Jongen forehand focus

'Passie, gedrevenheid, discipline en doorzettingsvermogen'

Op de gravelbanen van sportcentrum Leeuwenbergh, op de rand van Den Haag, begint dit weekeinde de Holiday Inn ITF J60 Leeuwenbergh 2023.

Bij het opleiden en klaarstomen van spelers voor (hopelijk) een carrière als proftennisser horen niet alleen goede trainingen, maar ook wedstrijden op niveau. Een ITF Junioren-toernooi in eigen huis is daarvoor het beproefde recept. Zie daar in het kort de gedachte van Gerard van Hellemondt en Rob van Hilten van Tennisschool T.I.K. achter het organiseren van de twee ITF Junior-toernooien in sportcentrum Leeuwenbergh.

Voor de eerste van die twee (de ITF J100 was eind juni) had Van Hellemondt zijn afscheid als toernooidirecteur al aangekondigd. De tennistrainer stapt uit het sportcentrum dat hij dertig jaren geleden 'vanaf de grond had opgebouwd' om op pad te gaan met spelers die het proberen te maken in het proftennis. Momenteel is hij in Thailand met Marente Sybesma (19) en Rikke de Koning (20), pupillen van T.I.K., die daar puntjes aan het sprokkelen zijn voor de wereldranglijst.

Bij afwezigheid van Van Hellemondt neemt Van Hilten het reilen en zeilen van de Holiday Inn ITF J60 Leeuwenbergh 2023 voor zijn rekening, al is dat iets dat hij de afgelopen jaren ook al deed. “Het dagelijkse werk, het organiseren en het regelen doe ik al een paar jaar”, vertelt Van Hilten, die daarin gaandeweg steeds meer taken heeft opgepakt. Of hij de rol van toernooidirecteur gaat overnemen, durft hij nog niet te zeggen. “Gerard is dit jaar nog eindverantwoordelijk. Beslissingen over het toernooi maken we samen. Ik weet nog niet precies hoe dat er volgend jaar uit gaat zien. We werken met een team vanuit het sportcentrum van zo'n vijf mensen.”

Het broertje van

Van Hilten maakt naar eigen zeggen nu vier, vijf jaar deel uit van het organisatieteam en is al acht jaar trainer bij T.I.K. Daarin werkt(e) hij onder meer met de talenten die komende week aan de start staan in 'Leeuwenbergh'. Dean Mansveld en Lars Ankerman proberen zich te kwalificeren en Sebastian Bozemoj, Moos van Donk, River de Haas en Roos Lichtenberg hebben een wildcard gekregen voor het hoofdschema. Een opvallende naam daarin is die van de Griek Pavlos Tsitsipas, het zeventienjarige broertje van wereldtopper Stefanos. Pavlos traint bij de Mouratoglou Academy in Frankrijk. Stefanos heeft nog een ander broertje, Petros, met wie hij meedoet aan het dubbelspel op Wimbledon.

Signaleren van toptalent

“Dat zijn leuke dingen. Op het vorige toernooi hadden we de dochter van oud-prof Sebastien Grosjean”, weet Van Hilten, die zich ook herinnert dat vorig jaar Thijs Bogaard nog meedeed aan de ITF J100 in 'Leeuwenbergh'. Het veertienjarige supertalent, die toen sneuvelde in de kwartfinales, heeft sindsdien reuzensprongen gemaakt en won dit jaar zelfs al zijn eerste wedstrijd bij de grote mannen op de ITF-Tour. “Je hebt natuurlijk duidelijke gevallen zoals Thijs. Daarvan zie je meteen dat die uit het juiste hout gesneden is. Over het algemeen kun je wel een inschatting maken of iemand het gaat redden of niet, maar er zijn tegenwoordig zoveel factoren van invloed. Je hebt ook wel eens hoge verwachtingen van een speler waar je dan nooit meer iets van hoort. En soms zijn er die je verbazen”, zegt Van Hilten desgevraagd over het signaleren van toptalenten op jonge leeftijd.

Stapsgewijs

“Wat je kunt zeggen is dat degene die het redden, zich onderscheiden in passie, gedrevenheid, discipline en doorzettingsvermogen. Hoe ga je met tegenslagen om? Er zijn er genoeg die een lekker balletje kunnen slaan, maar dat is heel wat anders dan stapsgewijs aan een tenniscarrière werken.”

Van Hilten hoopt uiteraard dat de talenten van 'Leeuwenbergh' zelf ver komen in Den Haag, maar ook dat de andere Nederlanders het goed doen. Naast de eerder genoemde wildcardhouders van 'Leeuwenbergh' staan landgenoten Pieter de Lange, Niels van der Sijs, Hidde Schoenmakers, Sophie en Antonia Stoyanov, Charlotte Pikkaart, Safien Boulonois, Jinte Eve de Boer, Lina Ilahi, Senne Janssen en Megan Caffin in het hoofdschema van de Holiday Inn ITF Leeuwenbergh J60 2023.

Klik hier voor meer informatie en tijden het toernooi speelschema's en uitslagen.