jeugd jongen backhand fanatiek focus

Lange dagen op Tennis Europe-toernooi in Etten-Leur

De Tennis Europe-karavaan trekt verder in Nederland en doet komende week Etten-Leur aan, voor de derde editie van ZuitNL TE JR 14 & U 2023.

Terwijl in de Bollenstreek, Hillegom om precies te zijn, de ITF-junioren (-18 jaar) komende week hun slag slaan, zijn er voor de spelers tot en met veertien jaar punten te verdienen in Etten-Leur (Noord-Brabant) op een TE3-toernooi. Waar eerder nog de ambitie werd uitgesproken om door te groeien naar een TE2 is de organisatie na overleg met de KNLTB tot de conclusie gekomen dat TE3 voor nu het beste is. Dit sluit beter aan bij de spelers in Nederland, voor wie de toernooien toch (groten)deels bedoeld zijn. TE1 is voor de beste spelers in hun leeftijdscategorie, TE2 en TE3 zitten daar onder qua niveau. “Je organiseert liever een toernooi waar veel Nederlanders aan meedoen dan een toernooi waar misschien maar één speler uit ons land voor in aanmerking komt. Persoonlijk vind ik het echter ook wel gaaf om spelers van verschillende werelddelen te zien hier in Etten-Leur”, vertelt Jasper Harms, de piepjonge toernooileider (21) die samen met moeder Brigitta het toernooi in goede banen leidt. Mike van Vugt van ZUITNL is de eindverantwoordelijke.

ZUIT NL is een plek waar sporters twaalf maanden per jaar kunnen tennissen, squashen, padellen, fitnessen en bowlen. De tennisaccommodatie staat vooral bekend om het dak dat open en dicht kan, over de banen. 

Intercontinentaal

Veel zijn het er niet, maar met een speler uit China, Zuid-Afrika, Brazilië en de Verenigde Staten is er sprake van een intercontinentaal speelveld. De Amerikaanse speler is Maddox Bogomolov, het zoontje van de in Rusland geboren Amerikaan Alex Bogomolov junior, die ooit tot de 33ste positie op de wereldranglijst reikte en in 2014 stopte als prof. Maddox doet mee aan het kwalificatietoernooi, net zoals in Borne waar hij deze week werd uitgeschakeld in de tweede ronde van het hoofdschema.

Weinig meisjes

De aantallen vallen überhaupt tegen dit jaar en dat is met name bij de meisjes het geval, een probleem dat bij meer Tennis Europe-toernooien de kop opsteekt. Door het lage aantal aanmeldingen is er geen kwalificatietoernooi voor de meisjes. De wildcards voor het hoofdschema (allen door de KNLTB verdeeld) zijn voor Toine Duindam, Cedric Walther Frederic Belliën, Joris de Linde, Chioma Onunta, Sue van Hensberg, Mirte van Koppen en Annemijn Venema.

Op tijd naar bed

Het is een geluk bij een ongeluk te noemen. Omdat er dit jaar een tennisbaan minder beschikbaar is (vier in plaats van vijf) zouden het lange dagen worden voor de organisatie, maar dat valt mee nu het speelschema verre van vol zit. “Het zijn nog steeds wel lange dagen. We willen om negen uur 's avonds echt klaar zijn. Vanuit Tennis Europe zijn er ook richtlijnen, na tien uur mag je volgens mij niet meer spelen op deze leeftijd”, aldus Harms, die het contact met de kinderen het leukste onderdeel vind van de organisatie. Als 21-jarige gaat hem dat ook gemakkelijk af. “Je hebt wat sneller aansluiting. Ik kan makkelijk grapjes met ze maken. Dat vind ik wel het leukste hiervan: het contact met de spelers. Ik krijg ook altijd weer zin om zelf te gaan tennissen.”

Klik hier voor meer informatie over de ZuitNL TE JR 14 & U 2023 en tijdens het toernooi speelschema's en uitslagen.

Later is dit jaar is er in Etten-Leur een Masters Tour-toernooi (31 juli-6 augustus), op de banen van TC Etten. Deze wordt georganiseerd door Fred Kuiper, die dit toernooi tot en met vorig jaar organiseerde in Breda.