meisje scorebord aanpassen

Blog Sophie: Help... Ik sta voor

Ben jij al een mentale kei aan het worden? In de laatste blogs zijn we steeds ingegaan op de mentale kant van het spelletje en vandaag doen we dat nog één keer.

Dit is ook een mentaal kwaaltje dat bij veel spelers in een wedstrijd regelmatig de kop op steekt: het moeilijk vinden om je voorsprong in een wedstrijd te behouden. Misschien gaat er bij jou al direct een lampje branden nu je dit leest, maar misschien ook niet. Ik geef je daarom een paar voorbeelden. Je hebt bijvoorbeeld de eerste set gewonnen, maar vervolgens verlies je heel vaak de tweede set. Of je komt na een eerste gewonnen set in de tweede set meteen dik achter te staan, waardoor je die achterstand weer moet wegwerken. Of je staat bijvoorbeeld tegen een lastige tegenstander met 4-1 voor in de tweede set nadat je de eerste met moeite hebt gewonnen. En opeens sta je in 'no time' met 5-4 achter...Zonde! Maar waar komt het dan door? En wat kun je er aan doen?     

Je aandacht verslapt

De kwaal heeft verschillende oorzaken. Het gebeurt bijvoorbeeld doordat  je aandacht verslapt omdat je je zo comfortabel voelt. Dat je denkt: 'hè hè, ik heb de wedstrijd al bijna gewonnen' en vervolgens ga je slordig spelen. En voordat je het weet is dan je voorsprong weg!

Bang

Het kan ook komen omdat je plotseling gaat nadenken over van alles en nog wat. Dat je bijvoorbeeld denkt: 'help! ik ben aan het winnen...!' En daardoor juist angstig gaat spelen. Maar dat is ook niet bevorderlijk voor je spel. Want je moet niet denken, maar doorgaan met tennissen!

Wat nu?

Wat nu te doen? De beste tip om jezelf weer bij de les te krijgen, of je nu je concentratie hebt verloren of angstig bent geworden: probeer weer puntje voor puntje te spelen. Richt je alleen maar op het punt dat je gaat spelen en probeer er een leuke rally van de maken. Verder dan dat ga je niet. Je denkt niet aan wat er in de wedstrijd is gebeurd, en je denkt ook niet aan wat er nog allemaal zou kunnen gaan gebeuren. 

Een ander grappig trucje dat soms werkt is om jezelf een beetje voor de gek te houden. Doe alsof je achterstaat in plaats van voor. In het eerste geval, als je concentratie weg is, hoop je dat je zo weer gaat knokken voor ieder punt. In het tweede geval, als je aan het denken slaat omdat je angstig wordt, probeer je jezelf op deze manier af te leiden van je gepieker.

 

Zo, dit was voorlopig een laatste kijkje in de keuken van wat mentale zaken. Dat lijkt mij voor nu voldoende voor jou. En ik ben benieuwd of je bovenstaande tips gaat toepassen (ten minste als je last hebt van deze mentale kwaal). En geloof je niet dat het werkt? Probeer het toch maar (veel oefenen!). Baat het niet, het schaadt ook niet.

Tot de volgende blog!

Sophie

 

* Deze blog is een bewerking van hoofdstuk 7 uit het jeugdtennisboek Zeker een Beker, de enige coach die in je tennistas past. Het leuk geïllustreerde boekje beschrijft op een vlotte manier het hele plaatje van een tenniswedstrijd: voorbereiden, spelen en herstellen. Zeker een Beker is beslist geen studieboek, maar de achterliggende gedachte is wel serieus: door een wedstrijd met volle aandacht te spelen wordt het resultaat beter, of je nu wint of verliest. Leuk dus voor de enthousiaste kids die graag potjes spelen (vanaf 8 jaar oranje/groen/geel). Een exemplaar (€5,-) bestellen? Stuur dan een mail naar sophieasberg@hetnet.nl. Voor meer info kijk op: www.zekereenbeker.nl

Sophie Asberg