat is in het dubbelspel natuurlijk een stuk minder aan de orde,” weet Raijmakers. Het scenario van vorig seizoen, toen hij vanwege de blessure een groot deel van het voorseizoen miste, moet nu koste wat kost worden voorkomen. “Dat zou wel rampzalig zijn, want ik heb hard getraind en ben in vorm. Ik wil voor de prijzen gaan op de WK”, vertelt Raijmakers, die niet alleen als speler maar ook als bondscoach rondloopt in het Tulip Tennis Center.

Afbeeldingen: Frits Raijmakers (tijdens NKS 35+ Indoor) en Carole de Bruin (vorig jaar zomer op de NKS 35+).

WK-selectie

Met het oog op de WK's later dit jaar geeft hij zijn ogen de kost om tot de beste selectie te komen voor de teamkampioenschappen. De selectie voor de 65, 70, 75, 80, 85, 90 World Championships in maart, waar vier Nederlandse teams in actie gaan komen, is al bekend, maar na de NKS maakt Raijmakers de formaties bekend voor de 50, 55, 60 World Championships in Mexico (28 april-11 mei). 

Klik hier voor meer informatie over de NKS 35+ Indoor en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.