EK Junioren 2023 (credit: Tennis Europe)

Kwartfinales eindstation voor Ebeling Koning op EK Junioren

Op de EK Junioren in het Zwitserse Klosters is Loes Ebeling Koning gestrand in de kwartfinales van het meisjesenkelspel -18 jaar. Antonia Stoyanov reikte tot de laatste zestien bij de meisjes tot en met 14 jaar.

Van 17 tot en met 23 juli vonden de European Junior Championships plaats. Bijna driehonderd talentvolle junioren uit 41 verschillende landen streden om de prijzen in de leeftijdsklassen -18 en -14 jaar in respectievelijk Klosters, Zwitserland en Most, Tsjechië. In de leeftijdscategorie -16 werd dit jaar niet gespeeld.

De lijst van spelers die ooit deze titels veroverden is indrukwekkend. De huidige nummers één bij de mannen en vrouwen, respectievelijk Carlos Alcaraz en Iga Swiatek, vinden we hierop bijvoorbeeld terug. In een verder verleden wonnen Martina Hingis, Stefan Edberg en Steffi Graf titels in twee leeftijdscategorieën en Mats Wilander zelfs in drie. Vorig jaar won Thijs Bogaard zowel het enkel- als dubbelspel bij de jongens tot en met 14 jaar. De Nederlander schaarde zich hiermee in een illuster rijtje van spelers die de enkel- en dubbelspeltitel veroverden in deze leeftijdscategorie. Steffi Graf (1983), Justine Henin (1996), Novak Djokovic (2001) en Iga Swiatek (2015) gingen hem voor.

Met een plaats in de kwartfinales presteerde Loes Ebeling Koning dit jaar het beste van alle Nederlanders. De zeventienjarige tennisster uit Naarden boekte drie overtuigende zeges voordat ze moest buigen voor Marta Soriano Santiago, een speelster die al in het profcircuit actief is. De Spaanse was met 5-7, 6-0 6-1 te sterk. In het dubbelspel verloor Ebeling Koning met Joy de Zeeuw in de eerste ronde van het als vierde geplaatste duo Yaroslava Bartashevich/Sarah Iliev: 6-2, 6-1.

“Net een maatje te groot voor een eerste ronde-wedstrijd. Maar wat een ervaring rijker dit EK: pittige tegenstanders, spelen op hoogte, European Championships is toch nèt even wat anders dan een 'gewoon' ITF Junior-toernooi. Ik neem het allemaal weer mee, ervan leren om nog beter te worden”, aldus Ebeling Koning op haar eigen website.

Bertens als coach

Kiki Bertens maakte onderdeel uit van de KNLTB-staf die mee was naar de EK in Klosters. “Na mijn eigen carrière, en anderhalf jaar thuis zitten, wilde ik weer wat doen. Het is heerlijk om op de baan te staan met de volgende generatie, ze te helpen, en om iets terug te doen voor de sport die mij zoveel heeft gebracht”, vertelde de voormalig nummer vier van de wereld aan Tennis Europe over haar nieuwe rol. “Ik denk dat ik mijn ervaringen kan overbrengen; wat mij hielp op de baan, hoe ik met bepaalde zaken omging. En ook wat er voor nodig is om prof te zijn”, aldus Bertens, die samen met Raymond Knaap het viertal Loes Ebeling Koning, Joy de Zeeuw, Manvydas Balciunas en Pieter de Lange begeleidde.

Pieter de Lange en Manvydas Balciunas verloren hun eerste optreden in zowel enkel- als dubbelspel en dat geldt ook voor Joy de Zeeuw.

Resultaten overige Nederlanders

In Most, Tsjechië, bereikte Antonia Stoyanov de vierde ronde van het meisjesenkelspel -14 jaar. De dertienjarige Nederlandse ging daarin onderuit tegen de Tsjechische Lucie Slamenikova: 6-1 3-6, 6-1. Sophie Ray kwam niet voorbij de eerste ronde. Samen haalden ze de derde ronde van het dubbelspel.

Bij de jongens viel het doek in de tweede ronde voor Stan Put en Wouter Richard van Hillegersberg. Stan had zijn eerste duel nog met een 'double bagel' (6-0, 6-0) gewonnen. In het dubbelspel was de tweede ronde eveneens het eindstation voor onze landgenoten.

Klik hier voor alle uitslagen van de European Junior Championships op de website van Tennis Europe.

Afbeelding boven: De Oranje-delegatie met vlnr Raymond Knaap, Pieter de Lange, Manvydas Balciunas, Loes Ebeling Koning, Joy de Zeeuw en Kiki Bertens. Credits: Tennis Europe.