Britt du Pree (Hillegom 2023)

Oud-winnaars Emmeloord lichtende voorbeelden voor nieuwe generatie junioren

Na een volle toernooizomer krijgen we in oktober nog drie toernooien voorgeschoteld waarin onze junioren zich weer kunnen meten met leeftijdsgenoten van over de grens. Erwin de Boerdere trapt af met het ITF J60-toernooi in Emmeloord. De toernooidirecteur maakt zich zorgen over de toekomst van indoortennis in Nederland.

Hoewel het zonnetje deze week nog behoorlijk schijnt en het op de buitenbanen goed toeven is, is het indoorseizoen voor de tenniswereld aangebroken. In Flevoland staat in oktober zoals altijd een internationaal juniorentoernooi op het programma. Oorspronkelijk werd dat in Almere georganiseerd, maar sinds 2019 is Tenniscentrum Emmeloord gastheer van dit ITF J60-toernooi.

Op de vijf tapijtbanen van Tenniscentrum Emmeloord gaat zondag het kwalificatietoernooi van start en op dinsdag het hoofdschema. Vijf banen is niet veel om in een week tijd een toernooi met zo'n honderd spelers af te werken, maar dat beperkte aantal is een bekend verschijnsel bij indoortoernooien. “Dat worden lange dagen”, beseft toernooidirecteur Erwin de Boerdere, ervaringsdeskundige wat betreft het organiseren van tennistoernooien. Hij kent de uitdagingen waar Nederland voor staat als het gaat om indoortennis.

Menig tennishal heeft een andere bestemming gekregen, met niet zelden padel als commercieel aantrekkelijker alternatief. Volgens de KNLTB zijn er in de afgelopen tien jaren zeker vierhonderd indoor-tennisbanen verdwenen. “En dat gaat de komende jaren alleen nog maar erger worden”, verwacht De Boerdere, die zelf acht jaren geleden al de tennisbanen van zijn Racketcentrum Zeewolde heeft vervangen voor padel en fitness. Het zou hem niet verbazen als Tenniscentrum Emmeloord op een gegeven moment dezelfde weg bewandelt.

Niet rendabel

Volgens de tennistrainer is het hallenplan van de KNLTB 'een druppel op een gloeiende plaat'. “Het is dweilen met de kraan open. Er moet iets gebeuren aan die grondprijs en ik denk dat je daarvoor ook in gesprek moet met de overheid, met NOC*NSF. Ervoor zorgen dat de grond tegen een gereduceerd tarief verhuurd kan worden.” Dat een tennishal niet rendabel is ten opzichte van een padel- of fitnesscentrum is volgens hem een abc'tje. “Of er spelen twee of vier mensen op 600 vierkante meter grond, of je gaat er met veel meer mensen fitnessen of padellen. Als exploitant is dat, commercieel gezien, geen moeilijke afweging. Met een tennishart alleen redt je het niet. ”

Arnhem erbij

Het doet De Boerdere, die in de zomermaanden ook nog een ITF Junioren-toernooi in Hilversum organiseert, deugd dat 'Arnhem' er nu bij is gekomen in het najaar. Organisator 'House of Tennis' zou eerder al een plekje op de internationale juniorenkalender krijgen in het voorjaar, maar dat ging toen niet door vanwege corona. Nu staat het ITF J30-toernooi op tennispark Molenbeke in Arnhem van 15 tot en met 22 oktober op het programma.

Inspiratiebron

Twee mooie kansen dus voor onze landgenoten om ervaring op te doen en punten te pakken voor de wereldranglijst voor junioren (tot en met achttien jaar). Een opstapje naar het grotere werk, waarbij de winnaars van de afgelopen jaren als inspiratiebronnen dienen voor de huidige aanstormende talenten. Isis Louise van den Broek, Abel Forger (2021) en Mees Rottgering (2022) wisten na hun toernooizege in Emmeloord de opgaande lijn voort te zetten en zijn inmiddels allemaal al te zien geweest op de junioren-Grand Slams en de ITF-tour voor senioren. “Je hoopt ze hier niet weer terug te zien”, zegt De Boerdere over de spelers die het goed doen in Emmeloord.

Britt du Pree zou de volgende in dit rijtje kunnen worden. De zestienjarige Nederlandse is door het wegvallen van een hooggeplaatste Oekraïense de nummer één van de plaatsingslijst in Emmeloord. Britt haalde afgelopen week nog de kwartfinales van de European Junior Championships 16 & Under, waar ook Luna Juliette Dekker en Sammy Guinau in actie kwamen. Zij spelen kwalificaties in Emmeloord.

Afbeelding boven: Britt du Pree deze zomer (2023) in actie. Foto: vrijwilligers HTC Hillegom.