Britt du Pree (Hillegom 2023, actie)

Finales voor Du Pree, Duindam en Land op juniorentoernooien

Britt du Pree meldde zich pas op het laatste moment aan voor het Flower Bulb Tournament in Hillegom, maar kwam uiteindelijk slechts één zege tekort voor de titel op het ITF J60-toernooi. Op het Tennis Europe-toernooi in Etten-Leur stonden Toine Duindam en Venna Land in de finales van het enkelspel.

Du Pree (16) beleefde een mooie week op de Hillegomse TC, waarin zij tot aan de finale al haar wedstrijden overtuigend won. In de finale was de Japanse Hikari Yamamoto een maatje te groot: 6-2, 6-1. Du Pree (FOTO) had zich op het laatste moment aangemeld voor het toernooi in Hillegom en nam de plaats in van Loes Ebeling Koning, die toch afreisde naar de EK Junioren -18 jaar in het Zwitserse Klosters.

Waar Du Pree tot aan de finale geen set afstond, moest Yamamoto keihard knokken om die finale te bereiken. Zowel op vrijdag als zaterdag sleepte ze twee marathonpartijen uit het vuur. Het leverde haar uiteindelijk, naast de titel, ook de Nico Tromp Trofee op. Een prijs die de organisatie jaarlijks uitreikt aan een speler die zich van zijn of haar sportiefste kant laat zien. De nog maar veertienjarige Japanse 'bleef lachen' volgens toernooidirecteur Romy Blokker, was super sportief en klapte ook voor mooie punten van haar tegenstandster. “Het was een feestje om haar erbij te hebben. We vroegen ons af wat er nog inzat na die twee partijen van meer dan drie uur, maar ze toonde ook in de finale weer haar kwaliteit”, aldus Blokker, die terugkijkt op een prachtige week waarin het weer gezien de voorspellingen (veel regen) enorm meeviel.

Met net als vorig jaar een Nederlandse in de finale was het toernooi ook wat dat aangaat een succes. Bij de jongens was er een kwartfinaleplaats voor Hidde Schoenmakers en Kaj Glaser. Schoenmakers ging in drie sets onderuit tegen Piet Luis Pinter uit Oostenrijk: 6-2, 3-6, 6-1. Glaser was niet opgewassen tegen de Griek Christos Glavas: 6-3, 6-3. Glavas verloor uiteindelijk de finale van Raphael Vaksmann uit Frankrijk: 6-3, 6-1.

Lina Elahi en Charlotte Pikkaart haalden de dubbelspelfinale en moesten daarin buigen voor het Duits/Amerikaanse koppel Philippa Faerber/Sage Loudon: 6-2, 6-2. James Pikkaart en Niels van der Sijs verloren in de halve eindstrijd van het jongensdubbelspel met 6-4, 6-2 van Luke Hooper en Jonas Kucera.

Klik hier voor alle schema's en uitslagen van de ITF J60 in Hillegom.

Tennis Europe Etten Leur

Op het Tennis Europe-toernooi onder 14 in Etten-Leur stond er zowel bij de jongens als de meisjes een landgenoot in de enkelspelfinale. Venna Land stond zelfs geen set af op weg naar de finale, maar de titel was een prooi voor Milan Swanepoel: 6-2, 6-0. De zegetocht van de Zuid-Afrikaanse ging ten koste van drie landgenotes: Mirte van Koppen, Annesien van Mierlo en Jentel Sykes. Die laatste won in de kwartfinales een fraai Nederlands onderonsje met de als eerste geplaatste Nouk Kleinenberg: 1-6, 6-3, 6-4.

Ongeslagen reeks

Milan Swanepoel won daarnaast ook nog eens het dubbelspel, samen met Nouk Kleinenberg. In de finale tegen het Nederlandse koppel Venna Land/Annesien van Mierlo werd het 6-2, 6-3. Dat betekende de achtste toernooizege van het jaar voor Nouk in het dubbelspel en een voortzetting van haar ongeslagen reeks in deze discipline. Een reeks die zich inmiddels uitstrekt tot maar liefst 26 duels.

Toine Duindam beleefde een topweek op het complex van ZUIT NL in Etten-Leur. Na vier mooie zeges was Shoro Bui uit Duitsland een maatje te groot in de finale: 6-3, 6-0. De speler van TV De Boekhorst, trainend bij tennisschool PURE Tennis, kwam niet eerder zo ver op een internationaal toernooi.

De dubbelspeltitel was een prooi voor Mats Jutte en Ivan van Ruiten, die in een spannende finale afrekenden met de Italiaan Joao Pedro de Camargo en de Brit Aran Selvaraasan: 3-6, 6-1, 10-8.

Klik hier voor alle schema's en uitslagen van het Tennis Europe-toernooi in Etten-Leur.

Afbeeldingen boven en onder zijn van het ITF Junioren-toernooi in Hillegom. Credits: vrijwilligers HTC Hillegom.